Zijn er vogelvriendelijke manieren om de buxusrups te bestrijden?

21 mei 2019
Zijn er vogelvriendelijke manieren om de buxusrups te bestrijden?

De buxusrups zorgt in grote delen van ons land onrust onder buxusbezitters. Op grote schaal vreet dit plaagdier menig buxushaag kaal. Er zijn diverse middelen op de markt om de buxusrups te bestrijden. Helaas zijn deze bestrijdingsmethoden vaak niet voldoende effectief. Daarnaast zijn deze middelen meestal ook niet echt vogelvriendelijk. Dierenorganisaties waarschuwden vorig jaar rond deze tijd nog voor het gebruik van dergelijke bestrijdingsmiddelen. De buxusrups krijgt het chemische middel binnen. Vogels die de rupsen vervolgens opeten, kunnen hiervan erg ziek worden en zelfs sterven. Maar zijn er ook vogelvriendelijke manieren om de buxusrups te bestrijden?

Buxusrups: een groeiend probleem
We kennen ze allemaal wel: de buxushagen die er onfortuinlijk en met kale takken bijstaan door toedoen van dit hardnekkige plaagdier.

Buxusrups: een groeiend probleem

Al sinds enkele jaren is de buxusrups een groeiend probleem. We kennen ze allemaal wel: de buxushagen die er onfortuinlijk en met kale takken bijstaan door toedoen van dit hardnekkige plaagdier. Fabrikanten spelen hier handig op in: het een na het andere bestrijdingsmiddel tegen de buxusrups verschijnt op de markt. Het ene middel is nog agressiever dan het andere. Helaas blijken veel bestrijdingsmiddelen tot op de dag van vandaag niet voldoende effectief. Als een dergelijk middel al helpt, is het vaak voor korte periode: de buxusrups heeft zijn weg naar uw haag al snel opnieuw gevonden.

Bovendien zijn deze agressieve middelen allesbehalve goed voor het milieu en de vogels. Het is niet wenselijk om met dergelijke middelen aan de slag te gaan. Aan de andere kant bieden middelen op natuurlijke basis vaak ook niet de gewenste resultaten. Feit blijft dat de buxusrups een probleem is dat steeds groter lijkt te worden. Waar buxushagen op de Waddeneilanden in het begin nog veilig leken voor dit plaagdier, heeft de buxusmot zijn weg naar deze plekken intussen ook al gevonden. Het ziet er niet naar uit dat dit probleem zich vanzelf oplost. De buxusrups heeft immers geen natuurlijke vijanden in Nederland.

Kool- en pimpelmezen pikken de rupsen nog wel eens uit de haag, maar ook dit zet niet erg veel zoden aan de dijk. Het blijkt nogal lastig te zijn voor de vogels om alle rupsen in de buxus te lokaliseren. En nu veel tuiniers in hun wanhoop naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpen, is er een onwenselijke situatie ontstaan: vogels sterven (vermoedelijk) doordat ook zij de giftige stoffen binnenkrijgen. De Vogelbescherming en het Centrum voor Landbouw en Milieu doen momenteel onderzoek naar het verband tussen het gebruik van dergelijke bestrijdingsmiddelen en de hoge vogelsterfte. Zij raden dan ook met klem af om dit soort middelen nog langer te gebruiken.

Hoe bestrijd ik de buxusrups op vogelvriendelijke wijze?
Er zijn positieve resultaten gemeld door het afspuiten van de buxushaag met een hogedrukreiniger. Hierdoor werd een groot deel van de rupsen, larven en eitjes uit de haag verwijderd.

Hoe bestrijd ik de buxusrups op vogelvriendelijke wijze?

Maar wat kunt u dan doen om de buxusrups op vogelvriendelijke wijze te bestrijden? Er zijn positieve resultaten gemeld door het afspuiten van de buxushaag met een hogedrukreiniger. Hierdoor werd een groot deel van de rupsen, larven en eitjes uit de haag verwijderd. Ook werd het voor vogels gemakkelijker om de rupsen vervolgens te vinden en op te eten. Het is echter een lastige bestrijdingsmethode: door de kracht waarmee het water uit de hogedrukreiniger spuit is het namelijk goed mogelijk dat de buxus beschadigd raakt. Wij raden dus aan om deze methode alleen te proberen wanneer uw buxushaag al op sterven na dood staat.

Heeft deze bestrijdingsmethode wel een positief effect? Dan is het uiteraard nog afwachten of de buxusrups zich niet opnieuw in uw heg vestigt. Toch kan het afspuiten van de buxushaag het proberen waard zijn. Het is zeker een prima alternatief voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook zijn er tuiniers die de eitjes, larven en rupsen handmatig uit de haag verwijderen. Dit is echter een manier die veel tijd kost en geen garantie biedt op langdurig succes. Toch kan deze manier het proberen waard zijn. Doe dit echter alleen als u geen hele lange of hoge buxushaag hebt, want dan is het onbegonnen werk.

Maar wat kan ik dan wel doen tegen de buxusrups?
De meest effectieve en vogelvriendelijke manier om de buxusrups te lijf te gaan blijft nog altijd het aanplanten van een buxusvervanger.

Maar wat kan ik dan wel doen tegen de buxusrups?

De meest effectieve en vogelvriendelijke manier om de buxusrups te lijf te gaan blijft nog altijd het aanplanten van een buxusvervanger. De buxus is de enige haagplant die aantrekkelijk is voor de buxusrups: hij leeft immers op het sap uit het buxusblad. Andere haagplanten zijn volstrekt onaantrekkelijk voor de rups. Kies voor een haagplant die veel gelijkenis met de buxus vertoont. De meest aangeplante buxusvervanger blijft nog altijd de Ilex crenata, ook wel bekend als Japanse hulst. U kunt ook kiezen voor een minder conventionele buxusvervanger zoals de taxus, Lonicera nitida (struikkamperfoelie) of de kardinaalsmuts.

Op deze manier worden de vogels gespaard en houdt u de buxusrups buiten uw tuin. U hoeft niet langer met giftige bestrijdingsmiddelen in de weer. Beter voor het milieu, de vogels en natuurlijk voor uzelf. Wilt u een haag aanleggen van buxusvervangers? Dan kunt u in onze webshop terecht voor deze haagplanten. Onze buxusvervangers verkeren altijd in topconditie en zijn sterk, gezond en goed vertakt. Zo legt u in een handomdraai die formele, strakke heg aan die sterk aan een buxushaag doet denken. Geniet van een probleemloze, wintergroene haag zonder schimmels en rupsen.

Heeft u nog vragen over onze buxusvervangers? Neem dan vooral contact op met onze professionals. Wij zijn er zowel voor particulieren als bedrijven. Ons professionele team denkt graag met u mee over een oplossing voor het rupsenprobleem. Ook kunnen wij u adviseren over onze buxusvervangers en welke u het beste kunt kiezen. Zo kunt u binnenkort weer zorgeloos genieten van uw fraaie, groene tuinafscheiding. Ook de vogels zullen u meer dan dankbaar zijn.