Ligusterhaag soorten

Ligusterhaag soorten

Wie op zoek is naar goede soorten voor een ligusterhaag (Latein: ligustrum), zal in de eerste instantie waarschijnlijk denken aan de haagliguster (ligustrum ovalifolium). Deze variant lijkt dankzij zijn naam uiteraard de meest geschikte om een haag van te maken. Op Haagplanten.net bieden wij echter meerdere verschillende ligustersoorten aan, die stuk voor stuk een prachtige haag kunnen vormen. Een ligusterhaag kopen wordt hierdoor een leuke uitdaging! Hieronder staat een klein overzicht over de verschillen en overeenkomsten tussen deze soorten, zodat u de beste keuze kunt maken voor een ligusterhaag in uw tuin.

Overeenkomsten tussen de soorten

Overeenkomsten tussen de soorten

Liguster heeft een zeer dicht vertakte groeivorm en een maximale hoogte van 1,5 tot 4 meter. Daardoor is het een heel geschikte plant om een afscheidingshaag om uw tuin mee aan te leggen. Een ligusterhaag is het grootste deel van het jaar volledig blikdicht. Bij het kweken van onze ligusters kijkt men voornamelijk naar de bladeren. Hoe minder blad zij verliezen in de winter, hoe geschikter wij ze vinden om door te kweken. Alle ligusters van Haagplanten.net zijn daardoor semi-wintergroen. In strenge winters verliezen zij nog wel eens een deel van hun bladeren, maar over het algemeen houdt u het hele jaar door een dichte haag.

Liguster is een vrij snel groeiende plant. Onze soorten groeien ongeveer 30 cm per jaar. Dit betekent dat u binnen een paar jaar al een mooie, hoge haag in uw tuin kan hebben staan. Het is makkelijk om liguster te snoeien en deze plant is daardoor heel geschikt om een strakke, formele haag van te maken. Zelfs voor vormsnoei is dit een geschikte plant. Als u liever een wat speelsere, natuurlijke uitstraling voor uw haag wilt, kunt u er ook voor kiezen de liguster wat langer uit te laten groeien. Hierdoor krijgen de witte bloemetjes, die normaal gesproken weggesnoeid worden, de kans om uit te bloeien. Voor meer tips over het snoeien van de liguster kunt u kijken op de pagina ligusterhaag snoeien. Voor tips over planten kunt u overigens terecht op de speciale pagina ligusterhaag planten. De dichte groeivorm van de liguster is niet alleen aantrekkelijk voor mensen. Ook vogels komen er graag op af. Pas er wel op dat de bloemen en bladeren giftig zijn wanneer die gegeten worden.

Verschillen tussen de soorten

Verschillen tussen de soorten

Wij verkopen vier verschillende soorten liguster en deze soorten hebben uiteraard allemaal hun eigen kenmerken. Als u in de stad woont, aan een drukke weg, of in de buurt van een industriegebied, dan kunt u het beste kiezen voor de haagliguster of de bonte haagliguster (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’). Deze soorten kunnen namelijk goed tegen vervuilde lucht. De gewone liguster (Ligustrum vulgare) is meer geschikt voor landelijke gebieden.

Ook in kleur verschillen onze soorten van elkaar, variërend van donker naar helder groen. Een bijzondere variant hier is de bonte haagliguster, die zijn naam niet voor niks heeft. Deze heeft namelijk tweekleurige blaadjes die gedeeltelijk groen en gedeeltelijk geel zijn. Hoewel al onze soorten semi wintergroen zijn, kunt u het beste de wintergroene liguster ‘Atrovirens’ (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') aanschaffen als u zeker een blikdichte haag wil hebben. Ook de ‘Atrovirens’ kan in strenge winters een deel van zijn blad verliezen, maar is tegen veel meer bestand dan zijn soortgenoten.