Laurierhaag snoeien: zo gaat u te werk

Laurierhaag kopen
Laurierhaag snoeien: zo gaat u te werk

Voor haagplanten met zo’n hoge groeisnelheid zijn laurierkersen opvallend makkelijk in onderhoud. Dat heeft er onder meer mee te maken dat een laurierhaag normaal gesproken een veel lossere, natuurlijker vorm heeft dan bijvoorbeeld een coniferenhaag. U zou er zelfs voor kunnen kiezen om de planten helemaal hun gang te laten gaan, maar in een tuin heeft u niet eindeloos de ruimte en is uw laurierhaag snoeien daarom meestal een must. We leggen u daarom uit wanneer u uw laurierhaag snoeien moet en hoe vaak u het beste met uw snoeigereedschap aan de slag kunt.

Veel (beginnende) tuiniers lopen rond met de vraag hoe zij het beste hun laurierhaag kunnen snoeien. Het is dus hoog tijd om daar eens wat dieper op in te gaan. De laurierkers laat zich gemakkelijk snoeien, maar er is wel een aantal zaken waar u op let zodat het snoeiproces goed verloopt. Onze professionals geven u graag de nodige snoeitips, waardoor uw laurierhaag sterk en gezond blijft. We vertellen u wanneer en hoe vaak u een laurierhaag het beste kunt snoeien en wat u verder kunt doen om deze heester in topconditie te houden.

Portugese Laurier
Populair
Portugese Laurier
Prunus lusitanica 'Angustifolia'
Vanaf
2,70
arrow-right
Laurier 'Zabeliana'
Prunus laurocerasus 'Zabeliana'
Vanaf
4,50
arrow-right
Laurier 'Rotundifolia'
Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'
Vanaf
2,06
arrow-right
Laurier 'Otto Luyken'
Populair
Laurier 'Otto Luyken'
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
Vanaf
2,90
arrow-right

Hoe vaak snoei ik mijn laurierhaag?

Hoe vaak u uw laurierhaag precies snoeit is afhankelijk van welke soort u precies in uw tuin heeft staan. Laurierkersen staan overwegend bekend als snelgroeiende haagplanten, maar er zijn ook kweekvormen die juist erg langzaam groeien. De laurier 'Otto Luyken' groeit bijvoorbeeld maar zo’n 15 à 20 centimeter per jaar en zou daarmee afhankelijk van de beschikbare ruimte aan een jaarlijkse snoeibeurt al genoeg hebben. In een grote tuin kan dat voor een snelgroeiende soort als de laurier 'Rotundifolia' of de laurier 'Novita' zelfs voldoende zijn, maar de meeste jaren hebben die wel een tweede snoeibeurt nodig.

Ook het uiterlijk dat u voor uw laurierhaag voor ogen heeft kan van invloed zijn. Een heel rechte, strakke vorm – zoals bij een taxushaag of een thujahaag – zal bij een laurierhaag nooit helemaal mogelijk zijn, omdat zijn mooie langwerpige bladeren daar veel te groot voor zijn. Toch heeft u de keuze uit een laurierhaag die een wat natuurlijker, struikachtig voorkomen heeft of een haag die toch een wat rechtere vorm heeft. In het laatste geval moet de haag minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden. Tussendoor kunt u dan eventueel nog takken wegsnoeien die iets te ver uit uw haag steken of niet helemaal mooi meer zijn.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe vaak snoei ik mijn laurierhaag?

Wanneer laurierhaag snoeien

Als vuistregel kunnen we zeggen dat u uw laurierhaag het beste twee keer per jaar snoeit. Deze twee snoei momenten hangen samen met de groeispurten van de laurier. De meeste tuiniers snoeien hun laurierhaag rond deze groeispurten. In het voorjaar vlak voordat de laurierhaag jonge scheuten gaat aanmaken, zodat de planten snel van hun snoeibeurten herstellen. Dit is ook meteen de belangrijkste snoeibeurt van het jaar, dus als u voor een wat minder formeel ogende laurierhaag kiest, is het begin van de lente het beste moment voor de jaarlijkse snoeibeurt. Wel is het van belang dat de kans op vorst volledig is geweken. Vrieskou is niet bevorderlijk voor het herstel van de laurierhaag. Ook kan het gebeuren dat takken van de haagplant invriezen en snoeiwonden niet op de juiste wijze helen. Sommige tuiniers kiezen ervoor om tegen het einde van de winter al ingevroren, dode of zieke takken uit hun laurierhaag te knippen. Dat is goed mogelijk, maar enige voorzichtigheid is hierbij wel geboden. Beter kunt u even wachten tot het voorjaar.

Als u de laurierkers tweemaal per jaar snoeit, krijgt u een volle en zeer dichte haag. Maar als u graag wilt dat de laurierkers gaat bloeien dan is het verstandiger om tot juni te wachten. De tweede groeispurt van de laurier is rond augustus. Dit is ook meteen de grootste groeispurt van het jaar. Wie een behoorlijk snelgroeiende laurierhaag heeft of een vrij strakke laurierhaag in de tuin wil, snoeit de planten na die tweede groeispurt. Als de temperaturen na september omlaag gaan, zullen de planten namelijk in winterrust gaan en als gevolg daarvan een tijd niet of nauwelijks meer groeien. En omdat de laurierkers wintergroen is, staat hij er de gehele winter mooi bij. Meestal snoeit u uw laurierhaag bij deze tweede snoeibeurt wat minder ver terug dan als u de planten in de lente snoeit. Snoei uw laurier niet meer na september. De snoeiwonden moeten namelijk hersteld zijn voor de eerste nachtvorst aanbreekt, want haagplanten hebben redelijk veel energie nodig om van snoei te herstellen en die kunnen ze in de kou beter gebruiken om groen en gezond te blijven. U heeft zelf enige invloed op hoe lang het herstel duurt. Scherp snoeigereedschap maakt namelijk nettere snoeiwonden. Verder komt u makkelijker door de takken heen als ze nat zijn. Een bewolkte dag na een regenbui is daarom ideaal. Dan voorkomt u namelijk ook dat de jonge scheuten verbranden in het zonlicht.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer laurierhaag snoeien

Hoe snoei ik een laurierhaag?

Laat de onderzijde van de haag ook net iets breder dan de bovenzijde. Knip dus taps. Hierdoor krijgt de onderzijde voldoende licht en zal de haag mooi vol in het blad blijven. Het verschil in breedte zal de plant zelf in korte tijd weer vol groeien en dan is er snel niets meer van te zien.

Als u bij het planten de haagplanten al meteen bijna op de gewenste hoogte hebt gekocht, dan kunt u deze meteen na het planten al toppen. Dat wil zeggen: een klein topje uit de plant knippen, zodat deze snel gaat vertakken en ook bovenin mooi dicht wordt. U krijgt dan snel een haag die zo mooi dicht is, dat deze u niet alleen beschermt tegen ongewenste blikken in de tuin, maar ook tegen de wind. Een welkome aanvulling in uw tuin dus.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe snoei ik een laurierhaag?

Het juiste snoeigereedschap

Wanneer u een heg gaat snoeien is het juiste snoeigereedschap essentieel. De laurierkers kan prima in een strakke haagvorm gesnoeid worden. Om dit te bewerkstelligen, is scherp snoeigereedschap nodig. U kunt kiezen tussen een hand heggenschaar en een elektrische heggenschaar. Met een elektrische heggenschaar kunt u een zeer strak en egaal resultaat bereiken. Ook bent u doorgaans sneller klaar met de laurierkers snoeien: veel tuiniers vinden deze manier eenvoudiger. Wel is het zo dat u hier even wat handigheid in moet krijgen. Daarom raden wij aan om niet direct te diep terug te snoeien. Neem zo nu en dan ook even wat afstand van de heg. Zo kunt u objectiever beoordelen of u nog recht snoeit.

Knipt u de laurierhaag liever met een heggenschaar? Ook dat is natuurlijk prima. Dit duurt iets langer.. Met een hand heggenschaar maakt u minder snel fouten wanneer u een beginnende tuinier bent die nog niet heel veel ervaring in het snoeien heeft. Als u een mooi recht en netjes resultaat wilt, kunt u eventueel een draad of touw langs de heg spannen. We raden dit vaker aan om mooie, symmetrische hagen te creëren. U knipt de bovenkant van de laurierhaag af langs het touw en er kan eigenlijk weinig misgaan!

Zorg er ook voor dat uw snoeigereedschap schoon is. Wanneer u een heg of struik gaat snoeien is het belangrijk om heggenscharen direct daarna te reinigen. Zo voorkomt u dat u eventuele ziekten, schimmels of plagen overbrengt op andere beplanting. Ook houdt u uw snoeigereedschap in betere conditie. Het gaat bijvoorbeeld minder snel roesten en blijft hierdoor mooi scherp. 

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Het juiste snoeigereedschap

Laurierhaag verzorgen na het snoeien

Om uw laurierhaag in optimale conditie te houden is het belangrijk om deze na de snoei goed te verzorgen. Dit kunt u doen door de haagplant te bemesten. Doe dit bij voorkeur na de eerste snoeibeurt van het jaar. Zo geeft u de laurierkers de kans om zich goed te herstellen van het snoeien. U kunt hiervoor speciale laurier mest gebruiken, maar ook een meststof voor haagplanten is doorgaans prima. Deze meststoffen bevatten alle essentiële ingrediënten waar uw laurierhaag profijt van heeft. Door de haag 1 à 2 maal per jaar te bemesten verkleint u daarnaast de kans op ziekten en plagen bij de laurier.

U kunt kiezen voor kunstmest of organische mest. Momenteel is vooral organische mest erg populair. Dit komt met name omdat dit een duurzame keuze is die op lange termijn beter is voor het milieu. Daarnaast werkt organische mest vaak langer. Gedurende enkele weken krijgt uw laurierhaag dus de juiste dosis mineralen en gezonde stoffen toegediend. Bij het gebruik van kunstmest komen er vaak veel voedingsstoffen tegelijk vrij, waardoor de laurierkers niet alles kan opnemen. Maak dus een weloverwogen keuze. Als u onze snoeitips opvolgt en de laurierhaag daarnaast in goede conditie houdt, kan er weinig misgaan!

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Laurierhaag verzorgen na het snoeien

De groeisnelheid van een laurierhaag

Als het op groeisnelheid aankomt biedt een laurierhaag verschillende mogelijkheden. De meeste tuiniers die een laurierhaag willen planten, willen graag binnen afzienbare tijd een haag die boven ooghoogte reikt. De populairste soort laurierkers voor zo’n haag is de laurier 'Rotundifolia'. Deze kan jaarlijks 30 tot wel 60 centimeter groeien en is dus snel op de gewenste hoogte. Omdat de laurier 'Rotundifolia' onder sommige omstandigheden vatbaar is voor bepaalde schimmelziektes, zoals hagelschot, kiezen veel tuiniers de laatste jaren uit voorzorg voor de laurier 'Novita'. Qua uiterlijk zijn deze twee soorten laurierkers nauwelijks van elkaar te onderscheiden, maar de laurier 'Novita' is net wat sterker en net wat beter winterhard. De laurier 'Novita' groeit ook ongeveer een halve meter per jaar en levert dus snel de haag op die u voor ogen heeft.

Het enige mogelijke probleem bij een hoge laurierhaag is dat de grote bladeren van deze prachtige haagplanten redelijk veel ruimte in de breedte innemen. Wilt u dat uw laurierhaag wat smaller blijft? Dan kunt u ook voor een snelgroeiende laurierhaag met een opgaande groeiwijze kiezen. Bij de laurier 'Genolia'® en de laurier 'Elly' groeien de takken bijvoorbeeld enigszins omhoog gericht. Hierdoor wordt een haag met deze soorten laurierkers normaal gesproken niet breder dan 80 à 90 centimeter. Voor een extra smalle laurierhaag raden we aan om ieder jaar een keer in het voorjaar en een keer begin herfst te snoeien.

Als u op zoek bent naar een lage laurierhaag, kunt u echter ook op enkele langzaam groeiende soorten rekenen. Het bekendste voorbeeld is de laurier 'Otto Luyken'. De kweker naar wie deze kweekvorm vernoemd is ging specifiek op zoek naar een manier om de schoonheid van de laurierkers in een kleinere laurierhaag te vangen. Het resultaat is een laurierhaag die niet meer dan 10 à 20 centimeter per jaar groeit, met een maximale hoogte van ongeveer 1,25 meter. Een perfecte laurierhaag voor de voortuin.

Ook de Portugese laurier groeit niet snel. Een Portugese laurierhaag kan 5 meter hoog worden, maar dat doet hij wel met slechts 15 tot 30 centimeter per jaar. In het voorjaar bloeit de Portugese laurier met mooie witte bloementrossen en ook zijn roze takken zijn de moeite waard. De uiterst winterharde laurier 'Zabeliana' en laurier 'Mano' blijven vrij laag en groeien rond de 20 centimeter per jaar. Wel heeft de laurier 'Zabeliana' een à twee snoeibeurten per jaar nodig, omdat hij vrij sterk in de breedte groeit.

loader
Laden...