Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wintergroene hagen

Wintergroene hagen worden in de tuinwereld wel in één adem met wintergroene heesters genoemd, hoewel de term wintergroene hagen eigenlijk veel breder is dan alleen wintergroene heesters. Met ‘wintergroene haag’ bedoelen we zowel struiken als bomen (groenblijvende bomen), terwijl heesters specifiek slaat op ‘struiken’. De woorden heester en struik worden door elkaar gebruikt en betekenen hetzelfde. Hagen of heesters zijn er in allerlei kleuren, vormen en formaten. Een vraag die wij van Haagplanten.net vaak over heesters krijgen is of zij groen blijven. Groenblijvende hagen bestaan uit haagplanten die hun bladeren in de winter niet verliezen, ze blijven dus het hele jaar door groen en dat is prettig, want zo houdt uw tuin ook in de grauwe wintermaanden een prettige, groene aanblik.

Wintergroene haagplanten en privacy

Een belangrijke reden om voor een wintergroene haagplant te kiezen is privacy. Een haag houdt vreemde blikken uit uw tuin (en uit uw huis), groenblijvende heesters doen dit het hele jaar door. Goede privacy-hagen zijn hoog, hebben een dichte structuur en zijn uiteraard wintergroen. Bij Haagplanten.net leest u per plant wat de eigenschappen zijn, uiteraard hebben we bij het beschrijven van die eigenschappen altijd rekening gehouden met de kwaliteiten van deze heesters voor privacy.

Een wintergroene haag is altijd een uitstekende keus en een goed alternatief voor tuinafscheidingen zoals schuttingen, hekwerken of vergelijkbare constructies waarmee u uw tuin zou kunnen afschermen. Hoewel er op zich niets tegen een schutting is heeft een schutting voor sommigen toch een wat droge uitstraling. Wij begrijpen dat wel, planten zijn veelzijdiger, mooier en kunnen bovendien een leuk gespreksonderwerp zijn. Bij bladverliezende hagen kun je je elk jaar vergapen aan de bruine blaadjes die van de takken vallen. Bovendien is het een mooi gezicht om te zien hoe de blaadjes in de lente vervolgens weer terugkomen. Wintergroene hagen hebben dit voordeel weliswaar niet, maar dit voordeel is ook

Daar blijft het overigens niet bij. Wintergroene hagen zijn niet alleen een goede manier om uw tuin aantrekkelijk te maken, ze zijn meestal ook nog een stuk goedkoper. Hout voor schuttingen kan aardig in de papieren lopen, terwijl dat bij wintergroene planten niet zo’n vaart zal lopen. Een bekend nadeel is dat wintergroene hagen niet meteen zichtdicht zijn, de planten hebben immers wat tijd nodig om groot te worden. Niet iedereen vindt dat erg, want als u snelgroeiende planten kiest zult u toch binnen een paar jaar al het gewenste resultaat hebben. En ondertussen geniet u van de levendige aanblik van planten die hun takken uitspreiden en wedijveren om wie er het eerst de 2 meter bereikt heeft. Wilt u toch liever zo snel mogelijk, zo niet direct een haag van het gewenste formaat? Kies dan een kant-en-klare wintergroene haag of koop planten van ongeveer 2 meter hoog. In het eerste geval zult u meteen een volgroeide haag hebben staan, in het tweede geval duurt het nog een jaartje voordat de takken zich zodanig vervlochten hebben dat er van inkijk geen sprake meer is.

Coniferen, de bekendste groenblijvende haagplanten

Coniferen, de bekendste groenblijvende haagplanten

Coniferen zijn de eerste soort planten waar men aan denkt bij wintergroene hagen. Ze zijn geliefd omdat ze snel groeien, relatief makkelijk te onderhouden zijn en omdat de prijs-kwaliteitverhouding in de regel uitstekend is. Het zijn de meest klassieke groenblijvende heesters. Dat is er ook wel weer een nadeel van: een coniferenhaag oogt nou niet bepaald origineel. Dat is een afweging die u zelf zult moeten maken: wilt u een voordelige haag die een voorspelbaar, maar uitstekend resultaat geeft, of heeft u lievers iets wat de buren niet hebben? Bij Haagplanten.net hebben we voor iedereen de juiste haagplant!

De taxushaag is inheems, maar veel andere coniferen zijn dat niet. Coniferen hebben ook minder dan andere hagen aantrekkingskracht op vogels, vlinders en bijen, hun rol in de natuur is met andere woorden niet zo groot. Daarom kan het nooit kwaad om u breed te oriënteren en ook naar minder klassieke groenblijvende heesters te kijken.

De meest succesvolle coniferen om in een haag toe te passen zijn de Chamaecyparis lawsoniana of lawsoncipres in allerlei cultivars en kleurnuances, de inheemse Taxus en de zogeheten levensbomen: Thuja plicata en Thuja occidentalis. Vergeet ook zeker de leylandii conifeer niet, deze snelle groeier heeft in een mum van tijd de Nederlandse tuinen veroverd.

Groenblijvende haagplanten: Taxus en Buxus

Groenblijvende haagplanten: Taxus en Buxus

De meest bekende en gebruikte struiken in de categorie groenblijvende haagplanten en heesters zijn natuurlijk taxus en buxus (zie ook onze categorie Buxus). Ze spreken sterk tot de verbeelding en zijn bij een breed publiek bekend, ook bij mensen die verder geen soorten haagplanten zouden kunnen benoemen.

De taxus heeft een bijzondere uitstraling en een indrukwekkende geschiedenis. Deze forse, oersterke plant moet wel de oudste plant in ons deel van de wereld zijn. De taxus kan goed hoog worden; de plant is niet veeleisend, hoewel ze een voedselrijke bodem wel het prettigst vindt; de taxus blijft altijd groen en laat zich goed snoeien, ook in speciale vormen. In tegenstelling tot de meeste coniferen is taxus duurder in aanschaf en het is ook geen heel snelle groeier, hoewel de takken snel een redelijke structuur vormen. Het is een investering die uw geduld uiteindelijk zal belonen.

Over de buxus zijn boeken vol geschreven. Het is een echte cultuurplant die in allerlei vormen geknipt kan worden, maar toch wel het best bekend is als lage haag: strak, dicht begroeid, prachtig groen. Het is de meest typische haag voor de voortuin. Wie een lage heester wil planten zal dan ook vaak bij de buxus uitkomen, deze plant heeft alle kwaliteiten en de buxus heeft ook nog 'ns de uitstraling en de bekendheid om voor veel leuke reacties te zorgen. Toch kan het nodig zijn om voor uw buxus alternatieven te zoeken, omdat de buxusziekte een steeds groter probleem wordt.

Alternatieve hagen

Alternatieve hagen

De klassieke hagen mogen nog altijd op veel enthousiasme rekenen, maar we merken wel dat meer en meer tuinliefhebbers op zoek zijn naar andere groenblijvende heesters, die je minder vaak aantreft in de Nederlandse tuinen. Mensen willen graag origineel zijn en het is natuurlijk ook leuk als uw heester bepaalde vogels en vlinders aantrekt die anders zouden zijn weggebleven.

Ilex aquifolium cultivars zijn zeer betaalbare soorten hulst. Deze heesters lijken uiterlijk wel wat op de buxus en zijn net als deze klassieker uitstekend bruikbaar zijn voor lage hagen die u makkelijk kunt onderhouden. Behalve deze hulstachtigen bieden wij nog tientallen andere groenblijvende haagplanten aan in onze grote en goed gevulde webwinkel.

Fraaie groenblijvende heesters, die zich juist van de buxus onderscheiden door een losse, natuurlijke vorm, zijn bijvoorbeeld de Prunus laurocerasus cultivars, ook bekend als laurierkers of kortweg laurier. Voor de liefhebbers van kleurrijk gebladerte is Aucuba japonica een heel interessante heester. Een ijzersterke, gemakkelijke plant die nauwelijks eisen stelt.

Van klassiek tot alternatief: bij Haagplanten.net kunt u de mooiste soorten groenblijvende haagplanten kopen voor uw tuin.

Wij zijn ook uw specialist in buxusvervangers

Wij zijn ook uw specialist in buxusvervangers

Ook voor buxus vervangers bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres. Is uw buxushaag getroffen door bijvoorbeeld buxusschimmel? Of heeft de buxusrups zijn weg gevonden naar uw mooie, wintergroene haag? Dan is het raadzaam om een alternatief aan te planten. Buxusvervangers zijn groenblijvende haagplanten die uiterlijke gelijkenissen met de buxus vertonen. Daarnaast delen ze bepaalde eigenschappen met de buxus waardoor ze op dezelfde manier toepasbaar zijn. Zo is de Japanse hulst 'Dark Green' net als de buxus erg geschikt voor vormsnoei, maar is er ook een strakke, formele haag mee te creëren.

Bij ons vindt u een mooie selectie van geschikte vervangers voor de buxus. De verschillende soorten Japanse hulst zijn op dat gebied echte aanraders. Zo lijken de Japanse hulst 'Convexa', 'Green Hedge', 'Kanehirae' en 'Blondie' ook erg veel op de buxus. Ook Chinese kamperfoelie, ook wel struikkamperfoelie of Lonicera nitida genoemd, is een buxus vervanger die regelmatig aangeplant wordt als alternatief voor de in ongenade geraakte buxus. Met al deze haagplanten kunt u de mooiste wintergroene hagen aanleggen zonder geplaagd te worden door vervelende ziekten en plaagdieren.