Welke soort thuja is geschikt voor mijn tuin?

14 februari 2019
Welke soort thuja is geschikt voor mijn tuin?

Als we het over populaire haagconiferen hebben, is de thuja of levensboom daar zeker een van. De thuja is een conifeer die eigenlijk in vrijwel geen enkel tuinontwerp misstaat. Daarnaast is deze haagconifeer een bijzonder sterke haagplant die een flink hoge leeftijd kan bereiken met de juiste verzorging. Als u in onze webwinkel rondkijkt, zal u opvallen dat er verschillende soorten thuja verkrijgbaar zijn. Misschien vraagt u zich af welke soort thuja geschikt is voor uw tuin. Daar gaan we dan ook graag wat dieper op in. We lichten de diverse thujasoorten voor u uit, zodat u makkelijker een keuze kunt maken.

Wat maakt de thuja zo geliefd?
De thuja is geschikt voor zowel lage als hoge hagen. De levensboom groeit vrij hard, dus u kunt op relatief korte termijn een flinke haag verwachten.

Wat maakt de thuja zo geliefd?

De thuja is erg geliefd onder tuiniers. Dat is zeker niet zonder reden. Deze haagconifeer wordt gekenmerkt door een zekere elegantie en statigheid. Daarnaast is de heerlijke coniferengeur die de thuja verspreidt ook een fijne bijkomstigheid. De thuja laat zich ook nog eens goed snoeien en is een krachtige en gezonde conifeer waarvan u veel plezier kunt beleven. Dat hij ook nog eens wintergroen is, maakt hem zeer geschikt voor het creëren van een tuinafscheiding die veel privacy biedt. Ook is het vrij makkelijk om de levensboom te onderhouden. Hij dient goed gesnoeid en bemest te worden, maar verder vereist hij geen bijzondere verzorging.

De thuja is geschikt voor zowel lage als hoge hagen. De levensboom groeit vrij hard, dus u kunt op relatief korte termijn een flinke haag verwachten. Ook zijn alle soorten thuja zeer winterhard. Zelfs de strengste winters worden fier doorstaan. Tevens is het zo dat het uitzicht op een frisse, groene haag een ontspannend effect op mensen heeft. Bent u op zoek naar een mooie en sterke haagconifeer die ook nog eens aantrekkelijk is om te zien? Dan is de thuja zeker het overwegen waard. We laten u graag kennis maken met de mooie eigenschappen die de diverse soorten thuja kunnen bieden.

De Westerse levensboom ‘Brabant’

De thuja ‘Brabant’ is met name geschikt voor middelgrote of grote tuinen. In de kleine tuin kan deze conifeer al snel te veel ruimte innemen.

De Westerse levensboom ‘Brabant’

De thuja ‘Brabant’ is een goed voorbeeld van een snelgroeiende haagconifeer die op korte termijn zichtdicht is. Door de stevige vertakkingen levert de Westerse levensboom ‘Brabant’ al snel een volle haag op. Omdat deze conifeer zo snel groeit is het wel zaak om hem regelmatig te snoeien. Gelukkig wordt snoei prima verdragen door de thuja ‘Brabant’. Pas wel op dat u deze haagconifeer niet terugsnoeit tot op het kale hout: dit wordt niet gewaardeerd. De thuja zal op deze plekken niet meer uitlopen. Snoei de thuja ‘Brabant’ twee maal per jaar om een mooie, strakke haagvorm te behouden.

De thuja ‘Brabant’ is met name geschikt voor middelgrote of grote tuinen. In de kleine tuin kan deze conifeer al snel te veel ruimte innemen. Wilt u deze levensboom toch aanplanten in een kleine stadstuin? Dan is het van belang om de thujahaag regelmatig goed te snoeien. Zo kunt u de heg enigszins onder controle houden. De thuja ‘Brabant’ komt prima tot zijn recht in formele tuinstijlen, maar ook in een landelijk of natuurlijk tuinontwerp misstaat deze haagconifeer geenszins. Daarnaast laat deze levensboom zich prachtig combineren met andere beplanting en gras. Leuk detail: hoewel het loof van deze conifeer groen is, is de nieuwe uitloop geelachtig van kleur.

De thuja ‘Smaragd’
Of u nu een hoge of wat lagere haag ambieert: het kan allemaal met dit type thuja.

De thuja ‘Smaragd’

De naam van dit type levensboom zegt het al: zijn kleur is smaragdgroen. Dat maakt de thuja ‘Smaragd’ dan ook een bijzondere haagconifeer om te zien. Daarnaast heeft deze haagplant iets sierlijks en elegants. Hij is minder robuust dan de thuja ‘Brabant’. Dat maakt hem ook geschikt voor kleine tuinen, mits de haagconifeer goed wordt bijgehouden middels snoei. Net als de thuja ‘Brabant’ past deze levensboom bij diverse tuinontwerpen en is hij goed te onderhouden. Hij groeit weliswaar iets trager dan de andere thujasoorten, maar zeker in een kleine tuin hoeft dat geen probleem te zijn.

De thuja ‘Smaragd’ heeft daarnaast een wat ranker voorkomen dan de andere soorten thuja. Dat maakt hem eigenlijk vooral heel erg sierlijk. Toch is de thuja ‘Smaragd’ uitstekend geschikt om een volle en blikdichte privacyhaag mee aan te leggen. Of u nu een hoge of wat lagere haag ambieert: het kan allemaal met dit type thuja. Daarnaast is ook de thuja ‘Smaragd’ vrij eenvoudig te verzorgen. Met 1 à 2 jaarlijkse snoeibeurten is deze conifeer meer dan tevreden. Voor een optimaal resultaat kunt u de thuja daarnaast twee maal per jaar van een goede bemesting voorzien.

De Reuzenlevensboom

Naast de “gewone” soorten thuja is er ook nog de Reuzenlevensboom. In onze webwinkel vindt u de Reuzenlevensboom ‘Martin’, ‘Excelsa’ en ‘Atrovirens’.

De Reuzenlevensboom

Naast de “gewone” soorten thuja is er ook nog de Reuzenlevensboom. In onze webwinkel vindt u de Reuzenlevensboom ‘Martin’, reuzenlevensboom ‘Excelsa’ en reuzenlevensboom ‘Atrovirens’. Deze soorten thuja zijn bijzonder geschikt om een hoge haag mee aan te leggen. Een haag van 5 meter hoogte kan zeker worden aangelegd met de Reuzenlevensboom. De thuja ‘Brabant’ en ‘Smaragd’ zijn prachtig om een haag tot 2 meter hoogte mee aan te leggen. Een hogere haag is bij deze soorten wat minder mooi: de bovenkant kan dan nogal dun en doorzichtig zijn. Dit geeft beslist geen mooi effect. De Reuzenlevensboom behoudt ook op fikse hoogte zijn jonge voorkomen.

De Reuzenlevensboom ‘Atrovirens’ is daarnaast ook nog eens extreem winterhard. Alle soorten Reuzenlevensboom dienen gemiddeld twee maal per jaar te worden gesnoeid. Zo houdt u de haag compact en mooi strak. Door zijn snelle groei en forse karakter is de Reuzenlevensboom met name geschikt om aan te planten in de middelgrote tot grote tuin. Ook in landelijke tuinen komt deze haagconifeer uitstekend tot z’n recht. Bent u geïnspireerd geraakt door onze mooie thujasoorten? Dan kunt u deze coniferen snel en eenvoudig online kopen in onze webwinkel.

Heeft u nog vragen over de diverse soorten thuja? Neem dan vooral contact met ons op. We vertellen u graag meer over onze mooie haagconiferen!