De verzorging van uw liguster

Liguster kopen
De verzorging van uw liguster

Een paar haagplanten in onze catalogus zijn al sinds jaar en dag bijzonder populair in Nederland en ook in de rest van Europa. U heeft ze vast al wel langs horen komen: de taxus, de buxus, de laurierkers en de beukenhaag zijn enkele voorbeelden. Vandaag gaan we kijken naar een plant die ook zeker op dit lijstje thuishoort. Lees hier meer over de verzorging van uw liguster.

Wat voor haag vormt de liguster?

De liguster is een hele mooie haagplant, die niet voor niets zeer populair is. Hij heeft een vrij dichte groeivorm en relatief kleine bladeren vergeleken bij bijvoorbeeld de laurierkers. Hierdoor is hij gemakkelijk in een nette vorm te snoeien en wordt de liguster dan ook veel ingezet als formele haagplant. Door zijn maximale hoogte van vier tot vijf meter en het feit dat hij in de winter maar zelden zijn bladeren verliest, kan de liguster ook goed gebruikt worden als privacyhaag.

Dat de liguster niet tussen onze wintergroene haagplanten staat, is omdat hij slechts semi-wintergroen is. In de praktijk zal de liguster in de winter het grootste deel van zijn bladeren behouden, maar bij harde wind en strenge vorst kan het nog wel gebeuren dat hij toch kaler wordt. Anders dan de beukenhaag, die door het behoud van zijn dorre bladeren in de winter ook nog wat beschutting biedt, blijft de liguster in de meeste winters echt groen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wat voor haag vormt de liguster?

Welke verzorging heeft de liguster nodig?

Bij Haagplanten.net zoeken we altijd planten uit die goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Dit betekent dat ze vaak maar weinig verzorging en geen bijzondere omstandigheden nodig hebben om het goed te doen. De liguster is van zichzelf een robuuste plant die goed winterhard is. Hij kan op de meeste standplaatsen prima groeien en heeft in de winter geen extra bescherming nodig.

Een jonge liguster kan soms behoefte hebben aan extra water en eventueel wat kunstmest. Let er wel op dat het water de bodem niet te zwaar maakt voor de jonge wortels. De liguster groeit redelijk snel, zo’n 25-50 cm per jaar, waardoor hij wel regelmatig gesnoeid moet worden. Dit is dan ook waar het grootste deel van de verzorging van de volwassen liguster op neerkomt.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Welke verzorging heeft de liguster nodig?

Liguster bemesten

De liguster bemesten kan helpen om een extra sterke, gezonde ligusterhaag in de tuin te krijgen. Vooral als de grond in uw tuin niet naadloos op de wensen van de liguster aansluit of als er veel andere planten in de buurt van uw ligusterhaag staan, is bemesting een goede manier om ervoor te zorgen dat uw liguster voldoende voedingsstoffen op kan nemen. Maar wanneer moet u de liguster precies bemesten? En hoe gaat het bemesten in zijn werk? We nemen graag met u door hoe u uw liguster bemesten moet, zodat ook de ligusterhaag in uw tuin tot een mooie, volle haag kan uitgroeien.

Liguster bemesten

Wanneer is een liguster bemesten nodig?

Hoewel de liguster bijna overal wel groeit, heeft hij net als alle andere haagplanten een voorkeur voor een bepaalde grond. Bij voorkeur groeit de liguster op een goed gedraineerde bodem met een pH-waarde die tussen de 6 en de 8 ligt. Hier vallen de meeste Europese tuingronden onder. Plant u uw ligusters op zo’n bodem, dan is extra bemesten niet per se nodig. Zorg wel voor een goede drainage, want als er langere tijd water in de grond blijft staan, leidt dat na enige tijd tot wortelrot bij de planten. Bij wat drogere grond kan bemesten de wortels helpen om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Bovendien stimuleert de juiste mest in de juiste hoeveelheid de aanmaak van nieuwe scheuten. Verder is bemesten een pre als u uw ligusterhaag plant in een omgeving waar al veel andere planten staan. Hierbij kunt u aan andere tuinplanten denken, maar bijvoorbeeld ook aan gras. Al deze planten hebben water en voedingsstoffen nodig om te overleven en mooi groen te blijven. Simpel gezegd heeft uw ligusterhaag in dat geval meer concurrentie voor dezelfde voedingsstoffen. Uw ligusters bemesten kan dan zeker een meerwaarde hebben. U geeft zo extra voedingsstoffen aan de planten die ze kunnen gebruiken om te groeien en eventueel moeilijke periodes te overleven.

Naast bemesten is ook water geven belangrijk om een goede groei te garanderen. Ligusters kunnen relatief goed met aanhoudende droogte omgaan, maar vooral als de planten in de eerste jaren nog moeten aanslaan is voldoende water en voeding erg belangrijk. Jonge planten hebben al gauw 15 liter water per meter haag nodig. Dat hoeft u niet altijd zelf te geven, want ze kunnen hun waterbehoefte ook uit regenwater halen. We geven meestal de stelregel dat de toplaag van de aarde rondom de haag vochtig moet blijven. Geef ook weer niet te veel water, want dat kan tot wortelrot leiden.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer is een liguster bemesten nodig?

Welke mest is geschikt voor de liguster?

Als u al op zoek bent geweest naar mest om te gebruiken voor uw ligusterhaag, is u waarschijnlijk al opgevallen dat er veel verschillende soorten plantenmest bestaan. Naast de keuze tussen natuurlijke, organische meststoffen en kunstmest heeft u de keuze uit verschillende soorten, die vaak op specifieke plantensoorten toegespitst zijn. Om te bepalen welke de juiste keuze is voor uw ligusterhaag is het belangrijk om te bepalen voor wanneer de meststoffen precies nodig zijn. Als u uw ligusterhaag gaat planten is het bijvoorbeeld voldoende om goede aanplantgrond te gebruiken. Deze aanplantgrond houdt voldoende water vast voor de jonge haagplanten en bevat voedingsstoffen die de planten sterker maken.

Na het aanplanten kunt u een andere mest gaan gebruiken. Het voordeel van een organische meststof is dat deze de voedingsstoffen over langere tijd langzaam verspreidt en de planten dus lang profijt hebben van de meststoffen. Later in het jaar kunnen de planten echter ook baat hebben bij zogenaamde NPK-meststoffen. Deze groep meststoffen is vernoemd naar de symbolen van de ingrediënten: N voor stikstof, P voor fosfor en K voor kalium. Hier zitten belangrijke stoffen in die uw ligusters goed kunnen gebruiken bij het groeien, zoals magnesium. Geef ook niet te veel mest, want overmatig bemesten kan ertoe leiden dat de bladeren van uw ligusterhaag geel worden of zelfs van de planten af vallen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Welke mest is geschikt voor de liguster?

Ligusterhaag bemesten: wanneer en hoe?

Als de ligusters eenmaal geplant zijn en daarbij de juiste aanplantgrond gehad hebben, zijn er twee momenten in het jaar waarin de liguster de meststoffen het beste kan gebruiken. Deze hangen ongeveer samen met de momenten waarop de planten het hardst groeien. Eerst gaat dat om halverwege het voorjaar, in april of mei. Dan hebben de planten het meeste baat bij een organische meststof of speciale hagenmest. In de zomer, in juni of juli, zijn de NPK-meststoffen gewenst. Wacht in ieder geval niet te lang met de tweede bemesting. Na het bemesten maken de planten namelijk nieuwe scheuten aan. Als het kort daarna gaat vriezen, overleven die nieuwe scheuten het meestal niet.

Wanneer geen liguster?

Er zijn maar weinig haagplanten in ons assortiment zo sterk als de liguster. Het aantal situaties wanneer geen liguster een betere optie is, is dus beperkt. Maar ze bestaan helaas wel. Hoewel de liguster beter tegen natte grond kan dan veel andere haagplanten, ondervindt zelfs de liguster er problemen van als hij langere tijd in een grond staat waaruit overtollig water moeilijk kan weglopen. Niet alle bodems die veel water vasthouden zijn echter bij voorbaat ongeschikt voor een ligusterhaag. Als de grond niet al te zwaar is, kunt u de bodem voor het planten draineren. Hierdoor kan het water dat de planten niet nodig hebben weglopen, zodat de wortels van uw haag niet onnodig lang onder water blijven staan. Heeft u zeer zware grond in de tuin, zoals zware klei? Dan wordt het erg lastig om voor voldoende drainage te zorgen. In dat geval zult u echt naar een alternatief voor uw ligusterhaag moeten zoeken.

Als het op standplaatsen en bodemsoorten aankomt, zijn ligusters zeer makkelijke haagplanten. Dat geldt ook voor de hoeveelheid zonlicht die de liguster krijgt, maar daar is wel een belangrijke kanttekening bij te plaatsen. Hoewel de liguster wel in de schaduw groeit, zal hij daar veel langzamer groeien en bovendien aanmerkelijk minder bladeren aan zijn takken krijgen. Daar wordt uw ligusterhaag niet mooier van. Als de tuin aan de schaduwzijde van uw huis ligt, kan het dus zijn dat een ligusterhaag daardoor niet de beste optie voor uw tuin is.

loader
Laden...