Ziektes bij de laurierkers

6 juni 2019
Ziektes bij de laurierkers

Het verbaast ons niets dat de laurierkers een van de meest populaire haagplanten ter wereld is. Een laurierhaag heeft nu eenmaal een vrolijk voorkomen en door de glans op zijn grote, langwerpige bladeren komt hij ook nog eens heel elegant over. Toch merken we dat sommige mensen vanwege ziektes bij de laurierkers twijfelen of ze wel voor deze plant moeten gaan. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en tijdig handelen bij problemen is het echter heel goed mogelijk om een laurierhaag in de tuin te planten zonder dat u te maken krijgt met al te veel problemen. Wilt u weten hoe? Lees dan nu verder.

Aan welke ziektes kan de laurierkers lijden?
Als de bladluis of de schildluis bijvoorbeeld actief zijn in uw laurierhaag, ziet u dat meteen aan bruine of zwarte plekken in de bladeren.

Aan welke ziektes kan de laurierkers lijden?

Kijken we naar de specifieke ziektes waar de laurierkers (Prunus laurocerasus) en de Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') last van kunnen krijgen, dan zien we verschillende schimmels en ongedierte hun werk doen. Als de bladluis of de schildluis bijvoorbeeld actief zijn in uw laurierhaag, ziet u dat meteen aan bruine of zwarte plekken in de bladeren. Bladvlooien maken hun aanwezigheid kenbaar aan de randen van het laurierblad. Die zullen eerst op gaan krullen en daarna een gele tot bruine kleur krijgen. Dat doet natuurlijk afbreuk aan het mooie uiterlijk van uw laurierhaag en dus is het belangrijk om op uw hoede te zijn voor dit soort tekenen van ongedierte.

Ook schimmelziektes als meeldauw en hagelschot kunnen behoorlijk wat schade aan uw laurierhaag aanrichten. Hagelschot is relatief onschuldig, maar wel lelijk. Als uw laurierhaag daaraan lijdt, is dat te zien aan de blaren die de ziekte op het blad maakt. Na verloop van tijd laten deze los en ontstaan er gaten in de bladeren; alsof er inderdaad met hagel op geschoten is. Meeldauw laat witte schimmelsporen op de takken en de bladeren achter. Later ontstaan er doffe bruine vlekken in het blad. Dat zal vooral vaak gebeuren in een vochtige, warme periode, want daar gedijen schimmels over het algemeen bij.

Ziektes bij de laurierkers bestrijden
Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt, maar afhankelijk van de situatie kan het een flink lastige opgave zijn om met dit soort middelen aan de gang te gaan.

Ziektes bij de laurierkers bestrijden

Actie ondernemen tegen deze bedreigingen voor de gezondheid van uw laurierhaag is gelukkig vrij eenvoudig. Vooral als u ze in een vroeg stadium ontdekt is het niet moeilijk om van deze laurierziekten af te komen. Betreft het een kleine hoeveelheid bladeren, dan is het vaak al voldoende om die bladeren weg te halen en af te voeren. Let in dat geval wel op dat deze onderdelen niet in aanraking komen met de gezonde delen van uw laurierhaag, want schimmels en ongedierte springen met relatief gemak over en dan kunt u weer opnieuw beginnen. Uw snoeigereedschap en kleding goed schoonmaken is daarom ook een must.

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt, maar afhankelijk van de situatie kan het een flink lastige opgave zijn om met dit soort middelen aan de gang te gaan. Ze zijn vaak gericht op een specifieke ziekte en mocht u bepaalde symptomen verkeerd interpreteren, dan heeft u al het werk voor niets gedaan. Bovendien moeten bestrijdingsmiddelen doorgaans lange tijd aangebracht blijven worden, wat op de lange termijn meestal duurder blijkt dan een nieuwe laurierhaag kopen. Beter is het om preventief te werk te gaan. Gelukkig bieden zowel de laurierkers als de Portugese laurier daar de mogelijkheid toe.

Ziektes bij de laurierkers voorkomen
Veel goedkope kwekers kunnen door ruimtegebrek niet de plek aan de planten bieden die zij nodig hebben, waardoor ze zwak en extra vatbaar voor ziektes zijn.

Ziektes bij de laurierkers voorkomen

Het lijkt misschien een cliché, maar ook in het geval van ziektes bij de laurierkers is het zo dat voorkomen beter is dan genezen. Dat begint al bij het kiezen voor de juiste haagplanten. Veel goedkope kwekers kunnen door ruimtegebrek niet de plek aan de planten bieden die zij nodig hebben, waardoor ze zwak en extra vatbaar voor ziektes zijn. Haagplanten.net werkt uitsluitend samen met de beste kwekers van Europa en kan u daarom garanderen dat een laurierhaag uit ons assortiment zo goed mogelijk beschermd is tegen de meest voorkomende gezondheidsproblemen.

Dat betekent natuurlijk niet automatisch dat een laurierhaag helemaal veilig is voor ziektes. Wilt u daar een zo groot mogelijke kans op hebben? Gaat u dan voor de laurier 'Novita'. Die is namelijk nog sterker en resistenter dan de populaire laurier 'Rotundifolia', waar hij als klap op de vuurpijl ook nog eens heel veel op lijkt. Heeft u eenmaal een goede laurierhaag in de tuin staan? Help hem dan een handje door regelmatig te snoeien. Rond april al beginnen met uw laurierhaag snoeien en dat voor het einde van de zomer nog twee keer doen maakt de omstandigheden voor schimmels zo ongunstig mogelijk.

Toch uw laurierhaag vervangen?
Mocht het door het te laat constateren van de schimmels en ongedierte echter toch te laat zijn, dan heeft Haagplanten.net een omvangrijk aanbod aan laurierhagen die uw oude laurierhaag kunnen vervangen.

Toch uw laurierhaag vervangen?

Regelmatig snoeien hoeft voor het formaat van uw laurierhaag geen groot probleem te zijn, want op laagblijvende soorten als de laurier 'Zabeliana' en de laurier 'Otto Luyken' na groeien laurierhagen vrij snel. Mocht het door het te laat constateren van de schimmels en ongedierte echter toch te laat zijn, dan heeft Haagplanten.net een omvangrijk aanbod aan laurierhagen die uw oude laurierhaag kunnen vervangen. Voor extra snel resultaat kunt u zelfs voor een kant en klare laurierhaag kiezen. Zelfs bij een lagere laurierhaag levert een kant en klaar haag direct op wat u van uw haag verwacht, misschien zelfs nog mooier dan uw oude laurierhaag!

Maar dat is niet het enige voordeel aan bij ons uw haagplanten kopen. Omdat wij kwaliteit willen blijven garanderen, controleren we onze planten altijd nog een keer goed voordat ze de kwekerij verlaten. Alleen zo kunnen we garanderen dat u alleen de sterkste laurierhagen, taxushagen, beukenhagen, ligusterhagen of andere bloeiende of wintergroene haagplanten thuis geleverd krijgt. Met de juiste verzorging kunt u er daarna van uitgaan dat u nog lang van een mooie, gezonde tuin mag genieten.