Lonicera nitida als buxusalternatief

Lonicera nitida als buxusalternatief

Gedurende lange periode was de buxus een van de meest geliefde haagplanten van tuinminnend Nederland. Nog steeds zijn in vele tuinen buxushagen te bewonderen. Toch zijn steeds meer mensen op zoek naar een haagplant die de buxus kan vervangen. De buxus wordt sinds 2005 namelijk op grote schaal bedreigd door buxusziekten als de buxusmot en de buxusschimmel. Een echte vervanger voor de buxus bestaat jammer genoeg echter niet. Wij spreken liever van buxusalternatieven: haagplanten die bepaalde eigenschappen met buxus gemeen hebben en in soortgelijke situaties geplant kunnen worden. Chinese kamperfoelie, in het Latijn Lonicera nitida genoemd, is zo’n plant. Hoe geschikt is Lonicera nitida als buxusalternatief precies?

De kenmerken van Lonicera nitida als haagplant

Lonicera nitida is de wetenschappelijke naam voor Chinese kamperfoelie of struikkamperfoelie. Toch lijkt deze plant niet op de welbekende klimkamperfoelie: Lonicera nitida draagt geen opvallende bloemen en verspreidt ook niet de typische geur. Het blad van de struikkamperfoelie is klein, glanzend, ovaal en donkergroen. Mede daardoor is de Lonicera nitida zo populair bij mensen die voor hun buxus alternatieven willen hebben. De Chinese kamperfoelie wordt veel gebruikt in plantsoenen, maar misstaat ook zeker niet als haag in uw tuin. Ten opzichte van buxus groeit Lonicera nitida vrij rap. Door deze relatief snelle groei kost het iets meer snoeiwerk om uw haag strak te krijgen en te houden, maar het is absoluut mogelijk om een klassiek en formeel resultaat te bereiken.

Lonicera nitida is wintergroen en geschikt voor het creëren van lage hagen. Deze haagplant is vitaal, zeer sterk en gedijt op nagenoeg alle plaatsen prima. De Chinese kamperfoelie houdt echter niet van veel harde wind, dus een enigszins beschutte plek is wel wenselijk. Deze plant heeft een dichte vertakkingsvorm, wat hem een compact uiterlijk geeft. Doordat hij vrij snel groeit, heeft u binnen afzienbare tijd een mooie volle haag in uw tuin staan. Wilt u een strakke haag die niet onderdoet voor de klassieke buxushaag? Dan is het noodzakelijk om deze goed bij te houden door middel van snoei.

Welke verzorging heeft Lonicera nitida nodig?

De Chinese kamperfoelie is van oudsher een bosrandplant. Dat betekent dat hij houdt van een humus- en voedingsrijke grond die goed doorlatend is. In het voorjaar kunt u Lonicera nitida een basisbemesting geven met organische meststof. Deze haagplant vereist eigenlijk geen complexe verzorging. Wel is het nodig om de Chinese kamperfoelie regelmatig te snoeien. Zo blijft uw haag strak en houdt uw tuin een verzorgde uitstraling. Hoewel Lonicera nitida goed winterhard is, bestaat er toch een mogelijkheid dat takken invriezen. Verwijder ingevroren takken direct in maart, wanneer het snoeiseizoen begint.

De voor- en nadelen van Lonicera nitida als buxusalternatief

Hoewel een haag van Chinese kamperfoelie enkele uiterlijke gelijkenissen vertoont met de buxushaag, is het toch wel echt een andere haagplant. Het grootste voordeel van Lonicera nitida als buxusalternatief is dat de haagplant niet zo vatbaar voor ziekten en plagen is als de buxus. Ook de snelle groei van de Lonicera nitida is een groot voordeel: wanneer u door ziekten aangetaste buxus uit uw tuin wilt ruimen, kan er met de Chinese kamperfoelie binnen relatief korte tijd een vervangende haag staan. Verder is de Lonicera nitida flink goedkoper dan de buxus.

Lonicera nitida is op zijn beurt wel gevoelig voor de bladluis, die het blad van de haagplant aanvreet. Gelukkig is bladluis vrij eenvoudig te bestrijden met huismiddeltjes als water dat vermengd wordt met spiritus en groene zeep. Ook zijn er speciale middelen tegen bladluis te koop bij tuincentra. Deze werken ook prima. De Chinese kamperfoelie heeft ook nog wel eens te kampen met meeldauw, een oppervlakkige en dunne vorm van schimmel. Dit herkent u aan wit uitgeslagen blaadjes. Is uw Lonicera nitida aangetast door meeldauw? Dan kunt u de haagplant bespuiten met een bestrijdingsmiddel. Zowel bladluis als meeldauw zijn vrij eenvoudig te bestrijden, in tegenstelling tot veel ziekten waar de buxus mee kampt.

Een ander nadeel van de Lonicera nitida ten opzichte van de buxus is dat hij niet geschikt is om in allerlei creatieve vormen te snoeien. Door de snelle groei van de Chinese kamperfoelie zou een in vorm gesnoeide plant snel zijn model verliezen. Liefhebbers van vormsnoei kunnen dus beter op zoek naar een andere buxusvervanger, zoals de taxus of de Japanse hulst. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af wanneer u voor uw buxus vervangers zoekt. Alleen u weet wat het beste bij uw tuin en uw wensen past.

Is Lonicera nitida een goed alternatief voor de buxus?

Of de Lonicera nitida een goed buxusalternatief voor uw tuin is, hangt van uw tuinstijl en uw persoonlijke wensen af. In principe gaat de Chinese kamperfoelie prima samen met diverse tuinstijlen, maar het gehele plaatje moet voor u als tuineigenaar natuurlijk wel kloppen. Zoals we al eerder opmerkten is het belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Bent u op zoek naar een goedkoop en snelgroeiend buxusalternatief? Dan is Lonicera nitida zeker een optie die het overwegen waard is. Als u een haagplant zoekt die geschikt is voor vormsnoei, is Chinese kamperfoelie misschien niet de juiste keuze voor u.

Al met al wordt de Lonicera nitida regelmatig aangeprezen als vervanger voor de buxus. Het construeren van een strakke, compacte haag ligt met deze haagplant binnen handbereik. Door de kleine blaadjes van de Chinese kamperfoelie heeft de plant ook best iets van buxus weg. En het belangrijkste van alles is dat de Lonicera nitida een gezonde vervanger voor de buxus is: deze haagplant is niet erg gevoelig voor ziekten en plagen. De bladluis, waarmee hij wel te maken kan krijgen, is snel en eenvoudig te bestrijden. Al met al is de Lonicera nitida een geschikt alternatief voor buxus.