Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.
Sluiten

Winterlinde

Tilia cordata

De Winterlinde (Tilia cordata) wordt gekenmerkt door een brede, (ei)ronde kroon, een donker-grijsbruine, gegroefde bast en twijgen die van groen naar roodbruin kleuren. Het 4 tot 9 cm grote blad is groen en hartvormig. Bloeitijd is juni/juli en wordt gekenmerkt door kleine, rechtopstaande geel tot crèmekleurige, sterk geurende bloemen. De winterlinde is dan ook een belangrijke drachtplant voor bijen. In de nazomer ontstaan hieruit kleine ronde vruchten van 0,5 tot 0,8 cm, die van viltig naar kaal veranderen. Deze boom kan een hoogte bereiken van 20 tot 25 m, maar verdraagt snoei naar lei- of dakboom en is zodoende ook geschikt voor de kleine tuin. Bent u benieuwd naar andere populaire soorten bladverliezende haagplanten? Denk dan aan de amberboom, krentenboom, haagbeuk, beukenhaag, liguster, sleedoorn, vlinderstruik, hortensia, kornoelje.

Toon meer Toon minder
Vanaf € 205,70
  • Bloeiende plant Bloeiende plant
  • Geurend Geurend
  • Prachtige herfstkleur Prachtige herfstkleur
  • Vruchtdragend Vruchtdragend
Maximale breedte in cm
> 500
Maximale hoogte in cm
> 1000
Standplaats
Halfschaduw, Volle zon
Winterhardheid
Goed winterhard
Bladkleur
Donkergroen, Lichtgroen
Giftig
Nee
Groei per jaar in cm
25 - 50
Groeiwijze
Opgaand
Latijnse naam
Tilia cordata
Eigenschappen
Bladverliezend, Bloeiende plant, Prachtige herfstkleur, Geurend, Vruchtdragend
Kant-en-klaarhagen
Beschikbaar
Kwaliteit
Extra kwaliteit
Aantal per strekkende meter
1
Wortelsoort
100L Pot
Minimale besteleenheid
3
Bekijk details
Beschikbaar
  • 3+ € 205,70
  • 6+ € 179,90

Meer over de winterlinde

Meer over de winterlinde

Lindebomen hebben een rijk verleden. Veel soorten zijn inheems in Europa en hebben altijd tot de verbeelding gesproken. In oude culturen zoals die van de Grieken en Romeinen waren lindes heilige bomen, die daarom ook deel uitmaakten van de uitgebreide mythologie met zijn vele symbolen. Zoals cipressen stonden voor de dood en de laurier het teken was van de zonnegod Apollo (nadat hij achter de nimf Daphne aanzat, die uit pure wanhoop de goden aanriep en in een laurierboom werd veranderd), zo had ook de linde haar eigen betekenis. Maar de linde had ook een praktische functie. Vooral boeren plantten lindebomen, omdat zij zorgden voor schaduw. Deze praktijk is in de eeuwen daarna voortgezet, zodat in heel Europa lindebomen nog altijd een groot deel van het landschap uitmaken. Het hout van lindebomen is zacht, wat het zeer geschikt maakt voor snij- en vlechtwerk. De bloesem kan gedroogd worden en gebruikt worden om thee van te zetten. Verder verspreiden deze bloesems een aangename geur, die bijen en insecten aantrekt.

Echter worden lindes tegenwoordig om hele andere redenen geplant. De linde is herontdekt als sierboom. In steeds meer Europese tuinen zien wij tot onze grote vreugde lindes staan in allerlei soorten en maten. Of het nu de van oudsher populaire leilinde is of een andere, minder bekende variant, de linde is terug van (eigenlijk) nooit weggeweest. Wij van Haagplanten.net kunnen natuurlijk niet achterblijven wat deze nieuwe ontwikkelingen in tuinland betreft en daarom vindt u in onze webshop een prachtige soort linde terug: de winterlinde.

Winterlinde in de tuin

Winterlinde in de tuin

De winterlinde onderscheidt zich van andere soorten door haar grijsbruine, gegroefde bast en twijgen die in de herfst van groen naar roodbruin kleuren. De Winterlinde is niet wintergroen, ondanks het vermoeden dat de naam oproept. In het najaar kleuren de hartvormige, kleine bladeren geel. Kunt u zich voorstellen hoe dat eruit ziet, een boom met roodbruine twijgen en gele blaadjes? Wij zijn als verkoper van haagplanten altijd erg gecharmeerd van planten die een ware metamorfose ondergaan in het herfstseizoen. Dit zorgt er namelijk voor dat uw tuin er ieder seizoen weer anders uitziet en nooit zal vervelen. Tevens draagt de winterlinde in het voorjaar aparte vruchten die eerst een viltig omhulsel hebben, maar later kaal worden. De bloesems van de winterlinde zijn crèmekleurig tot geel en, zoals bij alle lindesoorten, verspreiden ook zij een heerlijk aroma.

Deze linde kan tevens een hoogte van 20 tot 25 meter bereiken, ideaal wanneer u wilt zorgen voor privacy in uw tuin. De winterlinde zorgt daarmee voor zowel het beperken van inkijk als voor schaduw, wat natuurlijk heel prettig is op warme dagen en waar uw andere planten ook van profiteren. De winterlinde is daarmee eigenlijk een sociale plant. Maar als u een kleine tuin hebt waar geen ruimte is voor bomen van enkele meters hoog, dan kan de winterlinde ook gesnoeid worden tot lei- of dakvorm. Daarmee kan iedereen genieten van deze prachtige boom!

Toon meer Toon minder