Haagplanten Carpinus Betulus

Haagbeuk in landschap

Een haag van heesters: de haagbeuk

HaagbeukDe haagbeuk is heel erg populair. En geen wonder! Deze heestersoort is zeer geschikt voor de hogere afscheidingshaag maar kan ook prima dienen als blokhaag. De eivormige bladeren heel helder groen van kleur en  4 tot 10 cm groot. Verwar de haagbeuk niet met de gewone beuk. De groeivorm van de haagbeuk is wat grilliger. In tegenstelling tot de gewone beuk verliest de haagbeuk zijn bladeren zodra ze dor worden in het najaar. De haagbeuk kan op alle soorten humusrijke grond worden geplant, zowel in de zon als in half schaduw.  De ideale hoogte van een beukhaag ligt tussen de 60 cm en de 200 cm.

De haagbeuk lijkt erg op Fagus sylvatica (Gewone beuk), maar de bladeren hebben een wat grilliger Haagbeukoppervlak.

De Haagbeuk (Latijnse naam: carpinus betulus) kan beter tegen schrale grond en natte voeten dan de Fagus sylvatica. De bladeren van de haagbeuk verkleuren in de herfst tot grijsachtig-bruin van kleur, waarna ze gedurende de winter afvallen. 

Het is gemakkelijk om de Haagbeuk te snoeien in een formele vorm, ofwel blokvorm, maar deze haagplant misstaat ook niet in een mooie, informele haag tussen andere soorten.  Snoeien in de nazomer of vroege herfst is belangrijk om ervoor te zorgen dat de Haagbeuk zijn mooie winterkleuren houdt.