Welke soorten haagconiferen zijn er allemaal?

26 juni 2019
Welke soorten haagconiferen zijn er allemaal?

Wereldwijd zijn er ruim zeshonderd conifeersoorten bekend. Lang niet al deze coniferen zijn echter als haagplant te gebruiken. Objectief gezien is het groepje coniferen dat in een haag gebruikt kan worden vrij select. Deze coniferen worden ook wel haagconiferen genoemd. We vertellen u graag welke soorten haagconiferen er allemaal zijn en hoe deze tot hun recht komen in uw tuinontwerp. In onze webwinkel kunt u de volgende coniferen vinden:

Coniferen in verschillende tinten
Zo zijn er coniferen met een gele tint, zoals de Gele Leylandii conifeer en de Gele Californische cipres. Ook zijn er soorten haagconiferen met een blauwe gloed, zoals de Blauwe Californische cipres.

Coniferen in verschillende tinten

Elke conifeersoort heeft een andere tint. Veel mensen hebben een bepaald beeld bij de coniferenhaag: een ietwat saaie, wintergroene tuinafscheiding die we veelvuldig terugzien in allerlei tuinontwerpen. Toch is dit beeld onterecht. Coniferen zijn allesbehalve saai. Er is immers zoveel variatie tussen de diverse conifeersoorten, dat er altijd keuze genoeg is. Vindt u de ene conifeer niet erg spannend? Dan is er altijd wel een soort die u wel aantrekt en die uw tuinontwerp op fraaie wijze kan verrijken. Zoals we al lieten vallen hebben coniferen bijvoorbeeld niet altijd dezelfde kleur.

Zo zijn er coniferen met een gele tint, zoals de Gele Leylandii conifeer en de Gele Californische cipres. Ook zijn er soorten haagconiferen met een blauwe gloed, zoals de Blauwe Californische cipres. Deze conifeersoorten hebben een heel ander voorkomen dan de standaard groene conifeer waar veel mensen aan denken wanneer we het over coniferen hebben. En zelfs de tinten van de groene conifeersoorten kunnen onderling flink verschillen. De thuja ‘Smaragd’ heeft bijvoorbeeld een frissere kleur dan de taxus, die een stijlvolle, diepgroene kleur heeft. U kunt met coniferen dus een tuinafscheiding realiseren die de tint heeft die u zelf het mooiste vindt.

Coniferen in diverse stijlen
Welke soort conifeer u het beste kunt kiezen hangt nauw samen met uw persoonlijke wensen, uw tuinontwerp en de overige beplanting die uw tuin siert.

Coniferen in diverse stijlen

Daarnaast zijn haagconiferen ook in diverse stijlen verkrijgbaar. Een taxushaag ziet er immers heel anders uit dan een haag van Gele Californische cipres. Verreweg de meeste coniferen zijn bladhoudend: het hele jaar rond bieden ze de nodige privacy in uw tuin. Toch zijn er ook bladverliezende coniferen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de watercipres. Ook de Japanse lariks is een bladverliezende conifeer. Zowel de watercipres als de Japanse lariks dragen naalden, evenals de fijnspar (Picea abies) en natuurlijk de taxus. Die laatste twee coniferen zijn overigens wel wintergroen. Elke conifeer heeft zijn eigen stijl en charme. Het is daarom lastig om haagconiferen met elkaar te vergelijken.

Een strakke, klassieke taxushaag heeft een heel ander voorkomen dan een imposante haag van fijnspar. Een hoge haag van Leylandii coniferen heeft een robuuste uitstraling, terwijl een haag van thuja ‘Smaragd’ een elegant en enigszins delicaat voorkomen heeft. Zo ziet u maar: geen haagconifeer is hetzelfde. De standaard coniferenhaag bestaat dan ook niet. Welke soort conifeer u het beste kunt kiezen hangt nauw samen met uw persoonlijke wensen, uw tuinontwerp en de overige beplanting die uw tuin siert. Het mooie van coniferen is dat deze zo ontzettend veelzijdig zijn. U kunt er werkelijk alle kanten mee op.

Coniferen als haagplant
Veel verkochte haagconiferen zijn de taxus en de diverse soorten levensboom.

Om deze reden zijn coniferen als haagplant dan ook erg geliefd onder tuiniers. Veel verkochte haagconiferen zijn de taxus en de diverse soorten levensboom. Ook de verschillende typen Leylandcipres en Californische cipres zijn erg gewild. De Leylandii coniferen staan bijvoorbeeld bekend om hun zeer snelle groei: deze conifeer kan wel een meter per jaar in hoogte toenemen. Dat staat in schril contrast met de taxus, die juist bekendstaat als een langzame groeier. Ook dit heeft echter zijn voordelen: een taxushaag behoudt langer zijn mooie, strakke haagvorm, terwijl Leylandii coniferen vaker gesnoeid dienen te worden.

Als u op zoek bent naar een coniferenhaag die snel een mooie hoogte bereikt en dus ook snel privacy biedt in de tuin is de Leylandcipres dus een uitstekende keuze. Ook de Reuzenlevensboom (Thuja plicata) is in dat geval een goede keuze. Niet alleen kan deze oersterke conifeer een mooie hoogte bereiken: ook groeit de haagplant gemiddeld 30 à 40 centimeter per jaar. Bent u juist gevallen voor de charme van de taxus of die van een andere conifeer die niet al te snel groeit? Dan kunt u deze natuurlijk ook als kant-en-klaarhaag bestellen. Een kant-en-klare coniferenhaag heeft de door u gewenste hoogte reeds bereikt.

Haagconiferen online kopen
Een coniferenhaag is een duurzame aanschaf: vele haagconiferen kunnen decennialang in uw tuin blijven staan.

Haagconiferen online kopen

Zoals u hebt kunnen lezen is er dus best een aantal haagconiferen dat tot de verbeelding spreekt. Heeft u de perfecte coniferen voor in uw tuin gevonden in onze webwinkel? U kunt ze direct op eenvoudige wijze online kopen. Het online kopen van coniferen is niet alleen gemakkelijk, het is ook nog eens erg veilig via onze webwinkel. Vele tevreden klanten gingen u voor. U leest het alleen al in de lovende recensies. Onze coniferen worden in de kwekerij opgekweekt en verzorgd door de beste kwekers die een jarenlange expertise op het gebied van haagconiferen hebben. Zo kunnen we u sterke en gezonde coniferen garanderen.

Een coniferenhaag is een duurzame aanschaf: vele haagconiferen kunnen decennialang in uw tuin blijven staan. Bedenk van tevoren dus goed welke coniferen het beste binnen uw tuinlandschap zullen passen. De haag zal immers nog langere tijd in uw tuin prijken. Houd uw coniferen in goede conditie door ze op tijd te snoeien en twee maal per jaar te bemesten met organische coniferenmest. We wensen u alvast veel plezier met de aanschaf van een fraaie coniferenhaag!