Vormbomen

 1. Krimlinde
  Vanaf € 432,50
  Kwaliteit:
  Extra kwaliteit
  Leeftijd:
  3 jaar 
  Stamomtrek:
  20-25 cm 
  Stamhoogte:
  200 cm 
  Afmeting Leivorm:
  200 cm x 160 cm  
  Leiboom Totale hoogte:
  360 cm 
  Wortel:
  Kluit

  Minimum bestelaantal: 3

  Aantal:
  3+
  € 480,40
  5+
  € 432,50
  Leverbaar vanaf plantseizoen
  oktober 2020
  Bestellen is mogelijk
 2. Krimlinde
  Vanaf € 471,20
  Kwaliteit:
  Extra kwaliteit
  Leeftijd:
  3 jaar 
  Stamomtrek:
  20-25 cm 
  Stamhoogte:
  220 cm 
  Afmeting Leivorm:
  200 cm x 160 cm  
  Leiboom Totale hoogte:
  380 cm 
  Wortel:
  Kluit

  Minimum bestelaantal: 3

  Aantal:
  3+
  € 524,30
  5+
  € 471,20
  Leverbaar vanaf plantseizoen
  oktober 2020
  Bestellen is mogelijk

Leilinde

Leilinde

Denkend aan Holland… ziet u waarschijnlijk rivieren, molens, uitgestrekte weilanden met daarin grazende gevlekte koeien of andere soorten vee, de pittoreske historische steden met hun grachten en hoge herenhuizen… maar wat voor flora ziet u voor zich behalve gras? Knotwilgen misschien, of beuken. Er is echter één boom die absoluut niet mag ontbreken op deze lijst en dat is de Leilinde. Zij maakt al sinds lange tijd deel uit van het Nederlandse landschap. Vooral in parken en plantsoenen en naast boerderijen was de leilinde van oudsher te vinden. Zij zorgde voor verkoeling van de belangrijkste ruimtes van de boerderij, zoals de melkkelder. Deze functie hoort nu vooral tot het verleden, maar gelukkig is de leilinde herontdekt als sierboom. Zo wordt zij vaak ingezet omdat mensen haar strakke, haast futuristisch aandoende vormen zeer kunnen waarderen. In plaats van een schutting of heg planten mensen leilindes om hun tuin heen in de vorm van leibomen. Leibomen zijn hoog en komen voor in verschillende soorten.

De Tilia europaea ‘Pallida’ (leilinde) is één van de meest populaire soorten leibomen en wordt ook wel koningslinde genoemd. Dit is de lindesoort die het meeste te zien is in het landschap. Niet in de wilde natuur, maar in recreatiegebieden en tegenwoordig dus ook in particuliere tuinen. Maar de leilindes die u eventueel zou kunnen tegenkomen in het wild staan waarschijnlijk al centennia, misschien wel duizend jaar lang op hun plek. De leilinde lijkt daardoor voor eeuwig mee te gaan. Vandaar dat hij een grote rol speelde in verschillende geloven, bijvoorbeeld als symbool voor de herinnering. Bij een speciale gelegenheid zoals een geboorte werd volgens de overlevering in sommige culturen een leilinde geplant.

Leilinde in de tuin

Leilinde in de tuin

De leilinde zal uw tuin door haar hoogte beschermen tegen inkijk en tegen de zon. Dit is natuurlijk heel prettig wanneer u met mooi weer op uw terras wil zitten, maar een hekel hebt aan pottenkijkers en niet blootgesteld wilt worden aan Uv-straling. Vooral in de zomer zult u genieten van uw leilinde. Dan bloeit er een heerlijk geurende bloesem aan de boom, die haast onweerstaanbaar is voor bijen. Van de lindebloesem kunnen bijen een bijzondere soort honing maken. Wist u trouwens ook dat er lindebloesemthee bestaat? Helaas kleeft er ook een klein nadeel aan de leilinde. Zij heeft vaak last van schimmels en bladluis, waardoor de boom gaat ‘druipen’. Plaats dus niet uw tuinmeubilair onder uw lindebomen.

Leilinde snoeien

Leilinde snoeien

U kunt er zelf voor kiezen of u de leilinde als leiboom snoeit of dat u haar haar gang laat gaan. In het wild groeien leilindes in een hartvorm, net zoals hun bladeren. Om een leilinde als leiboom te snoeien zult u een speciaal frame moeten aanschaffen en de twijgen aan de uiteinden vastmaken, zodat ze horizontaal vastzitten. Na verloop van tijd zullen de twijgen deze vorm behouden.

Deze prachtige leiboom kunt u uiteraard bij ons op haagplanten.net kopen. Mocht u nog twijfelen, bekijk dan graag de rest van onze catalogus.