Voordelen buxusalternatieven

Voordelen buxusalternatieven

Met zijn stijlvolle bladeren die het hele jaar groen zijn en het weinige onderhoud dat hij nodig heeft om zijn formele vorm te behouden is de buxus een haagplant die niet te vervangen lijkt. En eerlijk is eerlijk: de combinatie van goede eigenschappen die een buxushaag heeft is vrij zeldzaam. Toch hebben buxusalternatieven voordelen die hun populaire lookalike zelf niet heeft. Nu het helaas steeds vaker onvermijdelijk blijkt om voor de buxus alternatieven te vinden, is het belangrijk om deze voordelen goed op een rij te hebben. Wij hebben dit al voor je gedaan, zodat jij aan de hand van onze informatie kunt beslissen of een buxusalternatief bestellen de beste keuze voor jou en jouw tuin is.

Buxusalternatieven zijn resistent tegen buxusziektes

Buxusalternatieven zijn resistent tegen buxusziektes

De belangrijkste reden om in plaats van de buxus vervangers te kiezen is natuurlijk de resistentie tegen buxusziektes. Voor het menselijk oog lijken buxusalternatieven op de buxus, maar voor de rupsen van de buxusmot is het sap in de bladeren van bijvoorbeeld de Japanse hulst 'Dark Green'® geen voedingsbron. Simpeler gezegd: alleen de buxus wordt aangetast door de buxusrups en de buxusschimmel. Een lage haag met een deftig voorkomen levert dus aanmerkelijk minder zorgen op als je kiest voor de Japanse hulst, de kardinaalsmuts, de Chinese kamperfoelie of een andere buxusvervanger. Zelfs als je in een buurt woont waar de buxusmot en de verschillende buxusschimmels schade aanrichten, zal een buxusvervanger daar geen last van krijgen.

Sommige buxusalternatieven zijn sterker dan de buxus

Sommige buxusalternatieven zijn sterker dan de buxus

Op zich vraagt een buxus niet veel. Aan een goed gedraineerde bodem en een plek waar hij niet de hele dag in de brandende zon staat heeft de Buxus sempervirens vaak al genoeg. Ook is de buxus goed winterhard. Maar als hij op een plek staat waar het hard waait, kunnen de kou en de wind toch schade aan een buxushaag aanrichten, ook al wordt dit type haag niet zo hoog. De Japanse hulst 'Dark Green'® kan hier veel beter tegen. Zoals zijn naam al aangeeft is de plant afkomstig uit het Verre Oosten en daar zijn de winters over het algemeen een stuk strenger dan Zuidwest-Europa, waar de buxus oorspronkelijk vandaan komt. De Japanse hulst 'Dark Green'® heeft dus beter met de kou leren omgaan dan de buxus, wat een verschil kan maken als jouw tuin in een relatief koude regio ligt.

Buxusalternatieven geven sneller resultaat

Buxusalternatieven geven sneller resultaat

De trage groei van de buxus is zowel een voordeel als een nadeel. Aan de ene kant hoef je een buxus niet vaak te snoeien om de vorm waarin je hem gesnoeid hebt te behouden. Anderzijds kan het vrij lang duren voor de haag er zo uitziet als je in gedachten hebt. Bij de Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) is dat niet aan de orde: deze soort groeit 40 tot maar liefst 60 centimeter per jaar en is daarmee een van de snelst groeiende wintergroene haagplanten in West-Europa die geen coniferensoort is. Je moet hem natuurlijk wel vaker snoeien en voor de vormsnoei is hij ongeschikt, maar er staat wel snel een dichte haag.

Als je zo snel mogelijk een nieuwe haag in de tuin wilt die op je oude buxushaag lijkt, is de Lonicera nitida dus een uitstekende optie. Zolang je het snoeien goed bijhoudt, kan er binnen een jaar al een mooie formele haag in je tuin staan. Overigens groeit iedere buxusvervanger sneller dan de buxus. De kardinaalsmuts groeit tussen de 20 en de 30 centimeter per jaar en de Japanse hulst 15 à 30 centimeter. De Japanse hulst, en dan vooral de Ilex crenata 'Dark Green'®, komt qua eigenschappen dus het meest in de buurt van de buxus. Voor de vormsnoei kun je eventueel ook de taxus overwegen.

Sommige buxusalternatieven zijn niet giftig

Sommige buxusalternatieven zijn niet giftig

Aangezien de buxus vooral voor formele hagen gebruikt wordt, is een buxushaag sowieso af te raden als er veel nieuwsgierige dieren rondlopen, maar daarnaast zijn alle onderdelen van de buxus giftig. De bladeren van de Japanse hulst 'Dark Green'® en de Lonicera nitida zijn niet giftig en kunnen daarom aangeplant zonder dat dit een gevaar is voor uw huisdieren. Zodoende zijn er voor de buxus vervangers die tot minder zorgen leiden. Let er wel op dat de bessen van de Japanse hulst wel giftig zijn.