Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Thujahaag

Een thujahaag bestaat uit coniferen die in het Nederlands ook wel bekend staan als levensbomen. Thuja’s zijn wintergroene haagplanten met een vriendelijke, redelijk formele uitstraling. Daarnaast heeft het gebladerte van de thuja een frisse geur. Samen met de privacy waar een thujahaag voor kan zorgen maakt dat uw tuin tot een aangename plek. Al deze goede eigenschappen maken de uit Noord-Amerika afkomstige thuja tot een van de meest geliefde haagplanten van Europese tuiniers.

De voordelen van de thuja in de haag

De thuja is een schubconifeer. Hiermee is de thuja uitstekend geschikt om voor een formele haag te gebruiken. Bij een thujahaag is er immers geen risico dat grote bladeren de vorm van uw haag verstoren. Schubconiferen zijn vaak ook wat lastiger smal te houden dan een naaldconifeer als de taxus, maar dat is bij de thuja geen probleem. Als u uw thujahaag regelmatig snoeit, levert dat een smalle haag op die door het snoeien ook nog eens dichter wordt. Groeit een thujahaag hoger dan zo’n 1,80 meter, dan is het dus een uitstekende privacyhaag.

Er zijn twee soorten thuja die geschikt zijn om als haagplanten te gebruiken: de westerse levensboom (Thuja occidentalis) en de reuzenlevensboom (Thuja plicata). Bij Haagplanten.net verkopen we verschillende kweekvormen van deze haagconiferen. Deze kweekvormen zijn een gevolg van specifieke wensen die tuiniers voor hun thujahaag hebben. Er is dus altijd wel een thujahaag verkrijgbaar die bij uw tuinontwerp past. Welke dat precies is hangt onder meer van de beschikbare ruimte en uw persoonlijke voorkeuren af. We zetten de eigenschappen van de verschillende thujasoorten daarom even voor u op een rij.

Soorten thuja’s

Soorten thuja’s

De thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' zijn kweekvormen van de Thuja occidentalis. In Canada staan exemplaren van deze thujasoort waarvan bevestigd is dat ze meer dan 1500 jaar oud zijn. Als u een wintergroene haag voor het leven zoekt, zijn de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' dus een fantastische keuze. De thuja 'Brabant' is wat lichter van kleur, maar verder hebben deze thuja’s vooral veel eigenschappen gemeen. Het zijn beide goed winterharde haagplanten die zowel in een grote als een kleine tuin passen. Hun groeisnelheid van 20 à 30 centimeter per jaar is namelijk redelijk bescheiden, waardoor ze voor coniferen vrij gemakkelijk in onderhoud zijn.

De thuja 'Martin', de thuja 'Excelsa' en de thuja 'Atrovirens' zijn reuzenlevensbomen. Zoals hun naam al verraadt kunnen deze thujasoorten behoorlijk groot worden. In de natuur wordt de Thuja plicata 5 tot 6 meter hoog. Omdat deze thujasoort jaarlijks maar 30 centimeter groeit, met vooral in de eerste jaren wat uitschieters naar 40 centimeter, is het echter eenvoudig om ze op een hoogte van 1,80 tot 2 meter te houden. De belangrijkste verschillen tussen deze thujasoorten zijn te zien in de vertakking, die wat dichter is bij de thuja 'Excelsa', en het gebladerte, dat wat grover is bij de thuja 'Atrovirens'. De kenmerkende glans en winterhardheid van de thuja zijn echter in alle drie de soorten terug te zien.

Thujahaag planten en verzorgen

Thujahaag planten en verzorgen

Een thujahaag planten is vrij eenvoudig. Het eisenlijstje van de thuja voor de bodem waarop hij staat is namelijk vrij kort. Zolang de tuingrond waarin u uw thujahaag plant niet te nat of juist te droog is, komt uw thujahaag tot zijn recht in uw tuin. Als u genoeg water geeft en voor een goede drainage zorgt, kunt u veel van deze problemen eenvoudig ondervangen. Prik bijvoorbeeld wat gaten in de bodem van de plantgeul voor het afvoeren van overtollig water. Plaats de planten op losse aarde, zodat de wortels makkelijk door kunnen groeien.

Het verzorgen van een thujahaag heeft wel wat aandacht nodig. Dat heeft ermee te maken dat schubconiferen geen nieuwe scheuten produceren op oud hout. Hierdoor is het niet mogelijk om een thujahaag te verjongen zonder hem te beschadigen. Wilt u dit voorkomen, dan moet u een à twee keer per jaar uw thuja snoeien. Snoei niet verder terug dan de takken groen zijn, dan zal uw thujahaag mooi groen blijven. Als u uw thujahaag tussen mei en september snoeit, heeft hij genoeg tijd om te herstellen voor het ’s nachts gaat vriezen. Snoeit u twee keer per jaar? Laat dan de eerste snoeibeurt voor de langste dag plaatsvinden.

Vaker snoeien levert een dichtere thujahaag op, wat voor uw privacy een groot voordeel is, al blijven de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' normaal gesproken ook mooi met een jaarlijkse snoeibeurt. Jonge thuja’s groeien sneller dan volgroeide exemplaren. Daardoor kan het nodig zijn om een jonge thujahaag een keer extra te snoeien. In hun jonge jaren hebben thuja’s normaal gesproken ook meer water nodig dan later.

Online thujahaag kopen

Online thujahaag kopen

Door de jaren heen is de thujahaag uitgegroeid tot een van de meest populaire coniferenhagen in ons assortiment. De thuja heeft dan ook veel eigenschappen die hem tot een fantastische haagplant maken. Hij stelt weinig eisen aan zijn omgeving en gedijt in de zon net zo goed als in de schaduw. Verder past hij zowel in een grote tuin als een kleinere stadstuin. Wilt u ook zo’n mooie thujahaag in de tuin? Bij Haagplanten.net kunt u thuja’s kopen die bij professionele kwekers vandaan kopen. U kunt dus een thujahaag van uitstekende kwaliteit verwachten.