Welke thuja past bij mijn tuin?

3 maart 2020
Welke thuja past bij mijn tuin?

Eén van de meest geliefde coniferen is nog altijd de thuja. Veel tuiniers zijn gecharmeerd van het veelzijdige karakter van deze haagplant. Daarnaast heeft de haagconifeer een stijlvolle, elegante uitstraling en is hij tamelijk eenvoudig te verzorgen. Er zijn in onze webshop verschillende soorten thuja te koop. Maar welke soort thuja past bij mijn tuin? We vertellen u graag wanneer u de diverse soorten Thuja occidentalis en Thuja plicata kunt inzetten.

Welke thuja voor de kleine tuin?

Coniferen groeien vrij snel en worden doorgaans ook best hoog. Om deze reden wordt er in kleine tuinen meestal niet gekozen voor een andere conifeer dan de taxus.

Welke thuja voor de kleine tuin?

Coniferen groeien vrij snel en worden doorgaans ook best hoog. Om deze reden wordt er in kleine tuinen meestal niet gekozen voor een andere conifeer dan de taxus. En dat is eigenlijk best zonde, want ook de thuja kan een klein erf prima sieren. De Thuja occidentalis 'Smaragd' heeft een slanke, elegante groeivorm en groeit slechts 20 centimeter per jaar. Hoewel de thuja 'Smaragd' ook in grote tuinen aangeplant wordt, is hij ook uitstekend geschikt om in een kleine (stads)tuin neer te zetten. Wilt u de thuja aanplanten in een kleine tuin? Zorg dan dat u de haag minimaal eens per jaar snoeit.

Zo voorkomt u dat de coniferenhaag te groot wordt voor uw tuin. Daarnaast behoudt de thuja zijn compacte, jonge en frisse uitstraling wanneer hij goed onderhouden wordt. Eventueel kan de thuja 'Brabant' ook in kleine tuinen aangeplant worden mits hij regelmatig gesnoeid wordt. Deze thujasoort heeft echter wel een robuuster voorkomen dan de thuja 'Smaragd'.

Is de thuja geschikt voor tuinen in de kustregio?

Niet alle coniferen zijn geschikt om in de kustregio aan te planten. Het zout in de grond en de ferme zeewind wordt niet door alle coniferen gewaardeerd.

Is de thuja geschikt voor tuinen in de kustregio?

Niet alle coniferen zijn geschikt om in de kustregio aan te planten. Het zout in de grond en de ferme zeewind wordt niet door alle coniferen gewaardeerd. Voor de thuja is dit echter geen probleem. Alle soorten thuja kunnen worden aangeplant in tuinen in de kuststreek. De thuja kan prima tegen (harde) wind en is daarnaast ook goed winterhard. Vaak kent de kuststreek koudere winters dan landinwaarts. Bent u op zoek naar een zeer winterharde thujasoort? Dan is de Thuja plicata 'Atrovirens' geknipt voor u. Deze haagplant kan winterse temperaturen tot -25 graden Celsius doorstaan.

Wilt u uw thujahaag mooi houden in de kustregio? Snoei deze dan op tijd en bemest de haag bij voorkeur 2 maal per jaar. Zo ondersteunt u hem om optimaal te groeien en gezond en sterk te blijven. De diverse soorten thuja zijn eenvoudig te onderhouden. Met een beetje meer aandacht kunnen ze ook in de kustregio op prachtige wijze tot volle wasdom komen.

Ik wil een hoge coniferenhaag. Welke soort thuja is geschikt?

Ambieert u een (zeer) hoge thujahaag van 4 à 5 meter hoog? Dan is de Thuja plicata, ook wel Reuzenlevensboom genoemd, hiervoor geschikt.

Ik wil een hoge coniferenhaag. Welke soort thuja is geschikt?

Ambieert u een (zeer) hoge thujahaag van 4 à 5 meter hoog? Dan is de Thuja plicata, ook wel Reuzenlevensboom genoemd, hiervoor geschikt. U kunt zowel kiezen voor de Thuja plicata 'Atrovirens' als voor de Thuja plicata 'Excelsa' of 'Martin'. Al deze thujasoorten kunnen een flinke hoogte bereiken zonder daarbij hun mooie en verzorgde uitstraling te verliezen. Daarnaast groeit de Thuja plicata net even sneller dan de meeste soorten Thuja occidentalis. Als u een hoge, wintergroene privacyhaag in uw tuin wilt aanplanten is de Thuja plicata een goede keuze.

Snoei de Thuja plicata 2 keer per jaar om hem in een mooie vorm te houden. Zo behoudt de haag zijn compacte en jonge uiterlijk.

Welke soort thuja is eenvoudig te onderhouden?

Niet iedereen heeft tijd of zin om regelmatig te tuinieren. Een onderhoudsvriendelijke haag is dan ook heel populair onder werkende mensen of tuiniers met een druk gezinsleven.

Welke soort thuja is eenvoudig te onderhouden?

Niet iedereen heeft tijd of zin om regelmatig te tuinieren. Een onderhoudsvriendelijke haag is dan ook heel populair onder werkende mensen of tuiniers met een druk gezinsleven. De thuja is heel geschikt als onderhoudsarme haagplant. Let op: niet elke soort thuja vergt even veel (of weinig) onderhoud. De Thuja occidentalis 'Brabant' moet bijvoorbeeld vaker worden gesnoeid dan de thuja 'Smaragd', omdat hij ietwat sneller groeit. Ook de diverse soorten Thuja plicata nemen jaarlijks meer centimeters in hoogte toe dan de thuja 'Smaragd'. Deze thujasoort kan dan ook met recht het meest onderhoudsvriendelijk genoemd worden.

Ook de andere soorten thuja vergen echter niet al te veel onderhoud. Twee maal per jaar een snoeibeurt geven en elk jaar een basisbemesting met coniferenmest is immers niet erg veel moeite. Over het algemeen kan dus worden gesteld dat alle soorten thuja onderhoudsarm zijn. Wel dient u de thuja tijdens perioden van langdurige droogte van extra water te voorzien. Dit geldt voor alle soorten Thuja occidentalis en Thuja plicata: ze zijn gevoelig voor droogte.

De diverse soorten thuja online kopen

Wilt u de Thuja plicata of Thuja occidentalis online kopen? Dan bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres. Bij ons vindt u de diverse soorten thuja in verschillende hoogten.

De diverse soorten thuja online kopen

Wilt u de Thuja plicata of Thuja occidentalis online kopen? Dan bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres. Bij ons vindt u de diverse soorten thuja in verschillende hoogten. U kunt kiezen voor coniferen in pot of met kluit, net wat u het gemakkelijkst vindt. Door de thuja online te kopen voorkomt u dat u zelf zware haagplanten moet vervoeren. De door u gekozen thuja wordt binnen afzienbare tijd op uw adres aangeleverd. Dit gebeurt met grote zorg en precisie. We zorgen ervoor dat de coniferen u na het transport in optimale conditie bereiken.

Onze kwekers hebben een jarenlange expertise op het gebied van het kweken van thuja. Zij weten precies wat de coniferen nodig te hebben om sterk, gezond en vrij van ziekten te blijven. Daar plukt u de vruchten van: onze thuja blijft jarenlang mooi en vitaal en groeit goed. Heeft u nog vragen over onze thuja? Of wilt u meer weten over andere haagplanten die u in onze webshop heeft gezien? U mag altijd contact met ons opnemen. We vertellen u graag alles over onze thuja. Op onze website vindt u tevens veel informatie over het aanplanten van de thuja en hoe u uw thuja snoeien en verzorgen moet.