Leibomen snoeien

Leibomen snoeien

Leibomen zijn fantastisch als erfafscheiding of om die sfeer van vroeger terug te brengen in uw tuin. Een klassieke Nederlandse plant die in geen enkele tuin misstaat (al zijn sommige soorten wel van exotische oorsprong). U kunt kiezen voor vormbomen met heerlijk geurende bloesems of leibomen  met (sier)fruit. Een leiboom staat veel mooier dan alleen een simpele schutting. U hoeft heus geen landhuis met park of een boerderij te bezitten om leibomen te kunnen planten! Dat is een aanname die is blijven hangen omdat leibomen vroeger vooral in chique tuinen stonden of voor een boerderij, maar tegenwoordig zijn deze planten ook steeds meer te zien in openbare parken, in plantsoenen en in particuliere (stads)tuinen. Het maakt niet uit hoe groot of klein uw tuin is, ga ervoor!

Als u dan toch overstag bent gegaan en een leiboom heeft aangeschaft, zult u hem af en toe moeten snoeien. Wij leggen u graag uit hoe dit in zijn werk gaat, want er komen bepaalde technieken bij kijken. Er zijn verschillende manieren om uw leiboom te snoeien. Op welke manier u het zult aanpakken ligt geheel en al aan de soort leiboom, maar soms ook aan wat u zelf voor ogen heeft. Wat voor effect wilt u creëren in uw tuin? Wat voor sfeer wilt u dat uw tuin uitstraalt? U kunt hier het beste over nadenken voordat u uw leiboom in de tuin plant. Hieronder de drie manieren om leibomen te snoeien

Snoeien leibomen

Manier één is het knotten van de leiboom. Hierbij worden de zijtakken tot dicht bij de hoofdtak teruggesnoeid. U kunt zelf bepalen tot hoever u de zijtakken terug wilt snoeien. Doe dit in de winter, wanneer de leiboom kaal is, zodat u goed onderscheid kunt maken tussen hoofdtak en zijtakken.

Manier twee is het scheren van de leiboom als haag. In principe doet u hierbij hetzelfde als u bij andere haagplanten ook zo doen: u brengt de leiboom in vorm. Dus alle uitsteeksels eraf knippen met een heggenschaar. Dit is vooral makkelijk wanneer een leiboom (nog) vastzit aan een frame: dan kunt u gewoon de vorm volgen. Overigens is het bij bepaalde soorten makkelijker en veiliger voor de leiboom om met een snoeischaar te knippen, omdat u zo zeker weet dat u niets per ongeluk beschadigt.

De derde methode is vooral bedoeld voor fruitleibomen. Daarbij moet u de zijscheuten uitdunnen en terugsnoeien. Voor alle soorten leibomen geldt dat wanneer u scheuten afknipt er op die plekken weer nieuwe scheuten ontstaan. U zult uw leiboom zeker één keer per jaar moeten snoeien en wanneer u dit moet doen verschilt per soort. Er zijn wel een aantal richtlijnen: meestal gebeurt het knotten in de winter en het scheren tot heg in de zomer. Wintergroene leibomen kunt u in de winter uiteraard beter hun gang laten gaan. De verschillende methodes kunnen ook tegelijk toe worden gepast, het ligt hoe dan ook bij u wat u met uw leiboom doet.

Leibomen op Haagplanten.net

Leibomen op Haagplanten.net

Wij van Haagplanten.net weten alles af van leibomen, maar ook van vele andere soorten hagen. Ons doel is u zo goed mogelijk te informeren en natuurlijk de beste kwaliteit af te leveren voor de meest gunstige prijzen! Geen plant gaat de deur uit voordat wij hebben gecontroleerd of hij aan onze hoge eisen voldoet. De tevredenheid van onze klanten staat bij ons hoog in het vaandel. Natuurlijk hopen wij dat onze leibomen binnenkort misschien wel een plekje in uw tuin krijgen!

Lees ook over leibomen planten.