Ligusterhaag planten

Ligusterhaag planten

Een ligusterhaag is een vrij makkelijke soort haag om een plaats voor te vinden. Hij groeit op zo’n beetje elke grondsoort en heeft geen voorkeur voor zon of schaduw. Ook kan hij goed tegen vervuilde (industrie)lucht, dus zelfs in stedelijke gebieden of naast drukke wegen kan deze plant groeien. Het enige waar u voor op moet passen is dat de wortels niet aan direct zonlicht blootgesteld worden. Bij ons op Haagplanten.net heeft u bij drie opties als het gaat om het planten van de liguster. U kunt de ligusters kopen met blote wortels, met een kluit of in een pot. Hebt u al planten en bent u op zoek naar snoeitips, ga dan naar ligusterhaag snoeien. Bent u er nog niet uit welke soort liguster voor u het meest geschikt is, kijk dan even op ligusterhaag soorten. Wij kunnen iedereen de wintergroene liguster aanbevelen, een soort die speciaal geschikt is om winters te doorstaan en een mooie haag te vormen, maar wij laten de keuze graag aan uzelf!

Liguster met blote wortels

Liguster met blote wortels

Als u ligusters met blote wortels bestelt kan het zijn dat u enigszins teleurgesteld bent bij de levering. Planten met blote wortels zijn vaak vrij kaal voordat ze geplant worden. Dit komt echter snel goed als de plant begint te groeien. Plant een plant met blote wortels direct na levering in de grond en zorg dat deze genoeg water krijgt. Het is ook goed om wortelgroeimiddel toe te voegen. Omdat bij het verplaatsen van de planten soms wortels beschadigd raken, bestaat de kans op uitval bij planten met blote wortels. Het is daarom raadzaam om een aantal planten extra te bestellen (zo’n 10% van de haag) om gaten in de haag te voorkomen. Liguster met blote wortel kan geleverd worden tussen november en april/mei, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit is de goedkoopste manier van leveren omdat de planten makkelijk te verbouwen zijn en weinig wegen.

Liguster met een kluit

Liguster met een kluit

Liguster met kluit wordt geleverd in een juten of metalen netje waar de aarde waar de wortels in staan mee wordt genomen. De wortels raken op deze manier veel minder snel beschadigd en de kans op uitval is daardoor kleiner. Let er bij het planten op dat een juten net wel mee geplant kan worden, maar een metalen net eerst verwijderd moet worden. Ligusters met kluit zijn goedkoper dan ligusters in een pot, maar duurder dan blote wortel. De liguster met kluit is leverbaar tussen eind oktober en mei. De beste manier om een liguster met kluit te planten is door een gat met water te vullen, de plant erin te zetten en daarna nog meer water te geven. Het kan zijn dat de eerste paar weken wat bladeren uitvallen omdat de liguster nog moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dit is normaal en trekt vanzelf bij.

Liguster in een pot

Liguster in een pot

Ligusters in potten zijn duurder dan de andere varianten. Dit komt omdat het kweken van potplanten in kassen veel meer moeite en geld kost dan in het open veld. Er zitten echter ook grote voordelen aan ligusters in een pot. Zo zijn ze het hele jaar door leverbaar. Ook hoeft u de plant na levering niet direct te planten, maar kunt u deze makkelijk een tijd laten staan, zolang hij maar genoeg water krijgt. Verder is er bij liguster in pot de kleinste kans op uitval, omdat de wortels bij vervoer nauwelijks beschadigd kunnen raken. Overweeg deze factoren bij het uitkiezen van de juiste liguster voor uw tuin.