Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Kant-en-klare laurierhaag

Veel Nederlanders zijn gecharmeerd van het uiterlijk van de laurierkers. Deze mooie, wintergroene haagplant wordt dan ook overal in Nederland en de rest van Europa in tuinen aangetroffen. Wilt u snel een volgroeide laurierhaag in de tuin hebben? Dan zijn onze kant-en-klare laurierhagen waarschijnlijk een goede optie.

Wat is een kant-en-klaarhaag?

Het laten groeien van een haag kan veel tijd kosten. Zeker als u laurierplanten met blote wortels koopt, kan het jaren duren voor de haag de hoogte en volheid heeft die u van een haag wenst. Als u geen zin heeft om daarop te wachten, dan is een kant-en-klaarhaag een uitkomst. Deze hagen worden op de kwekerij al grootgebracht tot volwassen, volgroeide hagen met een goede zichtdichtheid. Deze laurierhagen worden in elementen van een meter breed en de hoogte die u wenst naar uw huis gebracht, zodat u een volledige, volwassen haag in één ochtend kunt planten.

Het planten van kant-en-klaarhagen is wel wat zwaarder dan andere vormen van haagplanten. Onze haagelementen bevatten meerdere volgroeide planten en zeker de grotere haagelementen kunnen meer dan 100 kg wegen. Als u dus een kant-en-klaarhaag wilt planten, is het zeker aan te raden om wat vrienden of familie om hulp te vragen. Voor een goedkope haag is kant-en-klaar ook niet de beste optie. Planten met blote wortels zijn bijvoorbeeld veel minder arbeidsintensief om te verbouwen en zijn daarom een stuk gunstiger geprijsd. Iedere vorm waarin de planten geleverd kunnen worden, heeft dus zijn eigen voordelen.

Welke lauriersoorten zijn kant en klaar te krijgen?

Kiest u voor een kant-en-klaarhaag van laurierkers, dan heeft u daarna nog een keuze te maken: namelijk voor de soort laurier. We hebben wel 12 verschillende lauriersoorten in ons assortiment. Ongeveer de helft daarvan is te krijgen als kant-en-klaarhaag. Als u op zoek bent naar een grote, klassieke, breedgroeiende laurierhaag, dan is de laurier 'Rotundifolia' waarschijnlijk de beste optie. Dit is een sierlijke laurierhaag die vrij veel ruimte inneemt en prachtige, glanzend groene bladeren heeft. Ook de laurier 'Genolia'® past in dit plaatje, maar heeft een iets smallere groeiwijze.

Voor een kleinere tuin is de laurier 'Rotundifolia' misschien een beetje te groot. Kleinere of compactere lauriersoorten zoals de laurier 'Caucasica' en de laurier 'Etna' groeien smaller en kunnen daardoor gemakkelijker als haag gebruikt worden in een kleinere tuin. De laurier 'Caucasica' en de laurier 'Etna' zijn allebei geschikt om als hoge haag te gebruiken. De jonge bladeren van de 'Etna' hebben een prachtige rode kleur. De 'Caucasica' staat bekend om zijn uitbundige bloei. Beide lauriersoorten hebben dus zeker wat moois te bieden op verschillende momenten in het jaar.

Ook de laurier 'Herbergii' heeft opvallende witte bloesems die ieder jaar weer tevoorschijn komen. Bent u op zoek naar een plant die er net even wat anders uitziet dan een typische laurier? Dan is de Portugese laurier misschien het antwoord. Dit is een andere plantensoort (Prunus lusitanica, onze andere lauriersoorten zijn van de soort Prunus lauroceracus). Deze heeft wat dunnere bladeren met een wat blauwere tint erin. De Portugese laurier heeft een luxueuze uitstraling en is populair bij zowel vogels als vlinders en andere insecten. Dit komt zowel door zijn bloei en bessen als door de dichte groeivorm waar vogels zich in kunnen verstoppen.

Levering en planten van een kant-en-klare laurierhaag

Bij Haagplanten.net kunt u altijd zelf de week uitkiezen waarin uw nieuwe haagplanten geleverd worden. Zo kunt u ervoor zorgen dat u tijd genoeg heeft om de planten ook direct in de grond te zetten. Kant-en-klare laurierhagen kunnen het beste direct na de levering geplant worden, want de container waarin ze geleverd worden, is niet geschikt om lange tijd als plantenbak te dienen. Als uw laurierhaag in een plastic container geleverd wordt, moet deze eerst verwijderd worden. De kartonnen containers kunnen met de plant mee de grond in. Deze zijn namelijk bio-afbreekbaar.

Het planten van een laurierhaag die bestaat uit kant-en-klare haagelementen gaat ongeveer hetzelfde als dat zou gaan bij blote wortels of planten met een kluit. Graaf eerst een geul op de plaats waar de haag moet komen te staan. Woel de aarde wat los en voeg eventueel extra voeding voor de planten toe. Zet de haagelementen in de geul en gooi de uitgegraven aarde er terug bovenop. Zoals gezegd zijn de haagelementen, zeker de elementen die hoger dan een meter zijn, behoorlijk zwaar. Pas bij het tillen dus goed op uw rug!

Verzorging van een kant-en-klaarhaag

Ook de verzorging van een kant-en-klare laurierhaag is niet heel anders dan die van kleinere laurierplanten. In de eerste paar weken moeten de wortels van de planten goed groeien en kan het dus nodig zijn om extra water te geven, zeker in een droge periode. Daarna is één- of tweemaal per jaar snoeien in principe de enige verzorging die nodig is voor uw laurierhaag. De laurier is een robuuste en goed winterharde plant, dus ook in de koude maanden is extra bescherming niet nodig, tenzij we echt een bijzonder koude winter hebben.

Een laurierhaag heeft grote bladeren. Het is dan ook mooier als u bij het snoeien een kleinere snoeischaar gebruikt en individuele takken afknipt. Met een heggenschaar of elektrische snoeischaar gebeurt het al snel dat bladeren doormidden geknipt worden en daardoor bruine randen krijgen. Voorzichtig snoeien kost iets meer tijd, maar geeft wel een mooier resultaat. Vergeet niet om handschoenen te dragen of na het snoeien goed uw handen te wassen, want het sap van de laurier is giftig.