Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Het verschil tussen laurier en laurierkers

laurier en laurierkers

Het verschil tussen laurier en laurierkers

Als u onze site al een beetje heeft bekeken, is het u misschien opgevallen dat we de Prunus lauroceracus afwisselend ‘laurier’ en ‘laurierkers’ noemen. Dit kan voor wat verwarring zorgen. Vandaar deze blog, waarin we de verschillen tussen de laurier en de laurierkers uitleggen.

Is laurier hetzelfde als laurierkers

Als wij de woorden ‘laurier’ en ‘laurierkers’ door elkaar heen gebruiken, is het dan ook zo dat het dezelfde plant is? Het antwoord is: nee.

Is laurier hetzelfde als laurierkers?

Laten we allereerst de meest logische vraag eens beantwoorden. Als wij de woorden ‘laurier’ en ‘laurierkers’ door elkaar heen gebruiken, is het dan ook zo dat het dezelfde plant is? Het antwoord is: nee. Hoewel de laurierkers in het dagelijks leven vaak afgekort wordt tot laurier, zijn het twee verschillende planten. Dit is duidelijk te zien aan de Latijnse namen van de planten: Prunus laurocerasus voor de laurierkers en Laurus nobilis voor de laurier. Sterker nog: de laurierkers behoort niet eens tot de laurierfamilie – het is een kersenboom! Hoe kan het dan dat deze toch ‘laurier’ genoemd wordt?

Dit komt doordat de bladeren van de laurierkers veel op die van de laurier lijken. Het ‘kers’ gedeelte van de laurierkers doet vermoeden dat de bessen van de laurierkers eetbaar zijn, maar dit is niet het geval; ze zijn zelfs giftig. Het is daarom logischer om te verwijzen naar het feit dat deze plant op een laurier lijkt, zeker voor iemand die op zoek is naar haagplanten. Daarnaast is het voor ons handig om de laurierkers ook als laurier aan te prijzen, juist om verwarring bij klanten te voorkomen. Veel van onze klanten vragen namelijk naar ‘laurier’ als ze eigenlijk een laurierkers zoeken.

Verschillen tussen laurier en laurierkers

Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden.

Wat zijn de verschillen tussen laurier en laurierkers?

Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten. Wie een kruidentuin aan wil leggen, moet er dus extra goed op letten dat hij of zij een Laurus koopt en geen Prunus. Andersom is het voor een haag handiger om Prunus te kiezen, aangezien deze robuuster is en vaak ook een stuk goedkoper.

Om dieper op dat robuuste in te gaan: de laurierkers is veel beter bestand tegen kou en vorst. Hoewel niet alle laurierkers-soorten zonder bescherming een strenge winter overleven, zullen ze het een stuk beter doen in hun eentje dan de echte laurier. Dat is zeker een voordeel in een haag, want het helemaal afdekken van de haag in de winter is natuurlijk een heidens karwei en ook niet zo’n mooi uitzicht. Wanneer het onder de -8 °C wordt, is het zelfs aangeraden om een echte laurier naar binnen te halen – dat gaat natuurlijk nooit lukken met een laurierhaag.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog wat visuele verschillen. Hoewel de echte laurier en de laurierkers op elkaar lijken, zijn ze niet precies hetzelfde. Het blad van de echte laurier is bijvoorbeeld mat, terwijl de laurierkers glanzende bladeren heeft. Daarnaast hebben de twee planten een verschillende bloei. Hoewel beide planten relatief onopvallende witte bloemen hebben, is de vorm anders. De laurierkers bloeit in trossen die in zekere zin boven de bladeren uitsteken. De echte laurier heeft witte bloemetjes die tussen de bladeren in groeien. Als u uw laurierhaag wilt zien bloeien, is het echter wel handig om voorzichtig te snoeien.

Waarom een laurierkers kiezen als haag

De laurierkers is echter een stuk robuuster, wintergroen en heeft een mooie, dichte groeivorm wanneer hij goed verzorgd wordt.

Waarom een laurierkers kiezen als haag?

Bij een plant die zo slecht tegen vorst kan als de echte laurier (zelfs in een milde winter gebeurt het vrij snel dat de temperatuur ‘s nachts richting de -8 °C gaat) is het wel duidelijk waarom het geen geschikte keuze is als haagplant. Dit is ook een reden waarom wij geen echte laurier verkopen – we zijn immers een webwinkel voor haagplanten. De laurierkers is echter een stuk robuuster, wintergroen en heeft een mooie, dichte groeivorm wanneer hij goed verzorgd wordt. Daarnaast kost het goed verzorgen van een laurierkers maar weinig moeite Een prima optie voor de haag dus.

Veel soorten laurierkers groeien vrij breed. Bekende voorbeelden hiervan zijn de laurier 'Rotundifolia' en de laurier 'Novita'. Om deze planten goed tot hun recht te laten komen, kunnen ze het best geplant worden in een grote tuin waar ze veel ruimte hebben. Aangezien laurierkers vrij hoog groeit, is het een geschikte plant voor een hoge, grote privacyhaag. Er bestaan ook kleinere varianten van de laurierkers, zoals de laurier 'Caucasica' en de laurier 'Herbergii'. Sommige varianten groeien echter niet zo hoog, waardoor ze vooral geschikt zijn voor sierhagen. Let dus goed op voor u een laurierkers uitkiest.

Laurier en laurierkers online kopen

Van de laurierkers hebben we daarentegen een breed assortiment. We noemden hierboven al een paar grotere en kleinere varianten.

Laurier en laurierkers online kopen

Als webshop voor haagplanten hebben we geen echte laurier in huis, aangezien deze niet geschikt is om een haag van te maken. Van de laurierkers hebben we daarentegen een breed assortiment. We noemden hierboven al een paar grotere en kleinere varianten. Wilt u iets bijzonders? Dan kunt u eens kijken naar de laurier 'Etna', waarvan de jonge bladeren een prachtige rode kleur hebben. De laurier 'Etna' zorgt voor herfstkleuren in de lente! Ook onze Portugese laurier is met zijn dunnere bladeren en gekleurde twijgen zeer sierlijk.

Onze laurierkers wordt regelmatig ‘laurier’ genoemd op onze website – en niet alleen op onze website. Als u in Google ‘laurier’ intypt, is zeker de helft van de resultaten eigenlijk Prunus lauroceracus. Nu weet u in ieder geval waar dat vandaan komt en welke plant u echt koopt.