Informele haag

Informele haag vlinderstruik

Niets voegt zoveel toe aan uw tuin als een haag. Dat is iets waar de mens lang geleden al achter kwam. De hele geschiedenis door komen haagplanten terug, als religieus symbool of, op praktische wijze, als erfomheining. De meest recente ontwikkeling is de haag als decoratie van de tuin, als sierhaag dus. Waarom alleen voor iets functioneels kiezen als u ook voor iets kunt kiezen dat een bepaalde esthetiek toevoegt aan uw tuin? Dan kunt u net zo goed een schutting nemen. Wat overigens niet betekent dat formele hagen niet mooi kunnen zijn, maar voor net dat beetje extra schoonheid kiest u voor een Informele haag. Veel van de informele hagen kenmerken zich door geurende bloemen en opvallende vruchten die vogels en insecten aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan de vlinderstruik. Hoe dan ook is het voor ons belangrijk om ervoor te zorgen dat die gruwelijke schuttingen uit de Europese tuinen verdwijnen en men weer gaat inzien dat haagplanten de beste beschutting bieden, net zoals vroeger.

Informele haag in de tuin

Informele haag in de tuin

Informele hagen hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. Er zijn enkele soorten die bladverliezend zijn, wat betekent dat u in de winter tegen een haag met kale takken aan moet kijken. Dat is voor veel mensen een erg groot nadeel, want zij willen het hele jaar door een groene tuin hebben. Maar een bladverliezende, informele haag geeft zoveel terug in het voorjaar en de zomer. Misschien is een maand of twee, drie wachten dan toch niet zo erg. De periode dat u in het zonnetje kunt zitten is ook de periode dat uw bladverliezende, informele haag op zijn mooist is en u er iedere dag van kunt genieten. Een bijkomend voordeel is wel weer dat een informele haag in principe niet gesnoeid hoeft te worden, eigenlijk alleen wanneer u vindt dat hij te groot wordt. Maar verder kunt u de natuur haar gang laten gaan.

In principe groeien informele hagen in de breedte en vormen zo een uitstekende omheining voor uw tuin. Maar u moet er natuurlijk rekening mee houden dat sommige soorten groter of hoger worden dan andere. Ook trekken sommige informele hagen meer de aandacht dan andere, door opvallende bloei of een aparte vorm blad. Deze kunt u dan ook het beste een aparte plek in uw tuin geven, waar verder niet al te veel andere planten staan. Hagen met grote bloementrossen in opvallende kleuren kunnen algauw gaan overheersen en uw tuin druk of krap laten aanvoelen. Wanneer u daar last van hebt kunt u beter voor een formele haag kiezen. Daar hebben wij er ook genoeg van. Kijk maar een rond in onze webshop en bepaald voor uzelf waar u behoefte aan heeft. Daarna helpen wij u verder om de haag van uw dromen te krijgen!