Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Japanse hulst snoeien en verzorgen


Als u recent Japanse hulst in uw tuin heeft geplant, wilt u natuurlijk weten hoe u deze klassieke haagplant op zijn mooist houdt. Japanse hulst snoeien en verzorgen is relatief eenvoudig, maar de juiste behandeling is noodzakelijk om deze prachtige Ilex te onderhouden. Op deze manier kunt u nog lange tijd genieten van de sierlijkheid van deze veelzijdige haagplant!

De Japanse hulst, in het Latijn Ilex crenata genoemd, is een haagplant die steeds meer populariteit geniet. En dat is niet zo vreemd: deze Ilex gaat namelijk goed samen met veel verschillende tuinstijlen. Ook wordt Japanse hulst niet zelden gebruikt als alternatief voor buxus, die op steeds grotere schaal wordt aangetast door de buxusschimmel. Japanse hulst geeft uw tuin een verzorgde uitstraling. Zo is hij geschikt voor het aanleggen van strakke, formele hagen. Maar ook kan deze Ilex solitair geplant worden en in elke gewenste vorm gesnoeid worden. Op deze pagina vertellen we hoe de Japanse hulst snoeien en verzorgen het beste in zijn werk gaat.

Welke verzorging heeft de Japanse hulst nodig?

Welke verzorging heeft de Japanse hulst nodig?

De Japanse hulst is een sterke en gezonde haagplant. Zo is deze Ilex niet vatbaar voor veel ziekten waar bijvoorbeeld de buxus wel door bedreigd wordt. Ook is de Ilex crenata bestand tegen ongedierte als de rups van de buxusmot. Mede door die goede gezondheid is de Japanse hulst zo eenvoudig te onderhouden. Dit is dan ook een van de redenen waarom deze haagplant zo geliefd is bij vele tuinliefhebbers. Een goede verzorging houdt de Japanse hulst vitaal en krachtig.

De Ilex crenata houdt van een luchtige, doorlatende bodem. Zo neemt deze haagplant gemakkelijk alle vocht en voedingsstoffen op die hij nodig heeft en blijft hij mooi en gezond. U kunt de grond waarin de Japanse hulst staat zo nu en dan omwoelen en vermengen met humusrijke tuingrond. Zo wordt de Ilex van extra voeding voorzien. U hoeft dit niet heel vaak te doen: tweemaal per jaar is al genoeg om de Japanse hulst optimaal te laten profiteren van alle voedingsstoffen in de grond.

Het bemesten van de Japanse hulst

Het bemesten van de Japanse hulst

Het is raadzaam om de Japanse hulst jaarlijks te bemesten. Doe dit ieder voorjaar. U kunt hiervoor het beste een organische meststof gebruiken. Organische meststoffen kennen tal van voordelen. Ze bevatten zowel plantaardige als dierlijke grondstoffen die ook in de natuur voorkomen. De voedingsstoffen in de organische mest worden gedurende langere tijd langzaam vrijgegeven aan de wortels van de Ilex crenata. Hierdoor wordt de Ilex over een lange periode voorzien van belangrijke voedingsstoffen en mineralen en krijgt de haagplant nooit teveel. Daarnaast zijn organische meststoffen bijzonder milieuvriendelijk.

Er bestaan ook chemische meststoffen. Sommige mensen geven de voorkeur aan chemische meststoffen vanwege de snelle werking. Bij een chemische bemesting wordt er in één keer een groot aantal voedingsstoffen beschikbaar gesteld aan de wortels van de Japanse hulst. Het nadeel hiervan is dat de Ilex weinig kan met dit overschot: de haagplanten kunnen deze voedingsstoffen nu eenmaal niet allemaal tegelijk opnemen. Hierdoor gaan er veel voedingsstoffen verloren, die bijvoorbeeld weggespoeld worden door regen voor de Ilex crenata ze op kan nemen. Maak dus een goede afweging welke meststof u wilt gebruiken bij het bemesten van de Japanse hulst.

Hoe wordt de Japanse hulst gesnoeid?

Hoe wordt de Japanse hulst gesnoeid?

In mei en juni staat de Japanse hulst in bloei. Aan de takken van de Ilex verschijnen dan subtiele, witte bloemetjes. In het najaar verschijnen onopvallende zwarte besjes. In combinatie met het kleine, glanzende blad van de Ilex crenata verhoogt dit de sierfactor van uw tuin aanzienlijk. Deze haagplant heeft een mooie, compacte groeivorm. In combinatie met de vrij dichte vertakking zorgt dit voor een haag die veel privacy biedt in uw tuin. Wanneer u op de juiste manier snoeit, blijft de haag mooi vol. Maar hoe wordt de Japanse hulst gesnoeid? En wanneer is het beste moment om de Ilex te snoeien?

De Japanse hulst kan snoei uitstekend verdragen. Sterker nog: wanneer u de Ilex regelmatig snoeit stimuleert u de dichte groeivorm. Dit is wel zo wenselijk wanneer u een strakke haag met formele uitstraling ambieert. Snoei de Ilex crenata minimaal tweemaal jaarlijks. De snoeitijd is van de Japanse hulst loopt van mei tot en met september. Wanneer de haagplant goed compact gehouden wordt, leent hij zich, net als de buxus, uitstekend voor vormsnoei. Een vrijstaande Japanse hulst kan in elke gewenste vorm worden gesnoeid. Dit schept allerlei creatieve mogelijkheden op het gebied van tuinontwerp.

De Japanse hulst kan het beste worden gesnoeid bij bewolkt weer. Als u de Ilex snoeit bij zonnig weer, bestaat de kans dat zijn blad verbrand. Gebruik altijd een scherpe en schone snoeischaar bij het snoeien van de Ilex crenata. Voor een strakke en dichte haag topt u de uiteinden van de Japanse hulst. Dit zorgt direct voor een formele en verzorgde uitstraling. Zelfs voor de vormsnoei is de Japanse hulst geschikt.

De Japanse hulst is een aanwinst voor uw tuin

De Japanse hulst is een aanwinst voor uw tuin

Zoals u heeft kunnen lezen heeft de Japanse hulst eigenlijk niet veel bijzondere verzorging nodig. Natuurlijk vereisen Ilex haagplanten de nodige aandacht in de vorm van snoei en bemesting. Dit houdt ze mooi en gezond. En dat is precies wat u wilt: een tuinafscheiding waar u nog geruime tijd met veel genoegen naar kunt kijken. Met de Japanse hulst heeft u wat dat betreft de juiste haagplant in huis gehaald, ook als u ze niet als vervanger voor de buxus heeft aangeplant. Voor relatief weinig inspanning krijgt u veel terug: een wintergroene haag die met zijn glanzende, diepgroene blad en volle, solide groeivorm menig tuin verfraait. Of u nu voor uw buxus vervangers zoekt of deze plant simpelweg de mooiste haagplant vindt: de Japanse hulst is een ware aanwinst voor uw tuin.