Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Soorten taxushaag

De taxus is een soort coniferen. Dat er verschillende soorten taxus in omloop zijn, zal sommige mensen misschien verbazen. De taxus is een inheemse boom die populair is geworden voor gebruik in tuinen, onder andere als haagplant. Hierdoor zijn er in de loop der tijd meerdere cultivars ontstaan met elk hun eigen speciale eigenschappen. De bekendste en meest wijdverspreide taxussoort is ongetwijfeld de gewone taxus, oftewel Taxus baccata.

Dat taxus zowel mannelijke als vrouwelijke planten heeft, is bij veel tuiniers wel bekend, maar zeker niet bij iedereen. Planten die twee verschillende geslachten hebben worden tweehuizig genoemd. Dit betekent dat er zowel mannelijke als vrouwelijke taxus aanwezig moet zijn wil de soort zich voort kunnen planten. Bij het taxushaag planten kan dit van belang zijn indien u per se bessen wilt hebben, hier is namelijk bevruchting voor nodig. Bovendien is het zo dat alleen de vrouwelijke planten bessen voortbrengen.

Omdat de kenmerkende rode bessen door veel tuiniers gewenst zijn om hun kleur en aantrekkingskracht op vogels is het van belang zowel mannelijke als vrouwelijke taxusplanten in uw haag te verwerken. Daartegenover staat dat een effen groene haag zonder bessen bij sommige tuiniers de voorkeur heeft. In dat geval kunt u het best alleen mannelijke planten aanschaffen.

Een taxussoort kiezen – hoe doe je dat?

Een taxussoort kiezen – hoe doe je dat?

Naast de overwegingen omtrent mannelijke en vrouwelijke planten zijn er ook nog andere soorten taxus in omloop. Omdat taxus zo'n geliefde tuinplant is, zijn er maar liefst 400 varianten ontwikkeld en ontstaan. Populaire taxus soorten in Nederland zijn bijvoorbeeld de vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' en de mannelijke Taxus media 'Hillii'. Deze cultivar is een kruising tussen de Taxus baccata en de Taxus cuspidata, oftewel Japanse taxus. Zoals het woord 'media' misschien al een beetje weggeeft, is deze taxussoort kleiner en compacter dan de Taxus baccata. Bovendien groeit Taxus media nog een stuk langzamer. Hierdoor is deze soort nog geschikter voor vormsnoei dan de gewone taxus en daarom zeker de moeite waard als je voor je zieke buxus alternatieven zoekt.

De meeste taxusvarianten zijn heel nauw aan elkaar verwant. Op het eerste gezicht zullen de verschillen daarom ook niet zo gauw zichtbaar zijn – hooguit voor de ervaren taxuskenner! Alle taxussoorten hebben met elkaar gemeen dat zij een roestbruine schors en donkergroene, platte naalden hebben. Ook de mooie rode besjes zijn een gemeenschappelijk kenmerk. Hou er rekening mee dat alle onderdelen van alle soorten taxus giftig zijn, met uitzondering van de bessen.

Taxusvarianten

Niet alle soorten taxus zijn echter even geschikt voor gebruik als haagplant en kunnen beter als solitaire struik of boom geplant worden. Bekende voorbeelden van struikvormige taxussoorten zijn Taxus baccata-varianten 'Summergold' en 'Repandens', alsook de Taxus media-varianten 'Densiformis' en 'Farmen'. De gewone Taxus baccata is echter uitstekend geschikt voor gebruik als haagplant, evenals de Taxus media-varianten 'Hicksii', 'Hillii' en 'Greenland'. De Taxus media-soorten hebben een meer kolomvormige groei dan de taxus baccata en groeien zoals gezegd wat trager. Taxus baccata is niet voor niets een klassieker onder de haagplanten, maar neem ook vooral een kijkje bij de andere varianten.

Bent u overtuigd en wilt u liefst vandaag nog een Taxus baccata kopen? BIj Haagplanten.net kunt u niet alleen taxus baccata, maar ook andere soorten taxus kopen, namelijk Taxus media 'Hicksii' en 'Hilii'. Ook voor alles over taxus snoeien kunt u terecht bij Haagplanten.net!  Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxus, laurier, beukenhaag of haagbeuk. Kijk en klik dan gerust even verder.

Online taxussoorten kopen

Online taxussoorten kopen

Weet u waarom zoveel mensen hun taxushaag bestellen via Haagplanten.net? Dit komt omdat wij ons uiterste best doen om in alle behoeften van onze klanten te voorzien. Op dit moment verkopen wij drie taxussoorten die geschikt zijn voor allerlei soorten tuinen, groot of klein, in de stad of op het platteland. Zelfs wanneer u geen tuin heeft hoeft u niet met het idee te leven dat u nooit een taxus zal bezitten, want wij verkopen zelfs taxussen in potten! Wij verkopen ook soorten die compacter zijn dan de reguliere taxussoorten zoals de Taxus baccata, voor mensen die te weinig ruimte hebben voor een dichte, hoge haag. Zelfs kant-en-klaarhagen van taxus zijn een optie. Dan heeft u binnen een dag de haag waar u op heeft gewacht in de tuin staan.

Tevens zijn wij altijd bereid u de nodige achtergrondinformatie te geven, zodat u weet waar u aan toe bent. Wij geven u graag een kijkje in de keuken: in dit geval onze kwekerij. Wij werken samen met een fantastische kwekerij die onze taxussen een liefdevolle verzorging biedt en erop let dat zij niets tekort komen. Bij iedere taxussoort wordt voldoen aan zijn specifieke behoeftes. Zij bloeien (letterlijk) op tot prachtige haagplanten. Natuurlijk gaan wij vaak langs op de kwekerij om in de gaten te houden of alles goed verloopt, maar na jarenlange samenwerking kunnen wij wel stellen dat het vertrouwen tussen de kwekers en ons groot is.

Taxussoorten online kopen haagplanten.net

Zodra er een bestelling wordt geplaatst in onze webshop gaan onze experts langs op de kwekerij om te kijken of de gewenste taxus klaar is om de kwekerij te verlaten. Wanneer dat het geval is wordt de taxus voorbereid op de lange reis naar zijn nieuwe adres. Hij wordt stevig ingepakt, zodat hij onderweg geen beschadigingen oploopt. Ook onderweg wordt de taxus door ons nauwlettend gevolgd. Deze voorzichtigheid levert ons iedere keer weer tevreden klanten op. Wij hopen uiteraard dat wij u binnenkort tot één van hen kunnen rekenen!

Al onze taxussoorten zijn aangepast aan ons klimaat. Of het nu koud en regenachtig of zonnig en droog is, onze taxussen zien er altijd op hun paasbest uit. Gelukkig zijn ze ook vrij eenvoudig te verzorgen, waardoor u er niet veel werk aan heeft en zich kunt richten op andere dingen die uw aandacht nodig hebben. Hopelijk kunt u na een lange, drukke dag met een tevreden gevoel door het raam uw tuin in kijken en zich gesterkt voelen door het idee dat uw tuin er in ieder geval pico bello uitziet. Wanneer alles verder misgaat in het leven is er niets fijners dan zich terugtrekken in de natuur, of dit nu betekent dat u het bos intrekt of gewoon de tuin inloopt en uw planten verzorgt.