Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Welke soort laurierkers past bij mijn tuin?

 Laurierkers tuin

Welke soort laurierkers past bij mijn tuin?

De laurierkers (wetenschappelijke naam: Prunus laurocerasus) is een bijzonder populaire haagplant. We zien deze wintergroene heester regelmatig terug in Nederlandse tuinen. De laurierkers heeft een luxueuze uitstraling en groeit over het algemeen snel uit tot een volle en zichtdichte heg. Laurierkers is echter in diverse soorten verkrijgbaar. Welke soort laurierkers het beste bij uw tuin past vertellen we u dan ook graag. Zo maakt u straks makkelijker een goede keuze.

Een luxueuze uitstraling
Een laurierhaag wordt niet zelden gekenmerkt door diepgroene, glanzende en ietwat leerachtige bladeren.

Een luxueuze uitstraling

Nagenoeg alle soorten laurierkers geven uw tuin een luxueuze en verzorgde uitstraling. De laurierkers is niet alleen wintergroen, maar ook goed winterhard en fraai om te zien. Een laurierhaag wordt niet zelden gekenmerkt door diepgroene, glanzende en ietwat leerachtige bladeren. De bloei van de heester is zeer subtiel, evenals de donkerpaarse tot zwarte besjes die hierna aan zijn takken verschijnen. Ook laat de laurierkers zich goed snoeien. Al deze eigenschappen maken deze haagplant bijzonder geschikt om een strakke heg met een formele uitstraling mee te creëren. Ook in informele tuinstijlen kan een laurierhaag echter worden aangeplant.

Laurierstruiken kunnen zowel als haag als solitair en in groepjes worden aangeplant. Wanneer u op zoek bent naar een luxe haagplant met een weelderig, bladhoudend karakter, is de laurierkers ongetwijfeld een struik die goed bij u past.

Laurier voor de grote of kleinere tuin
Denk bijvoorbeeld aan de laurier ‘Mano’, ‘Otto Luyken’ en ‘Zabeliana’.

Laurier voor de grote of kleinere tuin

Laurierkers staat over het algemeen bekend als een haagplant die met name geschikt is voor de grotere tuin. Dat komt vooral omdat de heester nogal snel groeit. Ook wordt de haagplant gekenmerkt door een brede groei. Deze eigenschappen maken snelgroeiende soorten laurier als de laurier ‘Rotundifolia’ en de laurierkers ‘Novita’ minder geschikt voor kleine stadstuinen. Gelukkig zijn er ook laagblijvende soorten laurierkers die zich prima lenen om heggen in kleine tuinen mee aan te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de laurier ‘Mano’, ‘Otto Luyken’ en ‘Zabeliana’. Misschien geeft u echter de voorkeur aan een haagplant die een slanke groeivorm heeft maar wel hoog kan worden.

In dat geval zijn de laurierkers ‘Elly’ en de Portugese laurier uitstekend geschikt. Deze hebben namelijk een slanke groeivorm. Dat maakt dat deze lauriersoorten zich heel goed lenen voor het creëren van een hogere, smalle heg. Heeft u een kleinere tuin? Dan dient u deze soorten laurierhaag wel goed bij te houden middels snoei. Reken op minimaal 2 snoeibeurten per jaar om de laurierhaag in toom te houden. Deze soorten laurierkers groeien immers vrij snel, waardoor de haag u al snel figuurlijk boven het hoofd groeit. Dit is in een kleine tuin erg storend.

Welke laurier bij welke tuinstijl?
De laurier ‘Mano’ heeft een wat kleiner blad dan de andere soorten laurier. Door zijn dichte vertakking en zeer compacte groeivorm is dit een prima haagplant voor de formele tuinstijl.

Welke laurier bij welke tuinstijl?

Laurierkers is een breed inzetbare haagplant. Eigenlijk kan de struik in elk tuinontwerp worden toegepast. Allereerst is er de formele tuinstijl. Deze tuinstijl vraagt om wintergroene haagplanten die dicht vertakt zijn, waardoor ze een strakke en groene plantenmuur vormen. Laurierkers is hiervoor prima geschikt. Hoewel een laurierhaag niet zo’n formeel voorkomen heeft als bijvoorbeeld de buxushaag, kan er toch een compacte en stijlvolle haag uit ontstaan. De laurier ‘Mano’ heeft een wat kleiner blad dan de andere soorten laurier. Door zijn dichte vertakking en zeer compacte groeivorm is dit een prima haagplant voor de formele tuinstijl.

Ook andere soorten laurier met een compacte groeivorm zijn geschikt om de formele tuin mee te omlijsten. Denk bijvoorbeeld aan de laurier ‘Novita’, de Portugese laurier en de laurierkers ‘Elly’. Niet alleen in formele tuinstijlen komt de laurierkers echter mooi tot zijn recht. Ook in informele en landelijke tuinen misstaat een laurierhaag niet. Ook kunt u ervoor kiezen om enkele laurierstruiken solitair of in groepjes aan te planten en te kiezen voor een bladverliezende haag. Deze combinatie van wintergroene en bladverliezende pracht is werkelijk een lust voor het oog. Zo haalt u het beste van twee werelden naar uw tuin.

Laurierkers laat zich prima snoeien. Daarom is de struik uitstekend geschikt in de formele tuin: een strakke haagvorm is immers eenvoudig te handhaven. Snoeit u uw laurierhaag minder vaak? Dan krijgt deze een wat ruigere uitstraling die ook heel goed bij de informele tuin past. Wel is het zaak dat u de laurierhaag dan minstens eens per jaar snoeit. De laurierkers blijft immers een snelgroeiende haagplant. U wilt niet het risico lopen dat de haag te hoog of te breed wordt. Daarnaast stimuleert u door het snoeien van de haag ook weer nieuwe vertakkingen, die vervolgens een mooie compacte en dichte heg opleveren.

Een laurierhaag in uw tuin?
Wanneer u op zoek bent naar privacy en beschutting maar tegelijkertijd kiest voor een luxueuze en elegante uitstraling komt u al snel bij de laurierkers uit.

Een laurierhaag in uw tuin?

Kiest u voor het aanplanten van een laurierhaag in uw tuin? Dan haalt u een bijzonder stijlvolle haagplant in huis die uw tuin op vele manieren kan verrijken. Wanneer u op zoek bent naar privacy en beschutting maar tegelijkertijd kiest voor een luxueuze en elegante uitstraling komt u al snel bij de laurierkers uit. In onze webwinkel kunt u de verschillende soorten laurierkers snel en eenvoudig online kopen. U kiest de soort laurierkers uit die het beste bij uw tuinontwerp past en berekent vervolgens eenvoudig met onze handige tool hoeveel haagplanten u nodig heeft per meter.

De laurierkers is eenvoudig te onderhouden. Wel dient u er rekening mee te houden dat regelmatige snoei aan te bevelen is vanwege de rappe groei van de struik. Wanneer u de laurierkers een goede basisbemesting geeft in het voorjaar houdt u uw haag bovendien in uitermate goede conditie. Heeft u nog vragen over de laurierkers of over onze andere haagplanten? Neem dan gerust contact op met onze professionals. Zij helpen u graag verder bij het vinden van de haagplant die het beste bij u past.