Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Struiken planten

Struiken planten

Struiken planten is vaak nog vrij zwaar werk. Het is geen ingewikkelde klus, maar zeker bij grotere struiken is het wel handig om hier goed op voorbereid te zijn. Daarom zetten wij even voor u op een rijtje wat u moet doen en waar u rekening mee moet houden bij het planten van struiken. Zo weet u zeker dat er niks mis kan gaan en dat u binnen een mum van tijd kunt genieten van een prachtig uitzicht op uw eigen tuin.

Struiken planten - de voorbereiding

Hoe moet ik mijn struiken planten?

Om het planten van uw struiken zo gemakkelijk mogelijk te maken is een goede voorbereiding gewenst. Dat kunt u het beste zo kort mogelijk voor het planten doen, bijvoorbeeld op de dag dat de planten afgeleverd worden. Vervolgens volgt u dit stappenplan:

  1. Zorg dat de grond goed voorbereid is. Graaf alvast een gat waar de struik in moet komen te staan en woel de aarde erin los. Hiermee bereikt u dat de wortels van de plant makkelijk door kunnen groeien, omdat ze op losse aarde gezet worden.
  2. Plant u een volledige haag van struiken? Span dan een draad over de lengte waar de heg moet komen te staan. Zo weet u zeker dat u niet scheef gaat bij het graven. Voor een haag graaft u namelijk geen losse gaten, maar een lange geul waar de haag in kan staan.
  3. Zeker bij jonge struiken is het belangrijk dat er in een straal van zo’n 50 centimeter om de planten geen onkruid te vinden is. Onkruid neemt namelijk de voedingsstoffen op die uw struik hard nodig heeft. Bij een kant-en-klaarhaag is dit minder van belang.
  4. Als uw grond van nature niet zo vruchtbaar is, kunt u nu wat mest of potgrond aan de aarde toevoegen. Zeker als de struiken net geplant zijn is het namelijk belangrijk dat ze genoeg voeding en water krijgen om sterk en gezond te worden.
  5. Wanneer de struiken zijn afgeleverd, kunt u ze naar de goede plek in de tuin brengen. Potplanten kunnen eventueel nog een tijdje in hun pot blijven staan, maar planten met kluit en met blote wortels moeten direct de grond in om uitval te voorkomen.
  6. Zet de struik in het gat en maak het gat dicht met de uitgegraven aarde. Omdat de struiken rechtop moeten staan, is dit met zijn tweeën makkelijker: een persoon houdt de struik recht overeind, de ander vult het gat met aarde en drukt het voorzichtig aan.
  7. Voeg bij het dichtgooien water toe. De struik moet nog wennen aan zijn nieuwe plek en heeft bij het vervoer ook geen water gekregen. Het is dus belangrijk dat hij nu genoeg water krijgt om verder uit te groeien tot een mooie haag of losstaande struik.

Struiken in de tuin zetten

Extra planttips voor struiken

Struiken zijn vaak groot en nogal zwaar om te planten, vooral als u haagplanten met een kluit, of zelfs kant-en-klaarhagen heeft besteld. Deze zijn al verder uitgegroeid dan planten met blote wortel en bevatten ook nog eens potgrond. Onze kant-en-klaarhagen kunnen tot wel 150 kilo wegen op een regenachtige dag. Het is daarom handig om het planten niet in uw eentje te doen. Nodig een paar mensen uit om te helpen met het planten van de haag of de losse struiken.

Bij struiken die u met blote wortel koopt, moet ook opgelet worden dat de wortels zo min mogelijk aan direct zonlicht blootgesteld worden. Daar kunnen ze namelijk erg slecht tegen en de kans op uitval is dan veel groter.

Online struiken bestellen

Bij Haagplanten.net kunt u heel veel verschillende struiken kopen. Al deze struiken hebben natuurlijk hun eigen verzorging nodig. Sommige moeten meerdere keren per jaar gesnoeid worden, naar andere heeft u na het planten geen omkijken meer. Als u voor struiken kiest, is het ook verstandig om de informatie over die specifieke plant te lezen, zodat u weet waar u aan begint.

De struiken die u bij Haagplanten.net koopt worden netjes voor uw deur afgeleverd. Wij bieden u hoe dan ook een veelzijdig assortiment aan bladverliezende en wintergroene struiken in alle soorten en maten aan. Of u nu op zoek bent naar betrouwbare haagplanten of gewoon naar een solitaire struik die uw tuin opfleurt: bij ons vindt u de struiken die uw tuin net wat mooier maken.