Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Portugese laurier als buxusalternatief

 

Een van de meest populaire planten voor het aanleggen van een haag of tuinafscheiding is de buxus. Deze is sinds 2005 echter onderhevig aan verscheidene buxusziekten. Steeds meer tuinliefhebbers zijn op zoek naar een goed alternatief dat de aangetaste buxus vervangen kan. Een interessant buxusalternatief is Portugese laurier, ook wel Portugese laurierkers of Prunus lusitanica genoemd. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de Portugese laurier en de buxus? De Portugese laurier als buxusalternatief: is dat een goed idee?

Portugese laurier: wat voor haagplant is dat?

Portugese laurier: wat voor haagplant is dat?

Zoals zijn naam al doet vermoeden stamt de Portugese laurierkers uit Portugal. De plant komt echter ook voor in Spanje, op de Canarische eilanden en de Azoren. Niet zelden wordt de Portugese laurier verward met de gewone laurierkers. Het verschil is echter dat de Prunus lusitanica iets langzamer groeit. Daarnaast zijn er subtiele verschillen in het uiterlijk. Zo zijn de jonge takken van de Portugese laurierkers iets donkerder dan die van de gewone laurierhaag. Ook is Portugese laurier wat smaller dan de andere lauriersoorten. Dit geeft de Portugese laurierkers een ietwat sierlijke uitstraling.

Het uiterlijk van de Portugese laurier is oogstrelend. De haagplant heeft een ietwat chique, klassieke uitstraling. Met zijn diepgroene, glanzende blad en dichte groeivorm past deze haagplant bij veel verschillende tuinstijlen: van klassiek tot modern. In mei en juni bloeit de Portugese laurierkers. De witte bloemen verspreiden een aangename geur en trekken ook vogels, vlinders en bijen aan. De Prunus lusitanica brengt uw tuin tot leven, maar geeft de tuin tegelijkertijd een stijlvolle uitstraling. De haagplant is wintergroen en uitstekend geschikt voor het aanleggen van een volle, strakke haag of erfafscheiding.

Portugese laurier en buxus: de overeenkomsten en verschillen

Portugese laurier en buxus: de overeenkomsten en verschillen

Misschien zou u niet direct denken aan de Portugese laurier als alternatief voor buxus. Op het eerste gezicht zijn dit natuurlijk twee heel verschillende haagplanten. Zo kan de Portugese laurierkers wanneer u hem niet snoeit wel 2 tot 3 meter hoog worden, waar de buxus juist een laagblijvende haagplant is. En hoewel het goed mogelijk is om met Portugese laurier een strakke haag te creëren door middel van snoei, is de buxus op dit gebied toch net iets meer geschikt. Met de buxus maakt u de strakke haagjes die veel in formele tuinen gezien worden.

Ook wanneer het op vormsnoei aankomt verschillen de Portugese laurier en de buxus van elkaar. Portugese laurierkers kan prima in allerlei vormen gesnoeid worden, maar verwacht niet hetzelfde resultaat als met buxus. Een solitair geplante Portugese laurier die in bolvorm is gesnoeid is weliswaar prachtig, maar het effect is wel iets speelser dan bij de bekende buxusbollen die uitblinken in symmetrie en precisie. Bent u daarnaar op zoek, dan kunt u beter voor de Japanse hulst kiezen. Onder de coniferen is de taxus een verrassend goede buxusvervanger.

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen de Portugese laurier en de buxus. Zo zijn beide haagplanten wintergroen en verliezen ze hun blad dus niet gedurende de wintermaanden. Ook geven zowel de Portugese laurier als de buxus uw tuin die luxueuze en klassieke uitstraling. Beide haagplanten gaan prima samen met verreweg de meeste tuinstijlen. Daarbij komt dat Portugese laurier gemakkelijk op de gewenste hoogte gesnoeid kan worden. Dat maakt deze haagplant dus ook geschikt voor het aanleggen van lagere haagjes. Ook komen insectenplagen en ziekten bij de Portugese laurierkers in de praktijk nauwelijks voor. Deze haagplant is gezond en sterk. Dat maakt hem een waardige vervanger voor de buxus.

Welke verzorging vereist Portugese laurier?

Welke verzorging vereist Portugese laurier?

De Portugese laurierkers vereist extra verzorging direct na het aanplanten. De Prunus lusitanica kan het hele jaar door geplant worden, behalve in extreme droogte of bij vorst. Plant een Portugese laurierkers nooit te diep en gebruik altijd aanplantgrond. Zo kunnen de wortels zich mooi ontwikkelen. Bewater de haagplant na het aanplanten. Als u de Portugese laurier goed verzorgt na het planten zal de plant zich ontwikkelen tot een vitale en sterke heester.

De Portugese laurier gedijt prima in alle grondsoorten, mits niet te vochtig. In gebieden met erg veel wind raden wij aan deze haagplant op een beschutte plek neer te zetten. Standplaatsen in zowel zon als schaduw zijn geschikt. De Portugese laurierkers groeit met een middelmatige snelheid. Daarom volstaan een à twee jaarlijkse snoeibeurten prima. Het is raadzaam om met snoeien te wachten tot na de bloei. Let op dat u niet door het blad snoeit. Dit geeft lelijke bruine randjes doordat het blad uitdroogt. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar.

Wat geeft een betere haag: Portugese laurier of buxus?

Wat geeft een betere haag: Portugese laurier of buxus?

Maar welke haagplant geeft nu een betere haag: de Portugese laurier of de buxus? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Beide haagplanten hebben hun eigen voor- en nadelen. Zoals u heeft kunnen lezen zijn er zowel overeenkomsten als verschillen tussen de Portugese laurierkers en de buxus. Beide haagplanten vereisen geen specialistische verzorging, hoewel de Portugese laurierkers direct na het aanplanten extra aandacht vraagt om zich goed te kunnen ontwikkelen. De Portugese laurier en de buxus kunnen snoei beide prima verdragen en beide planten lenen zich prima voor vormsnoei, hoewel buxus een minder speels en strakker resultaat geeft. Dat geldt overigens ook voor de taxus en de Japanse hulst.

Zowel de Portugese laurier als de buxus geven uw tuin een prachtige, verzorgde uitstraling. Doordat de Portugese laurierkers niet geplaagd wordt door de buxusmot, de buxusschimmel en andere buxusziekten kan de plant als gezond buxusalternatief dienen. Hoewel beide haagplanten andere uiterlijke kenmerken hebben, creëren ze allebei een volle, zichtdichte haag. Wel kan de Portugese laurier aanzienlijk hoger worden dan de buxus. Het krijgen van een strakke haag kost bij de Portugese laurierkers iets meer moeite dan bij de buxus, maar het is wel mogelijk. De eindconclusie is dan ook dat de Portugese laurierkers erg geschikt is als buxusalternatief, ondanks de onderlinge verschillen. Zoekt u voor uw door ziekte geplaagde buxus vervangers? Dan is de Prunus lusitanica zeker het overwegen waard.