Viburnum als haag

Viburnum als haag

Viburnum als haag kopen

Viburnum tinus wordt in het Nederlands vaak sneeuwbal genoemd. Dit klinkt misschien een beetje als een rare naam voor een plant, maar wie deze struik ooit heeft zien bloeien, begrijpt de naam heel goed. De hagelwitte bloemetjes van de viburnum groeien in ronde clusters en lijken daardoor heel erg op sneeuwballen. Wat deze bloemetjes nog meer aan sneeuwballen doet denken, is dat ze in de winter al beginnen met groeien. De viburnum geeft uw tuin dus in de winter al een vrolijke uitstraling. Zo heeft u na de feestdagen, voordat de lente begint, toch iets moois om naar te kijken.

Viburnum in de tuin

Wanneer de sneeuwbal als haagplant wordt gebruikt, komt hij vaak wat minder goed tot zijn recht dan als hij los geplant wordt. Dit komt natuurlijk doordat hij als haag in vorm gesnoeid moet worden. De bloemetjes hebben hierdoor minder kans om uit te lopen. Het moment van snoeien is hierbij erg bepalend, snoeien na bloei voorkomt dit probleem. Toch heeft de viburnum als haag ook grote voordelen. Hij is bijvoorbeeld wintergroen en vormt daardoor het hele jaar door een volle haag. De viburnum kan ook vrij hoog worden en is daarom zeker geschikt om als afscheiding om uw tuin te zetten, als vervanging van een schutting. Zelfs in vorm gesnoeid zullen er nog roze knopjes en witte bloemetjes ontstaan aan de sneeuwbal, dus ondanks zijn minder uitbundige bloei, is de sneeuwbal ook als haag nog een lust voor het oog in de koude wintermaanden. Een nadeel aan deze plant is wel dat hij als haag niet helemaal zichtdicht wordt.

Viburnum in de tuin

Sneeuwbal is voor deze plant wel een lichtelijk misleidende naam. Het klinkt namelijk alsof de viburnum heel erg winterhard is, maar dat valt tegen. Doordat deze plant oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied afkomstig is, kan hij niet zo goed tegen koude temperaturen. Zodra de temperatuur onder de -12 zakt komt de sneeuwbal erg in de problemen. Het is daarom raadzaam deze plant in koude winters extra te beschermen tegen de kou door stro onder de plant te leggen om de wortels een beetje af te schermen van de koude lucht. Ook kan de sneeuwbal beter niet geplant worden op plekken waar het vaak koud is of veel waait. De sneeuwbal heeft over het algemeen graag een plekje in de zon of halfschaduw, en groeit het beste op vochtige tot normale grond.

Viburnum op Haagplanten.net

Viburnum op Haagplanten.net

Uiteraard verkopen wij op Haagplanten.net deze prachtige plant. U kunt de sneeuwbal met een kluit of in een pot bestellen. Op de pagina Viburnum planten en snoeien kunt u de voor- en nadelen van deze vormen vinden en een weloverwogen keuze maken. Op Haagplanten.net doen wij ons best om onze prijzen zo laag mogelijk te houden. Ook hebben we al berekend voor u hoeveel planten u per strekkende meter nodig heeft. Zo koopt u nooit teveel of te weinig planten. Onze levering gaat snel en u kunt zelf aangeven in welke week u de planten wilt ontvangen. Zo staan ze nooit onverwacht op de stoep.