Tuininspiratie: thuja

Er zijn verschillende coniferen die veel in de tuin gebruikt worden. In Nederland is de thuja op de taxus na de meest populaire. Zoals de meeste andere coniferen staat de thuja er het hele jaar groen bij en is een haag van deze planten uitstekend geschikt om uw tuin tegen inkijk te beschermen, maar ook de veelzijdigheid van de thuja is een belangrijke oorzaak van zijn populariteit. Weet u nog niet precies hoe u uw thuja’s in de tuin wilt gaan gebruiken? Dan bieden wij u graag wat tuininspiratie voor de thuja.

Waar wordt de thuja meestal voor gebruikt?

Als u een willekeurige thujahaag tegenkomt, is de kans groot dat het een haag is die in een rechte, formele vorm gesnoeid is. Dit is natuurlijk geen toeval. Omdat de thuja een schubconifeer is en dus geen grote bladeren heeft, is het niet moeilijk om een thujahaag een strakke vorm te geven. Er zijn geen bladeren die de vorm verstoren en bovendien is de thuja eenvoudig te snoeien. Dat moet ook wel, want net als andere schubconiferen, zoals de leylandii en de Californische cipres, loopt de thuja niet uit op het oude hout. Met snoeien voorkomt u dus kale plekken.

Verder zijn thuja’s simpelweg geschikt voor een formele haag omdat het wintergroene haagplanten zijn. Als u uw thujahaag goed onderhoudt voorkomt u dat u een paar maanden per jaar tegen een haag met kale takken aan zit te kijken. In combinatie met zijn compacte groeiwijze zorgt dat ervoor dat een hoge thujahaag een uitstekende privacyhaag is, net als praktisch iedere andere coniferenhaag. Ook een lagere thujahaag behoort tot de mogelijkheden. Dan raden we wel aan om te kiezen voor een kleinere, langzamer groeiende soort. Vooral de thuja 'Smaragd' is hier prima geschikt voor.

Losstaande thuja’s

Een aantal thuja’s op een rij planten en deze in een rechte haagvorm snoeien is iets waar de thuja veel voor gebruikt wordt, maar het is niet het enige waar de thuja geschikt voor is. Veel mensen houden ook van de kegelachtige vorm die de thuja heeft als u ze in hun natuurlijke boomvorm laat groeien. Hoewel thuja’s geen inheemse haagplanten zijn, leent het klimaat in West-Europa zich toch uitstekend voor de thuja als losstaande boom. Zowel de Thuja occidentalis (westerse levensboom) als de Thuja plicata (reuzenlevensboom) is zeer goed winterhard en erg makkelijk als het op standplaats aankomt.

Daarnaast heeft een losstaande thuja geen extra verzorging nodig. Staat een thuja als solitaire boom in uw tuin, dan hoeft u hem niet twee à drie keer per jaar te snoeien om hem in vorm te houden. In de natuur gebeurt dat immers ook niet. Houd er wel rekening mee dat een thuja als solitaire boom veel meer ruimte nodig heeft dan een thujahaag. Zijn wortelstelsel neemt namelijk veel meer plek in beslag als hij in boomvorm groeit en niet iedere tuin kan hem zoveel ruimte bieden.

Heeft u echter een grotere tuin, dan kan naast een thujahaag een solitaire thuja planten wonderen doen voor uw tuinontwerp. Vooral als het om dezelfde thujasoort gaat als uw haag. Het gebladerte heeft dan namelijk dezelfde kleur, wat op de rust en harmonie in uw tuinontwerp een positief effect heeft.

Mengvorm: een haag met natuurlijke vormelementen

De vorige twee opties lijken haaks op elkaar te staan, maar u kunt een strakke, formele haag ook met de natuurlijke groeivorm van de thuja combineren. In dat geval krijgt u een haag die aan de onderkant recht en strak is, maar aan de bovenkant de spitse, kegelachtige vorm heeft die de thuja van nature heeft. Zo’n haag komt wat minder formeel over dan een thujahaag in de traditionele blokvorm, maar is daardoor des te aantrekkelijker. Ook de Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia) leent zich overigens voor zo’n soort haag.

Een thujahaag met natuurlijke vormelementen vraagt wel wat specifiek snoeiwerk. Hier kunt u wel gewoon een snoeischaar of een heggenschaar voor gebruiken, maar het zware snoeiwerk doet u alleen aan de onderkant van de haag. Dit deel van de haag snoeit u overigens niet helemaal kaarsrecht. Er moet een soort lichte trapeziumvorm in ontstaan, omdat het onderste deel net iets breder is dan het bovenste deel. Zo wordt ieder deel van uw thujahaag namelijk gelijkmatig belicht. Dit groeit vanzelf weer recht.

In het deel waar u de thuja’s in hun kegelvorm laat snoeit u alleen de takken weg die uit de vorm steken. En zoals altijd bij de thuja snoeien willen we u op het hart drukken om niet verder terug te snoeien dan de takken groen zijn. Op houtige stukken ontstaan geen nieuwe scheuten meer.

Geïnspireerd? Koop uw thuja’s online!

Heeft u de inspiratie om iets moois met thuja’s te gaan doen in uw tuin? Of dit nu de vertrouwde, bewezen kwaliteit van een formele thujahaag is of iets speelsers, bij Haagplanten.net hebben we alle soorten thuja’s die u maar wilt. Voor een kleinere tuin raden we vooral de kweekvormen van de westerse levensboom aan: de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd'. Voor haagconiferen groeien deze redelijk langzaam, waardoor ze makkelijk wat kleiner te houden zijn.

Kunt u uw thujahaag de ruimte geven? Dan zijn de thuja 'Martin', de thuja 'Excelsa' en de thuja 'Atrovirens' fantastische opties. Dit zijn reuzenlevensbomen die als solitaire bomen tientallen meters hoog kunnen worden. Heeft u toch liever wat anders? Dan kunt u ook bij ons terecht voor een breed assortiment aan andere haagplanten. Van een vrolijke laurierhaag tot een inbraakwerende meidoornhaag of een strakke taxushaag: bij ons vindt u aantrekkelijk geprijsde exemplaren van uitstekende kwaliteit.