Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Levensboom snoeien

De levensboom, of Thuja, is een heel geschikte haagplant voor strakke, formele hagen. Zelfs voor erg smalle hagen is de Thuja geschikt. Hij vormt een dikke haag die volledig blikdicht is en heeft door de vorm van zijn blaadjes een zacht uiterlijk. Hij kan daardoor uw tuin mooi afsluiten van de buitenwereld en hem een vrolijk uiterlijk geven op hetzelfde moment. Als u uw levensboom-haag graag netjes geknipt en geschoren wilt houden, dan vindt u hieronder een aantal tips hoe u het best uw levensboom kunt snoeien.

Wanneer snoei ik mijn levensboom?

Wanneer snoei ik mijn levensboom?

Levensbomen kunnen net als andere coniferen alleen gesnoeid worden in de warmere maanden van het jaar. In de winter is deze plant in rust en kan hij een snoeibeurt niet verdragen. Zorg er daarom voor dat u de levensboom snoeit tussen de ijsheiligen (half mei) en eind september. Het verschilt per soort hoe vaak u uw Thuja moet snoeien. Bij een langzaamgroeiende soort als de Thuja occidentalis ‘Smaragd’ is één keer per jaar snoeien genoeg. Deze variant kan het beste in de herfst gesnoeid worden. Andere soorten die sneller groeien moeten twee keer per jaar gesnoeid worden. In dat geval kan dat het beste een keer voor de langste dag gedaan worden en een keer erna.

Let bij het snoeien wel op het weer. Als het te zonnig is, kunt u beter nog even wachten met het werk in de tuin. De blaadjes die na de snoei aan de oppervlakte komen zijn niet gewend aan zonlicht en lopen het risico te verbranden als ze hier opeens aan blootgesteld worden.

Hoe snoei ik mijn levensboom?

Hoe snoei ik mijn levensboom?

Belangrijk bij het snoeien van de levensboom is scherp gereedschap. Niet zozeer omdat de takken zo dik zijn, maar om de takjes netjes recht af te knippen. Op deze manier herstellen ze veel sneller en het ziet er ook veel mooier uit. Bij een grote haag van levensboom is het handig om een elektrische snoeizaag te hebben. Zo kunt u grotere oppervlakten tegelijk snoeien dan met een handschaartje. Let er bij het snoeien op dat de haag aan de onderkant breder blijft dan aan de bovenkant. Zo krijgen alle delen van de Thuja genoeg zonlicht en ontstaan er geen bruine plekken in uw haag.

Levensboom snoeien

Zorg ervoor dat u uw levensboom nooit te groot uit laat groeien. Hij kan namelijk niet in het oude hout teruggesnoeid worden zonder schade te krijgen. Alleen de jonge, groene takjes mogen afgesneden worden. Als u uw haag goed bijhoudt, hoeft dit absoluut geen probleem te zijn. Deze groene takjes worden namelijk makkelijk meer dan 10 cm lang.

Levensboom kan gebruikt worden voor vormsnoei. Voornamelijk de Thuja occidentalis ‘Smaragd’ wordt hiervoor gebruikt. Vormsnoei is een leuke en creatieve manier om uw tuin net een beetje meer pit te geven. Een paar simpele vormen kunnen uw tuin al veranderen in een echte blikvanger. Let er ook bij vormsnoei op dat de plant genoeg zonlicht krijgt. Een voordeel van de westerse levensboom ‘Smaragd’ ten opzichte van bijvoorbeeld de liguster is dat de ‘Smaragd’ vrij langzaam groeit en daardoor langer zijn vorm behoudt. Snelgroeiende soorten behoeven vanzelfsprekend meer onderhoud.

Om interessante dingen te leren over levensboom planten hoeft u alleen maar even de link aan te klikken: de rest wijst zich vanzelf.