Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Japanse hulst snoeien en verzorgen

De Japanse hulst is vrij eenvoudig te onderhouden. Voor relatief weinig inspanning krijgt u een prachtige groenblijvende haag terug. Lees hier hoe u de Japanse hulst snoeit en verzorgt.
Japanse hulst kopen
Japanse hulst snoeien en verzorgen

Als u recent een Japanse hulst in uw tuin heeft geplant, wilt u natuurlijk weten hoe u deze klassieke haagplant op zijn mooist houdt. Japanse hulst snoeien en verzorgen is relatief eenvoudig, maar de juiste behandeling is noodzakelijk om deze prachtige Ilex te onderhouden. Op deze manier kunt u nog lange tijd genieten van de sierlijkheid van deze veelzijdige haagplant!

De Japanse hulst of Ilex crenata is een haagplant die steeds meer populariteit geniet. En dat is niet zo vreemd: deze Ilex gaat namelijk goed samen met verschillende tuinstijlen. Ook wordt Japanse hulst niet zelden gebruikt als alternatief voor de buxus, die op steeds grotere schaal wordt aangetast door de buxusschimmel. Met zijn kleine, ovale bladeren is de Japanse hulst (Ilex crenata) de meest voor de hand liggende van alle buxusvervangers. Als uw buxushaag ziek geworden is bijvoorbeeld. Of als u dat gewoon voor wilt zijn. De Japanse hulst geeft uw tuin een verzorgde uitstraling. Zo is hij geschikt voor het aanleggen van strakke, formele hagen. Maar ook is deze Ilex solitair te planten en in elke gewenste vorm te snoeien. Lees hier hoe de Japanse hulst snoeien en verzorgen het beste in zijn werk gaat.

Japanse hulst 'Green Hedge'
Populair
Japanse hulst 'Green Hedge'
Ilex crenata 'Green Hedge'
Vanaf
2,70
arrow-right

Welke verzorging heeft de Japanse hulst nodig?

De Japanse hulst is een sterke en gezonde haagplant. Zo is deze Ilex niet vatbaar voor veel ziekten waar bijvoorbeeld de buxus wel door bedreigd wordt. Ook is de Ilex crenata bestand tegen ongedierte als de rups van de buxusmot. Mede door die goede gezondheid is de Japanse hulst zo eenvoudig te onderhouden. Dit is dan ook een van de redenen waarom deze haagplanten zo geliefd zijn bij vele tuinliefhebbers. Een goede verzorging houdt de Japanse hulst vitaal en krachtig.

De Ilex crenata houdt van een luchtige, doorlatende bodem. Zo neemt deze haagplant gemakkelijk alle vocht en voedingsstoffen op die hij nodig heeft en blijft hij mooi en gezond. U kunt de grond waarin de Japanse hulst staat zo nu en dan omwoelen en vermengen met humusrijke tuingrond. Zo wordt de Ilex van extra voeding voorzien. U hoeft dit niet heel vaak te doen: tweemaal per jaar is al genoeg om de Japanse hulst optimaal te laten profiteren van alle voedingsstoffen in de grond.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Welke verzorging heeft de Japanse hulst nodig?

Japanse hulst bemesten

Het is raadzaam om de Japanse hulst jaarlijks te bemesten. Doe dit ieder voorjaar. U kunt hiervoor het beste een organische meststof gebruiken. Organische meststoffen kennen tal van voordelen. Ze bevatten zowel plantaardige als dierlijke grondstoffen die ook in de natuur voorkomen. De voedingsstoffen in de organische mest worden gedurende langere tijd langzaam vrijgegeven aan de wortels van de Ilex crenata. Hierdoor wordt de Ilex over een lange periode voorzien van belangrijke voedingsstoffen en mineralen en krijgt de haagplant nooit teveel. Daarnaast zijn organische meststoffen bijzonder milieuvriendelijk.

Er bestaan ook chemische meststoffen. Sommige mensen geven de voorkeur aan chemische meststoffen vanwege de snelle werking. Bij een chemische bemesting wordt er in één keer een groot aantal voedingsstoffen beschikbaar gesteld aan de wortels van de Japanse hulst. Het nadeel hiervan is dat de Ilex weinig kan met dit overschot: de haagplanten kunnen deze voedingsstoffen nu eenmaal niet allemaal tegelijk opnemen. Hierdoor gaan er veel voedingsstoffen verloren, die bijvoorbeeld weggespoeld worden door regen voor de Ilex crenata ze op kan nemen. Maak dus een goede afweging welke meststof u wilt gebruiken bij het bemesten van de Japanse hulst.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Japanse hulst bemesten

Hoe wordt de Japanse hulst gesnoeid?

In mei en juni staat de Japanse hulst in bloei. Aan de takken van de Ilex verschijnen dan subtiele witte bloemen. In het najaar verschijnen onopvallende zwarte besjes. In combinatie met het kleine, glanzende blad van de Ilex crenata verhoogt dit de sierfactor van uw tuin aanzienlijk. Deze haagplant heeft een mooie, compacte groeivorm. In combinatie met de vrij dichte vertakking zorgt dit voor een haag die veel privacy biedt in uw tuin. Wanneer u op de juiste manier snoeit, blijft de haag mooi vol. Maar hoe wordt de Japanse hulst gesnoeid? En wanneer is het beste moment om de Ilex te snoeien?

De Japanse hulst kan snoei uitstekend verdragen. Sterker nog: wanneer u de Ilex regelmatig snoeit, stimuleert u de dichte groeivorm. Dit is wel zo wenselijk wanneer u een strakke haag met formele uitstraling ambieert. In een jaar tijd groeit de Japanse hulst ongeveer 20 centimeter. Dat is niet heel snel, maar wel wat sneller dan tuiniers gewend zullen zijn van een buxushaag. Onder de meeste omstandigheden zult u de haag twee keer per jaar moeten snoeien. De snoeitijd van de Japanse hulst loopt van mei tot en met september. De beste snoei momenten voor de Ilex crenata hangen samen met de groeispurten die de planten doormaken. Natuurlijk zijn die niet zo duidelijk te zien als bij snelgroeiende haagplanten, zoals de meeste coniferen, maar ze hebben wel degelijk invloed op hoe de haag eruit komt te zien en hoe goed de planten van een snoeibeurt herstellen. De eerste groeispurt vindt rond april plaats, niet al te lang nadat de planten uit winterrust komen. Als u de Japanse hulst in deze periode snoeit, voordat de groeispurt begint, herstellen de planten snel van de snoeibeurt. Er mag dan alleen geen vorst meer verwacht worden.

In de zomer, kort na de langste dag, beleeft de Japanse hulst zijn tweede en meest stevige groeispurt. Het beste is om te wachten tot deze groeispurt voorbij is en de planten eind augustus of begin september te snoeien. De planten hebben dan nog ruim de tijd om te herstellen van de snoeibeurt voordat het gaat vriezen. Bij temperaturen onder de nul hebben haagplanten met open snoeiwonden namelijk meer kans op vorstschade. Bovendien gaan de planten in de loop van de herfst in winterrust en zullen ze een tijd niet of nauwelijks groeien. Zo behouden ze dus enkele maanden de vorm waarin u ze snoeit.

Wanneer de haagplant goed compact gehouden wordt, leent hij zich, net als de buxus, uitstekend voor vormsnoei. Een vrijstaande Japanse hulst kan in elke gewenste vorm worden gesnoeid. Dit schept allerlei creatieve mogelijkheden op het gebied van tuinontwerp.

De Japanse hulst kan het beste worden gesnoeid bij bewolkt weer. Als u de Ilex snoeit bij zonnig weer, bestaat de kans dat zijn blad verbrand. Gebruik altijd een scherpe en schone snoeischaar bij het snoeien van de Ilex crenata. Voor een strakke en dichte haag topt u de uiteinden van de Japanse hulst. Dit zorgt direct voor een formele en verzorgde uitstraling. Zelfs voor de vormsnoei is de Japanse hulst geschikt.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe wordt de Japanse hulst gesnoeid?

Wanneer kan ik de Japanse hulst beter niet snoeien?

Zoals gezegd is vorst een risico voor de gezondheid van de Japanse hulst. Op zich zijn alle kweekvormen van de Ilex crenata prima winterharde haagplanten. Ze kunnen temperaturen van meer dan 20 graden onder nul aan. Het herstellen van snoeiwonden kost de planten echter relatief veel energie. En die energie hebben ze in de wintermaanden hard nodig om gezond en groen te blijven. Daarom raden we aan om na september niet meer met uw snoeigereedschap aan het werk te gaan. Zo zijn de snoeiwonden hersteld voordat de vorst komt en beperkt u het risico op vorstschade aan de planten aanzienlijk.

Binnen de periode waarin u kunt snoeien – grofweg tussen april en september – zijn er echter ook dagen waarop het onverstandig is om de Japanse hulst te snoeien. Het is misschien een aantrekkelijk vooruitzicht om lekker in de zon in de tuin aan het werk te gaan, maar voor de planten is dit af te raden. Na het snoeien worden jonge delen van de planten die daar niet aan gewend zijn opeens blootgesteld aan zonlicht. Als gevolg hiervan kunnen de jonge bladeren en takken verbranden. Mede hierom raden we aan om de planten in het midden van de zomer met rust te laten.

De perfecte dag om een haag met Japanse hulst te snoeien is daarom een bewolkte dag. Als het kort daarvoor geregend heeft en de takken nog nat zijn, is dat ideaal. Dan komt u namelijk makkelijker met de bladen van uw snoeigereedschap door de takken heen en laat u nettere snoeiwonden achter. Zeker als u goed scherp snoeigereedschap gebruikt. Dit is belangrijk, omdat dit soort snoeiwonden sneller en makkelijker geneest dan als ze rafelige randen hebben, wat bij het gebruik van bot gereedschap gebeurt.

En voor de vormsnoei?

Net als de buxus is de Japanse hulst een geliefde plant voor de vormsnoei. De planten worden dan in geometrische of zelfs nog kunstzinniger vormen gesnoeid. Als het aankomt op wanneer u de Japanse hulst snoeit, is er niet zoveel verschil met wanneer u de planten in haagvorm snoeit. Voor april en na september snoeit u de planten beter niet vanwege het risico op vorstschade. Binnen die periode zult u de Japanse hulst echter wat vaker snoeien als u de planten een mooie vorm wilt meegeven. Zo garandeert u dat de planten de vorm waar u zoveel moeite voor heeft gedaan zullen behouden.

Professionals gebruiken meestal groter snoeigereedschap, zoals een elektrische heggenschaar, om de grove vorm van hun vormsnoei planten te bepalen. Staat die vorm? Dan is een tuinschaar of snoeischaar een goed middel om de details mee in de planten te snoeien. Omdat de Ilex crenata wat sneller groeit dan de buxus, gaan sommige tuiniers voor de vormsnoei liever op zoek naar een ander alternatief voor de buxus. De taxus, en dan met name de taxus 'Hillii', is dan een verrassend geschikte optie.

De Japanse hulst is een aanwinst voor uw tuin

Zoals u heeft kunnen lezen heeft de Japanse hulst eigenlijk niet veel bijzondere verzorging nodig. Natuurlijk vereisen deze haagplanten de nodige aandacht in de vorm van snoei en bemesting. Dit houdt ze mooi en gezond. En dat is precies wat u wilt: een tuinafscheiding waar u nog geruime tijd met veel genoegen naar kunt kijken. Met de Japanse hulst heeft u wat dat betreft de juiste haagplant in huis gehaald, ook als u ze niet als vervanger voor de buxus heeft aangeplant. Voor relatief weinig inspanning krijgt u veel terug: een groenblijvende haag die met zijn glanzende, diepgroene blad en volle, solide groeivorm menig tuin verfraait. Of u nu voor uw buxus vervangers zoekt of deze plant simpelweg de mooiste haagplant vindt: de Japanse hulst is een ware aanwinst voor uw tuin.

loader
Laden...