Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Olijfwilg (Elaeagnus)

Filters filter
1 resultaat
Olijfwilg, Zilverbes
Populair
Olijfwilg, Zilverbes
Elaeagnus ebbingei
Vanaf
2,70
arrow-right
Filters filter
1 resultaat

De olijfwilg is de perfecte haagplant voor aan de kust

Het is niet verrassend dat de olijfwilg juist in Nederland zo populair is voor gebruik in de haag. De zilverbes is begin twintigste eeuw ontdekt door de Haagse tuinbouwer Simon Doorenbos, naar wie de sneeuwbes (Symphoricarpos doorenbosii) vernoemd is. Hij vernoemde de plant naar J.W.E. Ebbinge, die voorzitter was van de Commissie van Toezicht van de Rijkstuinbouwschool. De plant is een hybride van de breedbladige olijfwilg (Elaeagnus macrophylla) en de stekelige olijfwilg. In de kustregio Den Haag was ook behoefte aan deze plant, want de meeste haagplanten kunnen niet tegen de zoute wind die van zee komt. De olijfwilg kan dat wel en is dus een ideale plant voor een haag aan de kust.

Wel kan de naam van de olijfwilg wat verwarrend zijn. De vruchten die planten uit het Elaeagnus-geslacht in het najaar krijgen lijken namelijk helemaal niet op olijven. Ze zijn rood en hebben een zilveren gloed – de naam zilverbes is dus zeker wel te verklaren. Deze vruchten zijn eetbaar, maar de meeste mensen vinden dat ze een iets te zure, wrange smaak hebben. In het Nederlands gebruiken we de naam “olijfwilg” vanwege de wetenschappelijke naam van het plantengeslacht. Hier zit het Griekse woord “eleia” in, wat olijf betekent. Olijfbomen groeien alleen in warme streken, terwijl de olijfwilg ook in ons klimaat prima gedijt.

De Elaeagnus in de tuin

De Elaeagnus in de tuin

Olijfwilgenhagen staan vooral in tuinen die direct aan zee liggen. Veel haagplanten zijn kwetsbaar voor de wind en als die wind ook nog zout met zich meedraagt, blijven er al helemaal weinig haagplanten over om in de tuin te planten. Gelukkig hoeft u zich om de olijfwilg geen zorgen te maken, net als om de Griselinia littoralis. Deze twee haagplanten voor tuinen aan de kust zijn weliswaar wat gevoelig voor vorst, maar in de winter is het aan de kust warmer dan verder landinwaarts. De olijfwilg kan een temperatuur tot ongeveer -15 °C aan. Lijkt het kouder te gaan worden? Dan kunt u al flink wat vorstschade voor zijn door de wortels af te dekken met bijvoorbeeld een vliesdoek.

Verder zijn olijfwilgen eigenlijk hele makkelijke haagplanten. Ze staan het liefst in de zon of halfschaduw, maar verder hebben ze weinig eisen. Omdat hun wortels dicht aan het grondoppervlak liggen en de planten veel voedingsstoffen vasthouden gedijen ze zelfs op droge of arme grond. Daarvoor hoeft u uw tuingrond dus niet eens te behandelen. We kunnen dus met recht zeggen dat de olijfwilg een perfecte plant is voor grondsoorten waar veel andere planten moeite mee hebben. Zelfs qua onderhoud vraagt de olijfwilg niet veel van u. Eenmaal jaarlijks snoeien is voldoende, bij voorkeur in het najaar. In het voorjaar kunt u eventueel dode takken wegknippen.

Welke olijfwilghaag is het meest geschikt

Welke olijfwilghaag is het meest geschikt?

Welke olijfwilghaag het meest geschikt is voor uw tuin hangt voor een groot deel af van uw eigen voorkeuren. Voor een kleinere tuin raden we de stekelige olijfwilg aan, omdat deze wat smaller is dan de zilverbes. Dit komt doordat de Elaeagnus pungens 'Silverthorn' niet vertakt. Hij groeit meerstammig, maar de bladeren groeien rechtstreeks op deze stammen. Ook wordt de stekelige olijfwilg wat hoger dan de zilverbes, die in haagvorm een maximale hoogte van 1,60 tot 1,80 meter heeft. Een haag met die hoogte zorgt wel voor meer privacy in de tuin, maar sommige mensen kunnen er nog overheen kijken.

Kiest u vanwege de privacy voor de olijfwilg? Houd er dan wel rekening mee dat de olijfwilg een paar jaar nodig heeft om zichtdicht te worden. Jaarlijks groeit hij 20 tot 40 centimeter, wat redelijk langzaam is. Bovendien is een olijfwilghaag de eerste jaren nog wat te open voor een privacyhaag. De stekelige olijfwilg groeit iets compacter, maar heeft smallere bladeren. Qua kleur is de Elaeagnus ebbingei iets frisser. Verder willen we u erop wijzen dat de Elaeagnus pungens 'Silverthorn' ondanks zijn naam een kweekvorm zonder doorns is. Voor een inbraakwerende haag is hij dus niet geschikt.

Olijfwilg online kopen

Olijfwilg online kopen

De olijfwilg is een vrij specialistische haagplant die u niet zomaar in ieder tuincentrum zult aantreffen. Als specialist in alle soorten haagplanten weten we bij Haagplanten.net echter dat tuiniers graag voor een olijfwilg willen kunnen kiezen. Zeker als het gaat om tuinen die langs de kust liggen. Bovendien heeft het blad van de olijfwilg door zijn zilveren glans behoorlijk wat sierwaarde. U kunt de olijfwilg op ieder gewenst moment online kopen in onze webshop. Alle olijfwilgen die we verzenden komen direct bij professionele kwekers vandaan. Hierdoor kunnen we u haagplanten van topkwaliteit garanderen.

Woont u iets verder van de kust af? Dan heeft u al wat meer opties dan alleen de olijfwilg en de Griselinia. De olijfwilg is dan alsnog een mooie optie voor een fris ogende haag, maar u kunt ook bij ons terecht voor prachtige exemplaren van de liguster, de taxus, de beukenhaag, de laurierhaag of de haagbeuk. Voor een bloeiende haag in de buurt van de kust zijn de meidoorn, de sleedoorn en de Japanse bottelroos aanraders.

loader
Laden...