Ligusterhaag snoeien

Ligusterhaag snoeien

Liguster kan voor formele en informele hagen gebruikt worden, dit geldt voor alle soorten ligusterhaag (bijvoorbeeld de wintergroene variant van de gewone liguster: wintergroene liguster). In beide gevallen is het aan te raden deze snelgroeiende plant bij te snoeien, om te voorkomen dat hij te groot wordt. Voor een informele haag is het aan te raden de ligusterhaag pas na de bloei te snoeien, zodat de kleine witte bloemetjes niet afgesneden worden voordat ze uit kunnen komen. Verder hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat de plant niet teveel ruimte in uw tuin gaat innemen. Een informele haag geeft een speelse uitstraling aan uw tuin en de bloemetjes verspreiden een prettige geur. Die geur trekt bijen en andere insecten aan en maakt van uw tuin dus een mooie, levendige plek. Let er wel op dat de bloemetjes en bladeren giftig zijn als ze gegeten worden. Als u nieuwsgierige kinderen of huisdieren heeft, is het dus handiger de bloemen wel af te snoeien.

Formele ligusterhaag

Formele ligusterhaag

Om een strakke ligusterhaag te houden, is het belangrijk ten minste drie keer per jaar te snoeien. Dit kan het beste gebeuren in de periode van mei tot september. Na september moet de liguster de kans krijgen om aan te sterken, zodat hij de winter overleeft. Zorg dat de eerste snoeibeurt voor de langste dag van het jaar gebeurt. Gebruik bij het snoeien scherp gereedschap zoals een heggenschaar of elektrische snoeischaar om de takken mooi recht af te snijden. Dat ziet er niet alleen beter uit, maar de plant herstelt zo ook makkelijker.

Zorg ervoor dat de onderkant van de liguster altijd breder blijft dan de bovenkant. Zo kunnen alle blaadjes van het zonlicht genieten en behoudt uw haag ook beter zijn vorm. Het is beter de liguster niet op een zonnige dag te snoeien. De blaadjes die aan de oppervlakte komen zijn niet gewend aan het felle zonlicht en lopen zelfs het risico te verbranden. Zorg er daarom voor dat ze niet direct in het zonlicht terecht komen.

Mocht uw ligusterhaag te breed uitgroeien, is er altijd nog een mogelijkheid om hem aan de zijkanten diep in te snoeien. Het is het beste om dit maar aan één kant te doen, zodat uw haag aan de andere kant blikdicht blijft, en het volgende jaar de andere kant te snoeien. Zo duurt het iets langer voor u weer een mooie, smalle haag heeft, maar hoeft u niet bang te zijn voor nieuwsgierige blikken.

Vormsnoei

Vormsnoei

Door zijn dicht vertakte groeivorm is de liguster bijzonder geschikt voor vormsnoei. Voor vormsnoei gelden voor het grootste deel dezelfde regels als voor formele snoei. De liguster moet tijd hebben zich voor te bereiden op de winter en de blaadjes mogen niet plotseling aan fel licht blootgesteld worden. Let erop dat liguster vrij snel groeit en dus vaak gesnoeid moet worden om zijn vorm te behouden. Vormsnoei is een leuke en creatieve manier om uw tuin een vrolijke uitstraling te geven. Met een aantal geometrisch gevormde ligusters in de tuin, zoals kegels of kubussen, is uw tuin al een blikvanger. Tuiniers met beeldhouwambities kunnen helemaal los gaan op de liguster. Een ligusterhaag snoeien is dus een erg veelzijdig klusje!

Eerst nog een ligusterhaag aanplanten? Lees dan ligusterhaag planten. Bent u al helemaal overtuigd van de liguster, dan raden wij u aan ligusterhaag te kopen op onze site, Haagplanten.net.