Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Snelgroeiende coniferen

Hier leest u meer over de voordelen en nadelen van snelgroeiende coniferen.

Coniferen kopen

Veruit de meeste haagconiferen zijn snelgroeiende coniferen. Deze coniferen groeien minimaal 30 centimeter per jaar, maar de jaarlijkse groeisnelheid kan afhankelijk van de soort die u kiest oplopen tot een meter. Een haag met zulke snelgroeiende haagplanten is binnen korte tijd op de hoogte waarop u hem wilt hebben en daarom zijn snelgroeiende coniferen geliefd bij veel tuiniers. Ze zorgen snel voor meer privacy in de tuin en zien er mooi uit in een rechte, strakke vorm. Maar welke coniferen groeien snel? En heeft een coniferenhaag met een hoge groeisnelheid ook nadelen? We nemen het allemaal met u door.

snelste groeier onder de coniferen

De snelste groeier onder de coniferen

De leylandii (Cupressocyparis leylandii) is zonder twijfel de snelste groeier onder de coniferen. Sterker nog: het is de snelst groeiende haagplantensoort in ons assortiment. Vooral de soort die ook in de natuur voorkomt, de groene leylandii, is een verrassend snelle groeier. In een jaar tijd kan die wel een halve meter tot een meter hoger worden. Maar ook de populairste kweekvormen van de leylandii groeien minimaal een halve meter per jaar. Het gaat dan om de gele leylandii (Cupressocyparis leylandii 'Castlewellan Gold'), die een wat lichter gebladerte heeft, en de groenblauwe leylandii '2001' (Cupressocyparis leylandii '2001').

Zijn snelle groei heeft ervoor gezorgd dat de leylandii zeer populair is bij tuiniers die snel een hoge coniferenhaag in de tuin willen. In Groot-Brittannië is het zelfs de meest aangeplante haagplantensoort. Vanwege zijn groeitempo is de leylandii eigenlijk alleen voor de achtertuin een reële optie. Een leylandiihaag laag houden is bijna niet mogelijk, zelfs niet als u voor een wat langzamer groeiende kweekvorm kiest. Als u uw jonge haagplanten graag snel tot een mooie hoge tuinafscheiding ziet uitgroeien, is de leylandii echter de perfecte keuze. Hun privacyfunctie wordt verder versterkt door het feit dat leylandii’s wintergroene haagplanten zijn.

snelgroeiende coniferen

Andere snelgroeiende coniferen

Leylandii’s zijn niet de enige snelgroeiende coniferen. De thuja, in het Nederlands ook wel de levensboom, en de Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana) groeien wat langzamer, maar met een jaarlijkse groeisnelheid die gemiddeld rond de 30 centimeter ligt groeien ze toch nog behoorlijk snel. De jonge haagplanten die u in de tuin plant hebben maar een paar jaar nodig om boven ooghoogte te groeien en zo meer privacy in de tuin te waarborgen. Omdat deze haagconiferen langzamer groeien dan de leylandii is het onderhoud van de planten ook wat eenvoudiger. U hoeft immers minder te snoeien om uw coniferenhaag in vorm te houden.

Als u voor een van deze coniferen kiest, heeft u de keuze uit een groot aantal verschillende bladkleuren. Wie zijn tuin een frisse uitstraling wil geven, plant het beste een aantal exemplaren van de gele Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne'), de thuja 'Excelsa' (Thuja plicata 'Excelsa') of de thuja 'Brabant' (Thuja occidentalis 'Brabant'). Het donkerdere gebladerte van de blauwe Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca') of de thuja 'Atrovirens' (Thuja plicata 'Atrovirens') zorgt dan weer voor een wat rustigere uitstraling. Er zijn dus snelgroeiende coniferen in verschillende bladkleuren, waardoor u precies de hoge coniferenhaag die u wilt hebben uit kunt zoeken.

Heeft een snelgroeiende coniferenhaag ook nadelen?

Een coniferenhaag die snel op de gewenste hoogte is lijkt voor veel tuiniers de perfecte optie. Toch kunnen deze snelgroeiende haagplanten ook nadelen hebben en dat zit vooral in het onderhoud. De leylandii, de Californische cipres en de thuja zijn vrij eenvoudig te snoeien, maar het moet wel echt regelmatig geburen. Vooral de leylandii kan met zijn razendsnelle groeitempo zo’n vier snoeibeurten per jaar nodig hebben. Slaat u een of twee snoeibeurten per jaar over, dan ontstaan er na verloop van tijd kale of bruine plekken in de haag. En dit is onherstelbaar, omdat schubconiferen niet meer uitlopen vanuit hun oude hout.

Dit hoeft niet desastreus te zijn. Zoals gezegd is het snoeien van coniferen niet moeilijk. Als u het snoeien goed bijhoudt is de kans op dit soort schade dus minimaal. Het is echter wel iets om in de overweging mee te nemen als u niet van snoeien houdt. De taxus groeit bijvoorbeeld veel langzamer, maar kan uiteindelijk wel hoog genoeg worden voor een privacyhaag. Kan het niet al te lang wachten, dan kunt u met een kant en klare taxushaag dezelfde bescherming tegen inkijk realiseren. Een kant en klare haag is weliswaar duurder dan jonge haagplanten, maar het is een reëel alternatief.

Verder betekent een snelle groei niet automatisch dat u sneller volledig tegen inkijk beschermd bent. Omdat de leylandii snel de hoogte in groeit, kan het zijn dat hij de eerste jaren nog niet dicht genoeg vertakt is om volledig zichtdicht te zijn. In eerste instantie lijkt het dus alsof uw privacyhaag langer op zich laat wachten als u voor een thujahaag of een haag van Californische cipressen kiest, maar deze zijn vaak wel meteen zichtdicht als ze op ooghoogte zijn. Geen onoverkomelijk nadeel, maar wel iets om mee te nemen in uw overweging als u nog niet zeker bent welke soort u in de tuin wilt.

Snelgroeiende coniferen online kopen

Weet u al welke snelgroeiende coniferen u wilt hebben? Dan kunt u die bij Haagplanten.net eenvoudig online kopen. Als u er nog niet uit bent, vindt u op onze productpagina’s veel informatie die u kan helpen met het maken van uw keuze. Onze snelgroeiende coniferen worden in verschillende formaten verkocht en bij u thuisgebracht door ervaren plantenvervoerders. De planten komen direct bij betrouwbare kwekerijen vandaan, waardoor een uitstekende kwaliteit tegen een verrassend scherpe prijs verzekerd is.

Lees verder