Meidoornhaag

Meidoornhaag

Voor een haag met een landelijk karakter zijn er eigenlijk geen betere haagplanten dan de meidoorn (Crataegus monogyna). Een meidoornhaag is een veelzijdige haag. Boeren gebruikten deze plant vaak als erfafscheiding, omdat de doorns grazend vee op afstand hielden. Hiermee is de meidoorn ook geschikt voor een inbraakwerende haag. Maar ook als het om het uiterlijk van uw haag gaat zijn er verschillende redenen te bedenken waarom een meidoornhaag planten een goed idee is. Zo hebben zijn bladeren een charmante vorm en bloeit de meidoorn in mei en juni rijkelijk met prachtige witte bloemen. De eetbare bessen die daarna volgen in trek bij vogels, die ook graag hun nesten tussen de doornige takken bouwen.

Hoe moet ik mijn meidoornhaag planten?

Als u uw tuin goed voorbereidt op het planten van een meidoornhaag, is het een klus die na levering van de haagplanten zo gebeurd is. Deze voorbereidingen kunt u het beste zo kort mogelijk voor het planten treffen, bijvoorbeeld op de plantdag zelf. Zorg ook voor voldoende bescherming in de vorm van handschoenen en andere beschermende kleding, want de doorns zijn groot en behoorlijk scherp. Het planten van een meidoornhaag omvat de volgende stappen:

  1. Wanneer u een plek heeft gevonden voor uw meidoornhaag moet een gebied van minstens 50 centimeter om de haag onkruidvrij gemaakt en gehouden worden. Een plek vinden zal niet moeilijk zijn, want de meidoorn kan praktisch overal staan, zelfs op vrij natte grond.
  2. Graaf op deze plek een geul waar de meidoornplanten uiteindelijk in kunnen staan. Houd een diepte van minimaal 50 centimeter en een breedte van ten minste 35 centimeter aan. Als hulp voor een rechte geul kunt u een touw tussen twee palen spannen.
  3. Voor losse aarde op de bodem schept u de aarde onderop om of graaft u wat dieper en schept u wat uitgegraven aarde terug. De wortels van uw meidoornhaag ontwikkelen zich namelijk beter wanneer zij door losse aarde heen kunnen groeien.
  4. Nu kunnen uw meidoornplanten de grond in. Hebben ze blote wortels? Sproei de wortels dan enigszins vochtig voor u ze plant. Bij meidoornplanten in pot moet de pot voor het planten voorzichtig van de kluit gehaald worden. Zet ze in het midden van de gegraven geul en rechtop.
  5. De aarde die u uitgegraven heeft kan nu gebruikt worden om de meidoornhaag goed vast te zetten. Bedek de wortels van de meidoornhaag met de aarde die nog over is en druk deze met uw voet enigszins aan. Niet te hard, want dat kan tot schade leiden.
  6. Bewater de meidoornhaag. Haagplanten hebben immers water nodig om te groeien. Maak hiervoor een dijkje met een hoogte van 15 à 20 centimeter. Hier kan het water in. Voor kleine planten zo’n 5 liter water, 10 liter als ze wat groter zijn.
Tips voor het planten van een meidoornhaag

Tips voor het planten van een meidoornhaag

Per meter meidoornhaag heeft u vier tot zes planten nodig. Hoe groter de planten zijn, hoe minder er per meter geplant moeten worden. Voor een gelijkmatig resultaat houdt u een gelijke afstand tussen elk paar meidoorns aan. Als u grote planten besteld heeft, kan het inschakelen van hulp de klus aanzienlijk makkelijker maken. Vooral bij het rechtop houden van de planten is dit een pre. Een meidoornhaag snoeien is overigens niet noodzakelijk, maar wel aan te raden, omdat hij zo nu en dan andere planten kan overgroeien. Dat hoeft echter geen strenge snoeibeurt te zijn. Minder snoeien levert een natuurlijker ogende meidoornhaag op.