Klimop kant en klaar haag

Klimop kant en klaar haag

Klimop kant en klaar haag kopen

Meestal kiezen onze klanten voor een kant en klaar haag omdat ze na het planten direct een volgroeide haag in de tuin willen. Bij snelgroeiende haagplanten als de klimop (Hedera) is de tijdwinst aanmerkelijk minder, maar toch heeft het heel veel voordelen als u een klimop kant en klaar haag in de tuin neerzet. U heeft dan meteen een stabiele, gezonde privacyhaag in de tuin staan die heel weinig ruimte nodig heeft en wel tegen een stootje kan. Een kant en klaar haag met Hedera is hiermee een van de weinige hoge hagen die ook in een kleinere tuin geplant kunnen worden.

De klimop als haagplant

De klimop is meestal niet een van de eerste haagplanten waar mensen aan denken. Dit komt vooral doordat de Hedera behoorlijk afwijkt van het traditionele beeld dat mensen van haagplanten hebben. Toch is “in het wild” goed te zien waarom de Hedera geschikt is om in de haag te gebruiken. Deze wintergroene haagplanten groeien vaak over muren of boomstammen omhoog. Het is dus ook goed mogelijk om de klimop over een scherm of een raamwerk te leiden en dat scherm in de tuin neer te zetten. Veel mooier dan een schutting, maar het heeft nauwelijks meer ruimte nodig. De glans van het leerachtige klimopblad geeft zelfs een beetje elegantie aan uw tuin.

De klimop als haagplant

Om ervoor te zorgen dat de hechtwortels van de Hedera zich goed aan het scherm hechten, is het belangrijk dat de planten goed op een houten of metalen rek gebonden worden. Dat is een nauwkeurige klus die gedaan moet worden door iemand die verstand van zaken heeft. Bestelt u bij ons een klimop kant en klaar haag, dan is dat op de kwekerij allemaal al gebeurd en weet u zeker dat de haag in topstaat verkeert wanneer die bij u bezorgd wordt. Bovendien hebben onze gebruiksklare klimophagen een aantal belangrijke voordelen die u alleen bij ons vindt. We vertellen u daar graag meer over.

Voordelen van onze kant en klare klimophagen

Voordelen van onze kant en klare klimophagen

Bij onze kant en klare klimophagen zijn de planten over dikkere gaaspanelen geleid dan gebruikelijk is. Bovendien zijn de kluiten van de Hedera vergroeid met het frame. Dit heeft als gevolg dat uw klimophaag ontzettend sterk is. Het is daardoor niet meer nodig om ter ondersteuning houten palen tegen uw klimophaag aan te zetten. Onder de meeste omstandigheden kan deze haag zonder steun stabiel blijven staan, zeker wanneer u uw haag op een plek uit de wind plant. Dat scheelt u behoorlijk wat geld, want normaal gesproken is er hardhout nodig voor voldoende steun en daarvan kan de prijs behoorlijk oplopen.

Verder kan zowel de Hedera helix (gewone klimop) als de Hedera hibernica (Atlantische of Ierse klimop) vrijwel overal geplant worden. Het is wel zo dat beide klimopsoorten een voorkeur hebben voor een ietwat vochtige, maar goed gedraineerde bodem en een standplaats in de halfschaduw of schaduw, maar in feite is iedere grondsoort in orde. De Hedera is ietwat gevoelig voor koude, droge wind, maar herstelt door zijn enthousiaste groei snel van eventuele schade die daardoor ontstaat. Bovendien is de klimop goed winterhard, dus ook als het gaat vriezen geniet u nog van de beschutting en het mooie uiterlijk van zijn sierlijke blad.

Kant en klare klimophaag verzorgen

Kant en klare klimophaag verzorgen

Wanneer u een kant en klare klimophaag koopt, is het moeilijkste deel van de verzorging al achter de rug. U hoeft de planten namelijk niet meer de goede kant op te leiden; dat hebben de kwekers al voor u gedaan. Toch is het belangrijk om de verzorging van uw klimop kant en klaar haag goed bij te houden. Zoals gezegd groeit de Hedera erg snel: met zijn 50 tot 70 centimeter groei per jaar wordt hij in Nederland eigenlijk alleen maar overtroffen door de leylandii. Er is zelfs een kans dat de klimop over andere tuinplanten heen groeit. Daar laat hij zich namelijk niet door tegenhouden.

In de praktijk houdt dat in dat u de klimop regelmatig zult moeten snoeien om uw andere planten veilig te houden. Wij raden aan om dat minimaal twee keer per jaar te doen. Gelukkig is dat bij de Hedera niet moeilijk. Er zijn geen harde takken die het snoeien moeilijk kunnen maken of speciale instructies waar u rekening mee moet houden. Sterker nog: de klimop is een van de weinige planten die u het hele jaar kunt snoeien. U hoeft dus niet te wachten totdat de planten in rust zijn.

Eventueel kunt u het snoeien uitstellen tot de Hedera uitgebloeid is. In de herfst bloeit hij namelijk met groengele bloemen die weliswaar niet heel opvallend zijn, maar wel rijk aan nectar. Er zijn in die periode niet veel andere bloemen, dus bijen en andere insecten zullen u daar dankbaar voor zijn. De donkerpaarse tot zwarte bessen die daarna verschijnen zijn ’s winters een belangrijke voedingsbron voor vogels.

Online klimop kant en klaar haag kopen

Online klimop kant en klaar haag kopen

Een klimop kant en klaar haag van Haagplanten.net is dus een stabiele, betrouwbare haag, die veel smaller is dan laurierhagen, coniferenhagen en andere wintergroene hagen. Er is dus in bijna iedere tuin wel plek voor, waardoor privacy op een mooie, natuurlijke manier te bereiken is. Dat is bij onze kant en klare klimophagen al helemaal het geval, want u hoeft ook geen plek in te ruimen voor ondersteuning. Bij ons koopt u ze voor een goede prijs. Weet u door de omstandigheden in uw tuin niet zeker of onze klimophagen stabiel genoeg zijn? Dan mag u uiteraard contact opnemen met onze klantenservice voor overleg.