Welke soorten liguster zijn er?

24 september 2018
Welke soorten liguster zijn er?

De liguster kennen we allemaal wel. Deze lieveling onder de haagplanten is door heel Europa razend populair. De liguster heeft een goede zichtdichtheid en wordt gekenmerkt door een vrij snelle groei. Daarnaast is de haagplant uitermate sierlijk en geeft hij menig tuin een natuurlijk tintje. Maar wist u ook dat er verschillende soorten liguster zijn? Allemaal kennen ze zo hun eigen voordelen. Wanneer u erover denkt om zo'n populaire ligusterhaag in uw tuin te planten is het goed om u eerst af te vragen: welke soorten liguster zijn er?

gewone liguster

Zoals de naam al doet vermoeden is deze ligustersoort een die we veelvuldig terugzien in onze tuinen.

De gewone liguster

Zoals de naam al doet vermoeden is deze ligustersoort een die we veelvuldig terugzien in onze tuinen: de gewone liguster, ook wel ligustrum vulgare genoemd. De haagplant is goed winterhard, maar semi-wintergroen. In strenge winters verliest de gewone liguster dus wel een deel van zijn diepgroene, ovale bladeren. De gewone liguster is heel geschikt voor het creëren van een mooie erfafscheiding. Door zijn snelle groei en elegante uitstraling hebben veel tuiniers deze haagplant in hun hart gesloten.

Een ander voordeel van de gewone liguster is dat hij eigenlijk in de meeste tuinen goed staat. Of u nu op zoek bent naar een natuurlijke, enigszins wilde haag of juist naar een nette heg met een verzorgde uitstraling: u bereikt het met de liguster. Ook groeit deze struik in de meeste grondsoorten prima en vereist hij niet al te veel verzorging. Leuk detail: de haagplant is enorm in trek bij vogels, die afkomen op de subtiele maar verleidelijke geur van de bloesems.

haagliguster en bonte haagliguster

De haagliguster, wetenschappelijke naam Ligustrum ovafolium, is bijzonder geliefd door zijn charmante uiterlijk en het feit dat hij zeer sterk is.

De haagliguster en bonte haagliguster

De haagliguster, wetenschappelijke naam Ligustrum ovafolium, is bijzonder geliefd door zijn charmante uiterlijk en het feit dat hij zeer sterk is. Zo kan deze haagplant ook worden neergezet in gebieden met veel luchtverontreiniging. Elke grondsoort wordt door de haagliguster geaccepteerd, al houdt hij niet van hele natte wortels (zie ook: bemesten en bewateren van uw haag). Zijn bloemen hebben een grote aantrekkingskracht op vogels, net als die van de gewone liguster. De bonte haagliguster wordt in het Latijn Ligustrum ovafolium ‘Aureum’ genoemd. Deze haagplant onderscheidt zich doordat zijn bladeren prachtig tweekleurig zijn. Net als de haagliguster kan deze haagplant heel goed in stedelijke gebieden met veel luchtvervuiling staan. Ook zilte zeewind trotseert de bonte haagliguster met gemak.

wintergroene liguster ‘Atrovirens’

De laatste soort liguster is een heel bijzondere: de wintergroene liguster ‘Atrovirens’.

De wintergroene liguster ‘Atrovirens’

De laatste soort liguster is een heel bijzondere: de wintergroene liguster ‘Atrovirens’. Dit type liguster heeft alle voordelen van de andere soorten, met als bonus dat hij tegen strenge winters kan. Deze liguster is dan ook wintergroen: hij verliest veel minder bladeren dan de gewone liguster. Het hele jaar door kunt u met de Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’ genieten van een volle, blikdichte haag in uw tuin. Deze ligustersoort is een uitkomst voor iedereen die dol is op de liguster, maar ook op een wintergroene haag.

De diverse soorten liguster bestelt u eenvoudig bij Haagplanten.net. Kies de soort uit die het beste bij uw tuinontwerp past en laat deze bij u thuisbezorgen. Onze ligusters worden met veel zorg en geduld gekweekt en vervolgens met grote voorzichtigheid verpakt en naar u toe vervoerd. De haagplanten die u bij ons koopt komen altijd vers van de kwekerij en zijn in uiterst goede conditie en voorzien uw tuin van een prachtige ligusterhaag waar u zeker trots op zult zijn!

Lees meer over ligusterhaag planten.