Japanse hulst planten

Japanse hulst planten

Japanse hulst planten kopen

Een mooie tuinafscheiding in de vorm van een haag maakt uw tuin helemaal af. Een haag van de juiste planten creëert niet alleen sfeer, maar ook een groene leefomgeving die ons helemaal tot rust brengt. U heeft de keuze uit allerlei verschillende soorten haagplanten. Een hele veelzijdige plant die in vrijwel elke tuin goed tot zijn recht komt is de Japanse hulst.

Hoe plant ik een haag van Japanse hulst?

Met de diverse soorten Japanse hulst legt u een prachtige erfafscheiding aan die u van voldoende privacy voorziet en vrij eenvoudig te onderhouden is. Wilt u Japanse hulst planten in uw tuin? Dit is hoe u het beste te werk kunt gaan.

  1. Zoek een goede standplaats uit. De Japanse hulst eist niet veel van de grond waarin hij geplant wordt en hij kan zowel in de zon als de schaduw en de halfschaduw staan. Wel waardeert de Japanse hulst een licht vochtige grond.
  2. Verwijder al het onkruid in de buurt van uw haag voor het aanplanten. Dat staat niet alleen netter; een grond waarin geen onkruid groeit is beter voor uw haag. Onkruid onttrekt namelijk vocht en voedingsstoffen aan de grond en die kan de Japanse hulst prima zelf gebruiken.
  3. Graaf een lange geul op de plek waar u de haag wilt planten. Eventueel kunt u voordat u aan het graven begint een lijn spannen tussen twee stokjes een lijn. Zo weet u zeker dat de geul die u graaft recht is.
  4. Als de geul gegraven is kunt u deze eventueel voorzien van wat potgrond of aanplantgrond. Het is niet noodzakelijk om dit te doen, maar er zitten wel nuttige mineralen en voedingsstoffen in die uw Japanse hulst een extra goede start zullen geven.
  5. Gooi een deel van de losse aarde die u net uitgegraven heeft terug in de geul. Hierdoor zullen de wortels van de Japanse hulst op losse, goed doorlaatbare aarde staan. Eventueel kunt u hetzelfde effect bereiken door minder diep te graven en de grond om te spitten.
  6. Nu kunt u de planten in de geul plaatsen. Zorg dat de planten rechtop en precies in het midden van de geul staan. Anders zal uw haag scheef gaan groeien en dat is zelfs met zeer regelmatig snoeien bijna niet te corrigeren.

De juiste soort Japanse hulst planten

De juiste soort Japanse hulst planten

De wetenschappelijke naam voor de Japanse hulst is Ilex crenata. Er zijn diverse soorten Japanse hulst verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld de Ilex crenata 'Convexa', die gekenmerkt wordt door zijn klassieke, traditionele uitstraling. Deze haagplant leent zich heel goed voor het aanleggen van een lage, formele haag. Een hele populaire soort is de Japanse hulst 'Dark Green'®, waarmee u zowel kleine als hoge hagen creëert. Met zijn dichte vertakkingsvorm vormt u met deze Ilex een echte privacyhaag: inkijk van de buren behoort met de Japanse hulst 'Dark Green'® tot het verleden. Deze soort laat zich ook prima in vorm snoeien.

Ook de Japanse hulst 'Blondie'® en Ilex crenata 'Green Hedge' hebben zo hun eigen kwaliteiten. De laatstgenoemde wordt niet zelden ingezet als buxusvervanger. Met zijn kleine, ronde blaadjes en zijn frisgroene kleur vertoont hij aardig wat uiterlijke gelijkenissen met de buxus, die de laatste jaren flink aan populariteit verliest doordat hij wordt geplaagd door buxusziekten. Daarom is de Japanse hulst als buxusalternatief zo geschikt. Wat de juiste soort Japanse hulst is om als buxusalternatief of gewoon omdat u de planten mooi vindt in uw tuin te planten, hangt van verschillende factoren af. De verscheidene typen lijken natuurlijk aardig op elkaar. Toch hebben ze onderlinge verschillen, bijvoorbeeld op het gebied van kleur en vertakkingsvorm. Kijk goed naar uw tuinstijl en kies vervolgens de soort Japanse hulst die u daar het beste bij vindt passen.

Extra planttips voor de Japanse hulst

Extra planttips voor de Japanse hulst

Gebruikt u planten in pot? Verwijder deze pot dan voor het planten. Eventueel kunt u de pot inclusief kluit even in een emmer water onderdompelen voor u de Japanse hulst plant. Bij planten met kluit kunt u deze licht bevochtigen. Zo verzadigen de wortels alvast wat. Dit is vooral raadzaam wanneer u de Ilex crenata in erg droge grond plaatst.

Het is zaak om de Japanse hulst niet te diep in de grond te plaatsen. Als de haagplanten in de grond staan vult u de plantgeul op met grond. Stamp de aarde daarna goed aan. Zo weet u zeker dat de Japanse hulstplanten stevig in de grond staan. Wanneer de Japanse hulst aangeplant is kunt u de planten ruim voorzien van water. Doordat u de grond eerst doorlatend gemaakt heeft, worden de wortels van de Ilex gelijk van water voorzien.

De Japanse hulst mooi houden na het planten

Wanneer de Japanse hulst eenmaal in de grond staat is het zaak om de haag op zijn allermooist te houden. Gelukkig is het niet moeilijk om deze haagplant tevreden te houden. Dat is ook een van de redenen waarom de Ilex crenata zo ontzettend populair is: niet iedereen is immers in de gelegenheid om veel tijd te steken in het onderhoud van de tuin. Heeft u een drukke baan? Dan is het planten van Japanse hulst zeker het overwegen waard. In het eerste jaar na het planten van de Ilex crenata kunt u hem geregeld van water voorzien. Dat komt de groei van de plant ten goede.

Hoewel de Japanse hulst heel goed gesnoeid kan worden, is een à twee maal per jaar voldoende. Verder kunt u de grond rondom uw haag af en toe goed doorlatend maken door de grond wat om te woelen. U kunt de Ilex crenata eens per jaar bemesten indien nodig. Dit kan het beste in het voorjaar plaatsvinden. Gebruik hiervoor een meststof die speciaal is samengesteld voor hagen. Eigenlijk hoeft u verder niet veel te doen om de Japanse hulstplanten te laten uitgroeien tot een mooie, volle haag met een sereen karakter. Of u nu voor de Japanse hulst als vervanger voor de buxus kiest of gewoon omdat u het een mooie plant vindt: deze haagplant is op alle fronten een absolute winnaar die uw tuin zeker zal sieren!