Ligusterhaag planten

Ligusterhaag planten

Dat de ligusterhaag een van de populairste haagplanten van Europa is ligt aan een aantal factoren. Ten eerste is de liguster een hele sterke haagplant; ons wisselvallige klimaat of zelfs de vervuilde lucht van een grote stad krijgt de liguster niet klein. Bovendien kunt u voor zowel een formele haag als een informeler resultaat een ligusterhaag planten. Ook behoudt een liguster normaal gesproken zijn groene bladeren; alleen als onze winters veel kouder dan normaal zijn wil hij nog wel eens verkleuren of enkele bladeren verliezen. Wij spreken daarom van een semi-wintergroene haagplant, maar zeker bij de wintergroene liguster is de kans op bladuitval klein. Bent u overtuigd en wilt u een ligusterhaag planten? Dan vertellen wij u hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Liguster met blote wortels

Hoe moet ik een ligusterhaag planten?

Een ligusterhaag planten gaat niet heel anders dan bij andere soorten haagplanten. Dit kan het hele jaar, maar het beste kunt u uw ligusterhaag in de winter planten. Zo is hij in het voorjaar helemaal aan uw tuin gewend. Let wel op dat er geen vorst in de grond zit. Vervolgens gaat u zo te werk:

  1. Zoek een goede plek voor de ligusterhaag. Die is er in vrijwel iedere tuin. Alleen in diepe schaduw zal een liguster niet al te snel groeien en zolang de bodem vochtig, maar goed gedraineerd is, kan er niet zo heel veel fout gaan met uw ligusterhaag.
  2. Als u een standplaats gevonden heeft, haalt u binnen een halve meter aan iedere kant van deze plek al het onkruid uit de grond. Dit zorgt ervoor dat de wortels van uw ligusterhaag en niets anders van de voedingsstoffen in de grond profiteren. Houd de grond minstens drie jaar onkruidvrij.
  3. Graaf een aantal plantgaten of – nog beter – een geul waar de planten in gezet kunnen worden. Deze geul of gaten moeten minimaal anderhalf keer zo diep zijn als de kluit of de wortels van de ligusterhaag. Ga uit van ten minste 35 centimeter breedte en 50 centimeter diepte.
  4. De wortels groeien het beste als ze op losse aarde staan. Schep de grond in de geul of gaten hiervoor om. U kunt ook iets dieper graven en een deel van de aarde terug gooien. Eventueel kan de aarde op dit moment gemengd worden met bodemverbeteraar.
  5. Nu kunnen de ligusters de grond in. Zet ze in het midden van de geul neer en let erop dat ze rechtop staan. Bij grotere exemplaren of een kant-en-klaarhaag kunt u hiervoor het beste hulp van een vriend, buur of familielid vragen.
  6. Dek de wortels van de ligusterhaag goed af met aarde. Hiermee voorkomt u dat de wortels blootgesteld worden aan direct zonlicht; een van de weinige dingen waar de liguster slecht tegen kan. Druk de aarde zacht aan om de ligusterhaag stevig vast te zetten.
  7. Maak een dijkje met een hoogte van 15 tot 20 centimeter om de haag heen en vul dit met 5 tot 10 liter water, afhankelijk van de grootte van de planten. Uw ligusterplanten zijn nu klaar om in uw tuin tot een grote, gezonde ligusterhaag uit te groeien.

Liguster met een kluit

Waar u op moet letten bij het planten van een ligusterhaag

Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe uw haagplanten verpakt zijn wanneer deze bij u aangeleverd worden. Zit er een juten netje of een kartonnen doos om de wortels heen? Dan kunnen deze mee de grond in, waar ze na verloop van tijd biologisch zullen afbreken. Metaal doet dit niet en moet dus van de kluit gehaald worden voor die geplant wordt. Het planten moet wel zo snel mogelijk na levering gebeuren. De hierboven genoemde voorbereidingen kunt u dus het best treffen op de dag dat de planten geleverd worden. Dan heeft u ook niet het risico dat de plantgaten vol met regenwater lopen voor u aan het planten toe komt.

De enige uitzondering hierop vormen de haagplanten in pot. Deze kunnen wel even in hun pot blijven staan als op de afleverdag de omstandigheden niet optimaal zijn. Haal de pot wel van de kluit af voor u de ligusterhaag planten gaat, want anders houdt de pot de ontwikkeling van de wortels binnen de kortste keren tegen.

Liguster in een pot

Uw ligusterhaag na het planten

Nu uw ligusterhaag staat, hoeft u hem alleen nog maar regelmatig water te geven en te snoeien. In de webshop van Haagplanten.net vindt u ook een pagina met uitgebreide informatie over hoe u uw ligusterhaag snoeien moet.