Vuurdoorn planten

Vuurdoorn planten

Wist u dat een inbraakwerende haag er ook heel mooi uit kan zien? Als u daarnaar op zoek bent, is een vuurdoorn planten een uitstekend idee. De doorns op de takken van de vuurdoorn (Pyracantha) zullen zeker een afschrikwekkende werking hebben op indringers. Maar ze kunnen ook flink wat kleur aan uw tuin geven door de roomwitte bloemen in het voorjaar en vuurrode of oranje bessen die van rond september tot in de winter in groten getale aan deze wintergroene haagplanten verschijnen. Dat is niet alleen voor uzelf een voordeel: ook vogels worden hierdoor aangetrokken. Die eten namelijk graag van de vruchten en tussen de takken is een veilige plek om hun nesten te bouwen.

Hoe moet ik mijn vuurdoorn planten?

Voor u aan het planten van uw vuurdoornhaag begint is het belangrijk om beschermende kleding zoals handschoenen aan te trekken. Die doorns die indringers pijn kunnen doen, kunnen dat namelijk ook bij u teweeg brengen. Als u voorzien bent van de juiste bescherming, kunt u als volgt te werk gaan:

  1. Ontdoe de grond van onkruid tot zeker een halve meter aan alle kanten van waar de haag moet komen te staan. Hiermee bereikt u dat de voedingsstoffen in de grond niet al opgenomen zijn door het onkruid voordat uw haag ervan heeft kunnen profiteren.
  2. Graaf een aantal plantgaten of een geul van minimaal 35 centimeter breed en een halve meter diep over de hele lengte van de haag. Gooi de uitgegraven aarde niet in de GFT-bak, want u heeft die later in het plantproces nog nodig.
  3. Woel de grond op de bodem van de plantgaten of geul om, zodat de wortels zich makkelijk in losse aarde kunnen ontwikkelen. Dit kunt u ook bereiken door de geul wat dieper te graven en een deel van de aarde terug te gooien. Eventueel kan er nu ook bodemverbeteraar door de aarde.
  4. De planten kunnen nu in de geul of plantgaten gezet worden. Let daarbij op dat ze rechtop en goed in het midden staan. Bij kant-en-klaarhagen is dit het beste met zijn tweeën te doen, omdat die planten erg zwaar kunnen zijn, maar zelfs bij jonge planten is dit een voordeel.
  5. Gebruik de rest van de aarde die u voor het planten heeft uitgegraven om de vuurdoornhaag te verankeren. Dit doet u door de aarde over de wortels te gooien en deze aan te drukken met uw voet. Doe dit wel voorzichtig om schade te voorkomen.
Waar moet ik rekening mee houden bij een vuurdoornhaag planten?

Waar moet ik rekening mee houden bij een vuurdoornhaag planten?

Hoewel de vuurdoorn het hele jaar door in niet-bevroren bodem geplant kan worden, is april of mei de beste tijd om uw vuurdoornhaag te planten. Voor het snoeien dient u uw handen natuurlijk ook te beschermen, maar gelukkig hebben deze haagplanten niet veel snoeibeurten nodig. Een per jaar zou voldoende moeten zijn. De vuurdoorn vertakt op plekken waar hij gesnoeid wordt, maar is van zichzelf al behoorlijk dicht vertakt. Houd er rekening mee dat een vuurdoornhaag doorgaans niet veel hoger dan anderhalve meter wordt. Dit is echter meer dan genoeg om ongewenste gasten buiten de tuin te houden.