Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.
Sluiten

Perzische Parrotia

Parrotia persica 'Vanessa'

De Perzische parrotia (Parrotia persica Vanessa) is een Nederlandse cultivar en wordt gekenmerkt door een rechte stam en ovale kroon. Deze cultivar kan dan ook uitstekend worden toegepast in groenstroken en lanen! De lichtgrijze stam heeft paarsbruine vlekken en langzaam loslatende, bijzonder decoratieve schorsplaten, dit laatste vooral bij de oudere bomen. Het glanzende blad loopt donker uit, is in de regel scheef van vorm en vertoont een onregelmatig gegolfde bladrand aan de bovenzijde. Bijzonder is de verandering van kleur naar rood, geel en purpertinten in herfst. De ca. 2 cm grote bloemen in het vroege voorjaar op het nog kale gesteld, met name bij de oudere bomen, vallen op door felrode helmknoppen. Hieruit komen later ca. 1 cm grote bruine vruchten. Deze cultivar heeft een oppervlakkig en fijn wortelgestel en kan 7 tot 10 m hoog worden. Bent u benieuwd naar andere populaire soorten bladverliezende haagplanten? Denk dan aan de amberboom, krentenboom, haagbeuk, beukenhaag, liguster, sleedoorn, vlinderstruik, hortensia, kornoelje.

Toon meer Toon minder
Vanaf € 217,00
  • Bloeiende plant Bloeiende plant
  • Prachtige herfstkleur Prachtige herfstkleur
  • Vruchtdragend Vruchtdragend
Maximale breedte in cm
> 500
Maximale hoogte in cm
> 1000
Standplaats
Halfschaduw, Volle zon
Winterhardheid
Goed winterhard
Bladkleur
Donkergroen, Lichtgroen
Giftig
Nee
Groei per jaar in cm
25 - 50
Groeiwijze
Opgaand
Latijnse naam
Parrotia persica 'Vanessa'
Eigenschappen
Bladverliezend, Bloeiende plant, Prachtige herfstkleur, Vruchtdragend
Stap 1Selecteer het soort wortel
Welke wortelsoorten zijn er
Kant-en-klaarhagen
Kant-en-klaarhagen
Vanaf € 186,10
Blokvormen
Blokvormen
Vanaf € 324,80
Stap 2Selecteer aantallen en meters
Kant-en-klaarhagen
Beschikbaar
Kwaliteit
Extra kwaliteit
Aantal per strekkende meter
1
Wortelsoort
100L Pot
Minimale besteleenheid
3
Bekijk details
Beschikbaar
  • 3+ € 217,00
  • 6+ € 186,10
Blokvormen
Leverbaar vanaf
Week 45
Kwaliteit
Extra kwaliteit
Aantal per strekkende meter
1.2
Wortelsoort
Kluit
Minimale besteleenheid
3
Bekijk details
Leverbaar vanaf
nov. 2021
  • 3+ € 357,80
  • 6+ € 324,80

Perzische Parrotia

Perzische Parrotia

Parrotia Persica, oftewel Perzische Parrotia: een plant met een naam die tot de verbeelding spreekt. De boom is vernoemd naar een Duitse ontdekkingsreiziger, die hem uit het toenmalige Perzië meenam naar Europa. Eigenlijk was hij op zoek naar resten van de Ark van Noach, die daar volgens de overlevering was gestrand na de zondvloed. Deze heeft hij niet gevonden, maar deze boom was zeker geen minder interessante vondst. Parrotia had net zo goed afgeleid kunnen worden van het Engelse woord ‘parrot’, want daar doet deze boom wel aan denken. Dit begint al bij de stam, die lichtgrijs is met paarsbruine vlekken en vrij hard is. Daarom heeft de Perzische Parrotia ook wel de bijnaam ‘Perzisch ijzerhout’ gekregen. Verliest de boom een stuk schors, dan geeft hij één van zijn vele verborgen schatten prijs: de onderschors is gekleurd en bevat tinten van roze tot geel. Maar het meest opvallend zijn de bladeren van de Perzische Parrotia. Jonge blaadjes zijn paarsrood en worden later groen. In de herfst wordt het blad eerst geel en daarna oranje en rood. In het voorjaar groeien aan de nog kale takken bloemen met felrode helmknoppen.

Perzische parrotia in de tuin

Perzische Parrotia in de tuin

De Perzische Parrotia is dus echt een boom die met de vier jaargetijden mee verandert. Ieder seizoen brengt zijn eigen bijzonderheden met zich mee. Voor tuineigenaren kan het interessant zijn om een boom of plant in de tuin te hebben staan die steeds weer een kleine metamorfose ondergaat maar toch altijd op zijn mooist is. Ook is de Parrotia een vrij zelfstandige plant. De Parrotia hoeft niet vaak gesnoeid te worden, want de takken vergroeien vanzelf met elkaar en zorgen ervoor dat de plant wat dichter wordt, wat zeker in de winter prettig is. Waar u wel rekening mee moet houden is dat de parrotia in het wild als struik groeit en dat u, wanneer u liever een Parrotia in boomvorm heeft, vormsnoei zult moeten toepassen. Tips voor vormsnoei vindt u uiteraard ook op onze website terug. Het Perzisch ijzerhout houdt van een enigszins vochtige, goed gedraineerde grond. Hij komt van oorsprong uit een heter klimaat, dus zon verdraagt hij uitstekend. Daarom is deze haagplant ook gevoelig voor vorst en er bestaat een kans dat de plant bevriest. Gelukkig kunt u zelf maatregelen nemen om dit te voorkomen.

Perzische parrotia op Haagplanten.net

Perzische parrotia op Haagplanten.net

Voor een Parrotia persica van de allerbeste kwaliteit moet u bij Haagplanten.net zijn! Bestellingen die bij ons worden gedaan controleren wij van tevoren uitgebreid op de kwekerij. Alleen de sterkste en mooiste haagplanten verlaten de kwekerij. Maar ook terwijl de planten op weg zijn naar hun nieuwe huis houden wij een oogje in het zeil. Onze Parrotia’s verkopen wij als kant-en-klaar-hagen. Dit betekent dat u direct een prachtige Parrotia in de tuin heeft staan, zonder dat u maanden hoeft te wachten totdat zij volgroeid is.

Toon meer Toon minder