Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Klimop (Hedera)

Filters filter
2 resultaten
Ierse klimop
Populair
Ierse klimop
Hedera hibernica
Vanaf
1,98
arrow-right
Gewone klimop
Hedera helix
Vanaf
5,40
arrow-right
Filters filter
2 resultaten

Klimophaag: groenblijvend en zo smal als een schutting

De Hedera, die in de volksmond ook wel klimop genoemd wordt, is vooral bekend als een plant die overal tegenop kan groeien en zich zelfs door muren niet tegen laat houden. Minder bekend is het dat de hedera in de haag te gebruiken is. Daar heeft de Hedera wel wat ondersteuning bij nodig, omdat de plant van zichzelf niet in staat is om in een haagvorm te groeien. Daar gaat weliswaar wat tijd in zitten, maar de moeite loont zich hoe dan ook. Dit betekent ook dat u de klimop tegen een houten of metalen raster op kunt laten groeien om een schitterende groenblijvende haag te realiseren. Zo'n haag heeft ongeveer dezelfde breedte als een schutting en zorgt daarom zelfs in een wat kleinere tuin voor meer privacy.

In ons klimaat gedijt de klimop prima. Regenachtig weer is geen probleem voor deze wintergroene planten en ook wind levert geen problemen op. Alleen tijdens een buitengewoon strenge, droge winter kan de klimop enige hinder ondervinden. Krijgt de plant dan last van vorstschade, dan is er nog geen man overboord: de klimop herstelt gelukkig altijd prima van dit soort schade. Naast wintergroen zijn de gewone klimop en de Ierse klimop dus ook nog eens winterharde haagplanten.

Onze klanten vragen ook vaak naar de Atlantische klimop. Dat is dezelfde plant als de Ierse klimop. Ierland ligt immers ook aan de Atlantische oceaan, de naam heeft dus dezelfde herkomst. De wetenschappelijke naam Hedera hibernica betekent letterlijk “Ierse klimop”.

Al eeuwen een echte cultuurplant

De typische eigenschap van Hedera om tegen muren te groeien heeft deze plant als vanzelf met de mens in contact gebracht. Waar de meeste planten door de mens uit de natuur zijn gehaald, heeft de klimop zelf het initiatief genomen en is de mens komen opzoeken. Hoe de eerste mensen op hun klimop reageerden is niet bekend, maar als onkruid zullen ze deze mooie plant niet gezien hebben; zelfs in oude beschavingen werd de klimop al erg gewaardeerd. Zijn dikke blad, dat net als het blad van de laurierkers een prachtige glans heeft, heeft daar zeker aan bijgedragen.

In de oude Europese culturen had klimop dan ook een speciale betekenis. De Grieken zagen de klimop als een creatieve plant, misschien wel door zijn bijzondere interesse voor gebouwen en theatermuren. De klimop werd zo het symbool voor de komedie en goden werden met klimop afgebeeld omdat ze de kunsten beschermden. Klimop stond voor schoonheid, vermaak en voor hogere kunst.

In onze eigen streken werd de klimop ook als een beschermende plant gezien. Een klimop tegen de muur van je huis zou kwaadwillende heksen en geesten op afstand houden. In die hoedanigheid moet de klimop al heel vroeg zijn aangeplant. Zo heeft het bijgeloof deze plant tot één van onze oudste cultuurplanten gemaakt. De grote schoonheid van de altijdgroene bladeren heeft ook het toenemende succes van de klimop als haagplant in de hand gewerkt. Sommige overheden raden vandaag de dag nog altijd aan om klimop tegen muren van gebouwen te laten groeien, vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen.

Klimop geschiedenis

De meerwaarde van klimop in de tuin

Klimop groeit traditioneel vooral op muren en om oude bomen. In de tuin heeft klimop daarom zelden de hoofdrol. Eigenlijk is dat jammer, want het mooie groen en de dichte structuur van klimop maken de plant bijzonder bruikbaar in de tuin. Met behulp van houtstructuren of hekwerken kunt u klimop een veel prominentere plaats in uw tuin gunnen en er zijn goede redenen om dat te doen.

De klimop is een wintergroene plant. In een tuin met veel inheemse planten is de winter altijd een wat grijze tijd. De klimop kan uw tuin zo toch een welkom groen accent geven. De diepe groene kleur blijft ook in een exotische tuin opvallend genoeg. Klimop staat heel mooi in combinatie met waterpartijen, gaat moeiteloos samen met bouwsels en terrassen, raakt niet in de verdrukking door bomen of struiken; het is een plant waar u altijd op kunt rekenen.

Een klimop als haag laten groeien is niet eenvoudig. De meeste planten hebben maar één wortelsoort: grondwortels. De Hedera heeft echter twee soorten wortels. Natuurlijk moet de Hedera ook in de grond geplant worden zoals u dat bij alle andere haagplanten ook zou doen, maar de klimop heeft ook hechtwortels. Deze zuigen zich vast aan een bepaald oppervlak. Zoals deze wortels zich aan muren of boomstammen hechten, kunnen ze dat ook aan een houten, metalen of bamboe rek doen. Bevestigt u uw Hedera op bepaalde punten aan zo’n rek, dan kan de plant heel goed omhoog klimmen. Deze bevestigingspunten liggen meestal ongeveer 20 centimeter uit elkaar; bij kortere afstanden komen de planten te dicht op elkaar. De hechtwortels van de planten moeten goed op een houten of metalen raster gebonden worden om ervoor te zorgen dat de planten in haagvorm door blijven groeien. Weet u niet zeker of u daar handig genoeg voor bent? Geen probleem: in ons assortiment vindt u naast losse exemplaren ook kant en klare hagen die uit de gewone of Ierse klimop bestaan. Deze zijn al op hun hekwerk van 1,80 meter hoog en 1 meter breed gebonden. U kunt deze haagelementen eenvoudig naast elkaar plaatsen. Een sterke, groenblijvende klimop schutting beschermt uw tuin zo, korte tijd na levering, tegen inkijk.

Een nadeel van een goede privacyhaag is dat hij steeds meer ruimte nodig heeft naarmate hij hoger wordt. Zelfs relatief smalle haagplanten, zoals de laurier 'Genolia'®, de Californische cipres en de levensboom of Thuja, hebben de ruimte nodig in de tuin. Is de ruimte in de tuin echt beperkt, dan denken veel mensen dat een schutting de enige optie is voor meer privacy. Niets is echter minder waar. De Hedera heeft in de breedte nauwelijks ruimte nodig. Smallere hagen zijn er eigenlijk niet.

Daarnaast is de Hedera wintergroen. De dikke, leerachtige bladeren van deze sterke plant zijn het hele jaar te bewonderen. En die bladeren zijn ook niet zonder sierwaarde. Door hun glans zijn ze te vergelijken met het blad van de laurierhaag (Prunus laurocerasus). De Ierse klimop heeft iets donkerdere bladeren dan de gewone klimop. U kunt uw keuze dus van het uiterlijk van de bladeren af laten hangen, want verder hebben deze klimop varianten vooral overeenkomsten.
De groengele bloemen van de Hedera zijn door hun kleur en hun formaat redelijk onopvallend, maar voor bijen een belangrijke bron van nectar tijdens een seizoen waarin de meeste andere bloemen uitgebloeid zijn. Na de bloei krijgt de Hedera donkere bessen, waar vogels graag van eten.

Daar komt nog bij dat de Hedera bijna geen eisen aan zijn omgeving stelt. Een losse, enigszins vochtige bodem en een standplaats in de schaduw zijn ideaal, maar ook voor droge bodems en een standplaats in de zon draait hij zijn hand niet om. Staat uw klimophaag op een plek waar hij weinig beschutting tegen de wind heeft? Dan is er een klein risico dat de Hedera bij strenge vorst enige schade oploopt. Maar zelfs vorstschade krijgt de klimop niet klein: daar herstelt hij snel van.

Klimop in de tuin

Heeft een Hederahaag ook nadelen?

De voordelen van een Hederahaag maken deze wintergroene haagplant tot een hele bijzondere plant, maar heeft een klimophaag eigenlijk ook nadelen? In de natuur kunt u een duidelijk nadeel van de Hedera zelf al goed zien. De Hedera groeit en groeit maar. En daarvoor maakt het hem eigenlijk helemaal niets uit of er ook nog andere planten in de weg staan of niet. Staan ze dat wel, dan groeit de klimop daar normaal gesproken gewoon overheen. Dat is ook de reden waarom de Hedera vaak als bodembedekker ingezet wordt, want onkruid onderdrukken kan hij prima. Gebruikt u de Hedera in de haag, dan kunt u dit nadeel vrij eenvoudig voorkomen door hem op tijd te snoeien.

Een klimophaag moet minstens twee keer per jaar gesnoeid worden. Bij veel haagplanten moet u op het juiste moment om te snoeien wachten; meestal is dat ergens tussen mei en september. Dat is bij de Hedera echter niet het geval. Deze plant rust namelijk niet in de winter. Praktisch gezien betekent dit dat u uw Hederahaag eigenlijk altijd kunt snoeien. Vindt u dus dat de bladeren van uw klimophaag ’s winters angstvallig dicht in de buurt van uw andere tuinplanten komen? Dan hoeft u niet te wachten tot de vorst voorbij is. De takken waar het om gaat kunt u meteen wegknippen. U komt met een snoeischaar heel makkelijk door de Hedera heen.

De voordelen van een kant en klare klimophaag

Bij onze kant en klaar hagen wordt de klimop aan zeer dikke gaaspanelen vastgemaakt. De kluiten van deze hagen zijn bovendien geheel vergroeid met het raamwerk waarop ze groeien. Daardoor is uw klimophaag uiterst robuust. Het is daarom ook niet nodig om houten planken of bamboestokken als ondersteuning te gebruiken. Dat bespaart u geld, want normaal heeft u hardhout nodig om uw klimophaag te ondersteunen en dat kan de totale prijs van uw haag nog flink omhoog drukken. Onze kant en klare klimophagen kunnen de omstandigheden in uw tuin zonder verdere hulp aan, omdat ze altijd stabiel staan.

De gewone klimop (Hedera helix) en de Ierse klimop (Hedera hibernica) kunnen allebei praktisch overal in de tuin groeien. Wel is het zo dat beide klimop soorten een voorkeur hebben voor een licht vochtige, waterdoorlatende bodem. Het maakt niet uit op welke bodemsoort u uw klimophaag plant, maar houd er qua standplaats rekening mee dat zo’n haag het liefst in de halfschaduw of de schaduw staat. Plant de haag bij voorkeur ergens waar hij beschutting tegen de wind heeft. Een zeer koude of droge wind kan wat schade aan de klimop aanrichten, maar omdat hij zo snel groeit, herstelt hij zich opvallend snel van eventuele schade. Bovendien is de klimop zeer goed winterhard. Zelfs als het vriest kunt u dus lekker genieten van de mooie, sierlijke bladeren van deze tuinafscheiding.

Als u een kant en klaar haag van klimop koopt, is het lastigste deel van de verzorging al achter de rug. U hoeft de planten niet meer over een raamwerk te leiden, want dat hebben de kwekers al voor u gedaan. Toch is de verzorging van een kant en klare klimophaag iets wat aandachtig moet gebeuren. De klimop heeft zoals gezegd een zeer hoge groeisnelheid: van alle in Nederland verkrijgbare haagplanten weet alleen de leylandii zijn jaarlijkse groei van 50 tot 70 centimeter te overtreffen. Er is daarnaast een grote kans dat de klimop over andere tuinplanten heen groeit; hij laat zich daar niet snel door tegenhouden.

Concreet betekent dit dat u de klimop regelmatig moet snoeien. Ook als u een kant en klare variant plant. Alleen op die manier kunnen de andere planten in uw tuin onbezorgd doorgroeien. Bij voorkeur snoeit u minimaal twee keer per jaar. Een voordeel is wel dat dat bij de klimop niet heel moeilijk is. Hij heeft geen harde takken die het snoeien onmogelijk maken. 

Klimop kopen bij Haagplanten.net

Klimop online kopen

Hedera is een betrouwbare, mooi groene klimplant die heel geschikt is voor een smalle haag. Zeker als u niet erg veel ruimte heeft kan het interessant zijn om de klimop als haag te planten. Maar ook in de grotere tuin is een klimophaag zeer welkom. Bij Haagplanten.net kunt u de klimop kopen voor een goede prijs. Via onze webshop kunt u eenvoudig de mooiste klimop kopen voor uw tuin. U kunt de maten meteen invoeren en zo berekenen hoeveel planten u nodig heeft. Na levering gaat uw tuin prachtig groen kleuren!

Wij bieden afmetingen die passen bij uw tuin. Zo kunt u kiezen voor een klimop die nog tijd nodig heeft om te groeien van bijvoorbeeld 150 cm of 80 cm of kiest u direct voor privacy met een hedera kant-en-klaarhaag van 180 cm hoog.

Hedera is verkrijgbaar in diverse formaten, waaronder: 

  • 80-100 cm
  • 100-125 cm
  • 125-150 cm
  • 150-175 cm
  • 175-200 cm
  • 180 cm
loader
Laden...