Haagbeuk planten

v

Een haagbeuk planten kost vrij weinig moeite en tijd, afgezet tegen de voordelen van de haagbeuk (Carpinus betulus). Afhankelijk van de lengte van uw heg zult u een of twee dagen werk hebben aan het planten. Een investering die zich zeer snel uitbetaald, want vanaf dag één zult u al plezier hebben van uw plantjes. Het is een prachtig gezicht om de jonge bomen te zien groeien en vertakken om na een paar jaar een mooie, dichte haag te vormen die nog tientallen jaren uw tuin zal versieren. Een tuin is eigenlijk niet compleet te noemen zonder een haagbeukenhaag!

Hoe kan ik het beste een haagbeuk planten?

Zoals gezegd is de haagbeuk een van de makkelijkste haagplanten. Dat geldt zowel voor het planten als het verzorgen van een haagbeuk. Toch is het verstandig om goede voorbereidingen te treffen en een stappenplan aan te houden, zodat het meteen goed gaat.

  1. Zorg ervoor dat de grond rond de plaats waar de haag komt te staan helemaal onkruidvrij is. Houd daarbij een straal van ongeveer 50 centimeter aan en houd deze ook na het planten onkruidvrij, zodat de haagbeuk en niet het onkruid de voedingsstoffen binnen krijgt.
  2. Graaf op de plantdag een geul van ongeveer een halve meter diep. Zo kunt u de planten gemakkelijk in een rechte lijn plaatsen. Om zeker te weten dat de geul en daarmee uw haag recht is, is het handig om een draad te spannen tussen twee palen, over de lengte waar uw nieuwe haag moet komen te staan.
  3. Als de planten op losse aarde staan, kunnen de jonge haagbeuken gemakkelijk wortelschieten. Dit kan op twee manieren. U kunt wat grond omscheppen voordat de planten erin gaan of u kunt de geul anderhalf keer zo diep graven en later wat losse grond terug scheppen.
  4. Bovenop de losse aarde kunt u de planten plaatsen. Zorg ervoor dat ze precies in het midden van de geul staan; de gespannen draad kan hier handig zijn. Afhankelijk van de soort haagbeuken die u plant (blote wortel of met kluit) staan er drie, vijf of zes per strekkende meter.
  5. Let er bij het planten op dat de planten niet te ver van elkaar of juist te dicht bij elkaar staan. Onze rekenhulp geeft bij het bestellen aan hoeveel planten u nodig heeft en als u deze op dezelfde afstand van elkaar zet, moet het in orde komen.
  6. Bedek daarna de wortels goed met de uitgegraven grond, zodat de wortels niet uit kunnen drogen. De onderste 5 centimeter van de stam mag best onder de grond zitten, maar het liefst niet dieper. Dan bestaat namelijk de kans dat de boompjes gaan rotten. Druk voorzichtig de aarde aan met uw voet.
Haagbeuk met blote wortel
Haagbeuk in pot
Haagbeuk met kluit

 

Waar moet ik na het planten van een haagbeuk op letten?

Voor optimale resultaten kunt u de grond vermengen met wat wortelgroeimiddel, dat u bij Haagplanten.net gewoon mee kunt bestellen. Nog belangrijker is water: de grond waar de haagbeuken in geplant moeten worden moet lekker nat zijn. Besproei de planten nog regelmatig gedurende het eerste jaar totdat ze voldoende geworteld zijn om voor zichzelf te zorgen. Als u uiteindelijk wilt gaan snoeien, lees dan even onze pagina haagbeuk snoeien om meer te leren over dit onderwerp. Belangrijk is wel dat u hier niet te lang mee wacht. Hoe eerder en vaker de plant gesnoeid wordt, hoe meer vertakkingen er ontstaan. Dit betekent dat u een vollere heg krijgt als u de haagbeuken vaker snoeit.

Haagbeuk met kluit, in pot of met blote wortels?

Naast de afstand tussen de planten is er nog een verschil tussen de planten met blote wortels, kluit of pot. Dit is de tijd die er zit tussen de levering en het planten. Haagbeuken met blote wortels moeten zo snel mogelijk geplant worden. Zij kunnen namelijk nergens hun voedingsstoffen vandaan halen in de doos waarin ze geleverd worden en kunnen makkelijk beschadigen als ze buiten de grond gehouden worden. Haagbeuken met een kluit kunt u het beste ook direct op de dag waarop ze geleverd worden planten. Voor haagbeuken in een pot geldt, dat ze prima nog een paar weken kunnen wachten. Zolang ze genoeg water krijgen, houden ze het wel vol.

Haagbeuk kiezen

Kiezen voor een haagbeukenhaag

Bij Haagplanten.net raden we iedereen aan een haag te overwegen voor in de tuin. Een heg is immers veel levendiger, veelzijdiger en mooier dan een strakke schutting. Bovendien gaan heggen meestal (veel) langer mee dan een schutting omdat het hout leeft, groeit en herstelt, in tegenstelling tot het dode hout van een schutting. Bij een heg komt bovendien niets onnatuurlijks kijken: u hoeft niet te beitsen of timmeren.

Mocht u nou twijfelen of u wel een haag wilt, omdat het zo lang duurt voordat deze volgroeid is en u dus een paar jaar lang geen zichtdichte tuinafscheiding heeft, dan hebben wij een oplossing voor u. Wij verkopen onze haagbeuken namelijk ook als kant-en-klaarhagen. Dit betekent dat de planten als elementen van een meter lang en 60 tot 200 cm hoog verkocht worden. Deze zijn op onze velden al helemaal uitgegroeid tot volwassen hagen en vormen daardoor direct al een dichte haag. Het planten van deze elementen gaat ook vrij snel: in een ochtend kunt u al een haag van 30 meter planten. Let er dan wel op dat de haagelementen zwaar zijn. De grote elementen kunnen, bij regenachtig weer, wel 150 kilo wegen. Het is daarom handig wat mensen om hulp te vragen als u een kant-en-klaarhaag planten wilt. Ook bij de normale planten met kluit of pot is het trouwens geen overbodige luxe om samen met iemand te planten. Haagbeuken kunnen best zwaar zijn.

Door voor de haagbeuk te kiezen levert u een mooie bijdrage aan natuur en milieu. Er is geen enkele boom voor gekapt, integendeel: met uw haagbeuken zorgt u juist voor extra natuur. Deze natuur levert op zichzelf weer een bijdrage aan andere natuur. Met name de vogeltjes zullen tevreden zijn met uw keus, want zo’n inheemse, handig vertakte haag biedt uitstekende nestel- en schuilmogelijkheden. Als mensen haagbeuken kopen doen ze niet alleen iets goeds voor zichzelf, maar ook voor de natuur.