Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Japanse hulst als buxusalternatief

Japanse hulst: de ideale buxusvervanger?

Een lange tijd was de buxus een van de meest populaire haagplanten in Nederland en België. De klassieke buxushaag prijkt in vele tuinen. Tegenwoordig zijn steeds meer tuinliefhebbers echter op zoek naar een vervanger voor de eens zo geliefde buxus. De haagplant wordt sinds 2005 namelijk op grote schaal aangetast door verscheidene buxusziekten en plagen. Een veelgebruikt alternatief voor buxus is Japanse hulst. Door de compacte groeivorm en de mogelijkheid tot het creëren van strakke, symmetrische hagen worden de verschillende soorten Japanse hulst als ideale buxusvervangers gezien. Japanse hulst als buxusalternatief: hoe geschikt is dat?

Japanse hulst: de ideale buxusvervanger?

Veel mensen zijn op zoek naar buxusvervangers, maar een echte vervanger voor de buxus bestaat helaas niet. Op onze site spreken wij daarom liever van ‘buxusalternatieven’: planten die om één of meerdere redenen geschikt zijn om in dezelfde situaties te planten als de buxus. Japanse hulst is zo’n haagplant. Net als buxus leent Japanse hulst zich uitstekend voor het aanleggen van klassieke, strakke hagen met een formele uitstraling. Ook is Japanse hulst prima geschikt voor vormsnoei. Wat dat betreft doet deze haagplant beslist niet onder voor buxus: Ilex crenata kan prima in een strakke piramidevorm, bolvorm of elke andere gewenste vorm gesnoeid worden.

Japanse hulst is wintergroen en vertoont veel uiterlijke gelijkenissen met buxus. Mede daardoor is deze haagplant vaak een van de eerste planten die genoemd wordt als ideaal alternatief voor buxus. Japanse hulst is bruikbaar voor het aanleggen van zowel hoge als lage hagen. Deze haagplant is gezond, vitaal en niet vatbaar voor de ziekten waar de buxus door geteisterd wordt. Daarnaast hebben Japanse hulstsoorten een mooie, dichte structuur. Ook zijn sommige soorten snelle, krachtige groeiers. Daardoor moeten deze soorten wel iets vaker worden gesnoeid dan buxus, zeker wanneer u een strakke haag wilt. Van alle buxusalternatieven is Japanse hulst de meest passende haagplant.

De verschillende soorten Japanse hulst

De verschillende soorten Japanse hulst

Er zijn verschillende soorten Japanse hulst verkrijgbaar. Alle soorten zijn toepasbaar als buxusalternatief, maar sommige lijken meer op buxus dan andere. Een hulstsoort die een zeer treffende gelijkenis met buxus vertoont is de Japanse hulst 'Convexa'. Let op: deze soort is alleen toepasbaar bij het maken van lage hagen en tuinafscheidingen. Door zijn relatief trage groei is eenmaal per jaar snoeien voldoende. Voor een formele haag met een strakke uitstraling is Japanse hulst 'Convexa' een uitstekende keuze. Net als buxus kan deze hulstsoort goed tegen schaduw en gedijt hij goed op elke doorlatende grondsoort.

Een andere bekende hulstsoort die op buxus lijkt is de Japanse hulst 'Dark Green'®. De Ilex 'Dark Green'® geeft uw tuin een luxueuze en verzorgde uitstraling. De blaadjes van Japanse hulst 'Dark Green'® zijn klein en lijken veel op die van buxus, met als verschil dat die van de hulst donkerder zijn. De plant is bij uitstek geschikt voor vormsnoei en het creëren van een zowel hoge als lage hagen. Japanse hulst 'Dark Green'® houdt van een vochtige en voedingsrijke grond. Leuk detail: nadat de buxushaagjes bij Paleis het Loo in Apeldoorn aangetast werden door buxusschimmel, zijn zij vervangen door haagjes van Japanse hulst 'Dark Green'®.

Dan is er ook nog de Ilex maximowicziana 'Kanehirae'. Deze struik heeft net als buxus kleine blaadjes. De haagplant groeit in alle grondsoorten prima. Omdat de Ilex maximowicziana 'Kanehirae' vrij rap groeit is het raadzaam om de haagplant regelmatig te snoeien. Deze struik is bruikbaar voor mooie, volle hagen tot 2 meter hoogte. Een ander prima alternatief voor buxus is de Japanse hulst 'Green Hedge'. Wilt u een strakke, compacte haag creëren? Snoei Japanse hulst 'Green Hedge' dan regelmatig. Deze haagplant kan gebruikt worden voor het aanleggen van hagen tot 1,80 meter en groeit net als buxus goed in elke grondsoort.

Tenslotte kan ook Japanse hulst 'Blondie'® ingezet worden als buxusalternatief. Deze haagplant is goed bruikbaar voor het maken van hoge en lage hagen en vaart wel bij een vochtige, voedingsrijke bodem. Net als buxus is Japanse hulst 'Blondie'® erg goed geschikt om in allerlei vormen te snoeien. Voor alle Japanse hulstsoorten geldt dat zij een subtiele en nauwelijks opvallende bloei van witte bloemetjes hebben, opgevolgd door eveneens onopvallende, kleine zwarte besjes. Weer een overeenkomst met buxus: deze heeft namelijk ook een ingetogen bloei, weliswaar van gele bloemetjes.

Is Japanse hulst beter dan buxus?

Is Japanse hulst beter dan buxus?

Veel mensen vragen zich af of Japanse hulst als haagplant beter is dan buxus. Wij zullen de laatsten zijn om de ene haagplant boven de andere te verkiezen. Buxus is immers een stijlvolle haagplant waarmee u vele kanten op kunt. Daarnaast heeft iedere haagplant natuurlijk zijn eigenschappen en charme. Toch biedt het gebruiken van Japanse hulst als buxusalternatief de nodige voordelen. Zo komen ziekten en plagen in de praktijk nagenoeg niet voor bij de hulstsoorten. Wanneer u uw door ziekte aangetaste buxushaag wil vervangen is Japanse hulst een gezond alternatief.

Bovendien is Japanse hulst een sterke en veelzijdige haagplant die veel overeenkomsten heeft met buxus. Zo hebben Japanse hulsthagen net als buxushagen een klassiek karakter. Met beide haagplanten kunt u een strakke haag met formele uitstraling construeren. Japanse hulstsoorten zijn bij veel tuinontwerpers en hoveniers favoriet wanneer ze voor de buxus alternatieven zoeken. Dat blijkt ook wel: anders was Japanse hulst 'Dark Green'® natuurlijk niet als alternatief voor buxus gebruikt in de tuinen van Paleis het Loo. Op het gebied van buxusvervangers zijn alle soorten Japanse hulst absolute winnaars. Kies een soort die bij uw tuinstijl past, en u zult er nog lange tijd zorgeloos van genieten.