Haagbeuk planten

v

Het planten van haagbeuken (carpinus betulus) kost vrij weinig moeite en tijd, afgezet tegen de voordelen van de haagbeuk. Afhankelijk van de lengte van uw heg zult u één of twee dagen werk hebben aan het planten. Een investering die zich zeer snel uitbetaalt, want vanaf dag één zult u al plezier hebben van uw plantjes. Het is een prachtig gezicht om de jonge bomen te zien groeien en vertakken, om na een paar jaar een mooie, dichte haag vormen die nog tientallen jaren uw tuin zal versieren. Een tuin is eigenlijk niet compleet te noemen zonder een haagbeukenhaag!

Voor het planten van de haag is het verstandig om voorbereidingen te treffen. Een geul graven is in alle gevallen het beste. Zo kunt u de planten gemakkelijk in een rechte lijn plaatsen. Bovendien zorgt de rulle, losse grond die u in de geul terugschept ervoor dat de jonge haagbeuken gemakkelijk kunnen wortelschieten. Dat is zeker bij jonge bomen van belang. Eenmaal geworteld kan de planten nog maar weinig overkomen. Om zeker te weten dat de geul, en daarmee later natuurlijk ook uw haag, recht gegraven wordt, is het handig om een draad te spannen tussen twee palen, over de lengte waar uw nieuwe haag moet komen te staan. Als u deze lijn als middelpunt van de geul aan blijft houden, kan het bijna niet mis gaan met het graven.

Haagbeuk met blote wortel
Haagbeuk in pot
Haagbeuk met kluit

 

De handigste manier is om de geul - die ongeveer een halve meter diep moet worden - vrij kort voor de plantdag klaar te hebben. Zo kan de geul niet in de tussentijd instorten, bijvoorbeeld door regenbuien. U krijgt uw haagbeuken binnen als planten met blote wortel, kluit of in pot. De vuistregel is dat alle wortels goed bedekt moeten zijn met grond, zodat ze niet uit kunnen drogen. De onderste 5 cm van de stam mag best onder de grond zitten. Liefst niet dieper, want dan bestaat de kans dat de boompjes gaan rotten. In onze catalogus vindt u een rekenhulp. Deze is ontworpen om u te helpen bepalen hoeveel planten u nodig heeft voor een haag van een bepaalde lengte. Afhankelijk van de manier waarop u de haagbeuken plant (bijvoorbeeld met blote wortel of met een kluit), koopt u 3,5 tot 6 planten per strekkende meter. Houd hier bij het planten ook rekening mee en zet de planten niet te ver van elkaar of juist te dicht bij elkaar.

Naast de afstand tussen de planten is er nog een verschil tussen de planten met blote wortels, kluit of pot. Dit is de tijd die er zit tussen de levering en het planten. Haagbeuken met blote wortels moeten zo snel mogelijk geplant worden. Zij kunnen namelijk nergens hun voedingsstoffen vandaan halen in de doos waarin ze geleverd worden en kunnen makkelijk beschadigen als ze buiten de grond gehouden worden. Haagbeuken met een kluit kunt u het beste ook direct op de dag waarop ze geleverd worden planten. Voor haagbeuken in een pot geldt, dat ze prima nog een paar weken kunnen wachten. Zolang ze genoeg water krijgen, houden ze het wel vol.

Voor optimale resultaten kunt u de grond vermengen met wat wortelgroeimiddel, dat u bij Haagplanten.net gewoon mee kunt bestellen. Nog belangrijker is water: de grond waar de haagbeuken in geplant worden moet lekker nat zijn. Besproei de planten nog regelmatig gedurende het eerste jaar totdat ze voldoende geworteld zijn om voor zichzelf te zorgen. Als u uiteindelijk wilt gaan snoeien, lees dan even haagbeuk snoeien om meer te leren over dit onderwerp. Belangrijk is wel dat u hier niet te lang mee wacht. Hoe eerder en vaker de plant gesnoeid wordt, hoe meer vertakkingen er ontstaan. Dit betekent dat u een vollere heg krijgt, als u de haagbeuken vaker snoeit.

Haagbeuk kiezen

Kiezen voor een haagbeukenhaag

Bij Haagplanten.net raden we iedereen aan een haag te overwegen voor in de tuin. Een heg is immers veel levendiger, veelzijdiger en mooier dan een strakke schutting. Bovendien gaan heggen meestal (veel) langer mee dan een schutting omdat het hout leeft, groeit en herstelt, in tegenstelling tot het dode hout van een schutting. Bij een heg komt bovendien niets onnatuurlijks kijken: u hoeft niet te beitsen of timmeren.

Mocht u nou twijfelen of u wel een haag wilt, omdat het zo lang duurt voordat deze volgroeid is en u dus een paar jaar lang geen zichtdichte tuinafscheiding heeft, dan hebben wij een oplossing voor u. Wij verkopen onze haagbeuken namelijk ook als kant-en-klaar hagen. Dit betekent dat de planten als elementen van een meter lang en 60 tot 200 cm hoog verkocht worden. Deze zijn op onze velden al helemaal uitgegroeid tot volwassen hagen en vormen daardoor direct al een dichte haag. Het planten van deze elementen gaat ook vrij snel: in een ochtend kunt u al een haag van 30 meter planten. Let er dan wel op, dat de haagelementen zwaar zijn. De grote elementen kunnen, bij regenachtig weer, wel 150 kilo wegen. Het is daarom handig wat mensen om hulp te vragen als u een kant-en-klaar haag wilt planten. Ook bij de normale planten met kluit of pot is het trouwens geen overbodige luxe om samen met iemand te planten. Haagbeuken kunnen best zwaar zijn.

Door voor de haagbeuk te kiezen levert u een mooie bijdrage aan natuur en milieu. Er is geen enkele boom voor gekapt, integendeel: met uw haagbeuken zorgt u juist voor extra natuur. Deze natuur levert op zichzelf weer een bijdrage aan andere natuur. Met name de vogeltjes zullen tevreden zijn met uw keus, want zo’n inheemse, handig vertakte haag biedt uitstekende nestel- en schuilmogelijkheden. Als mensen haagbeuken kopen doen ze niet alleen iets goeds voor zichzelf, maar ook voor de natuur.