Welke laurierhaag is geschikt voor welke tuin?

5 december 2019
Welke laurierhaag is geschikt voor welke tuin?

Bij Haagplanten.net verkopen we verschillende soorten laurierhagen. Deze soorten laurierkers hebben allemaal hun eigen kenmerken, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende tuinen. Ook qua uiterlijk kunnen deze haagplanten behoorlijk van elkaar verschillen. We staan daarom graag even stil bij de eigenschappen van de laurierhagen die we verkopen, zodat u precies weet welke laurierhaag bij welke tuin past. Zo weet u van tevoren of de laurierhaag die u op het oog heeft ook bij uw tuinwensen past en zo niet, welke laurierkers wel geschikt is.

Laurierkers en Portugese laurier
We zeggen wel “laurierkers” of “laurierhaag” alsof het één plantensoort is, maar eigenlijk vindt u bij onze laurierhagen twee verschillende soorten planten.

Laurierkers en Portugese laurier

We zeggen wel “laurierkers” of “laurierhaag” alsof het één plantensoort is, maar eigenlijk vindt u bij onze laurierhagen twee verschillende soorten planten: de laurierkers (Prunus laurocerasus) en de Portugese laurier (Prunus lusitanica). Er zijn kleine verschillen tussen deze soorten haagplanten, maar qua uiterlijk hebben ze een hele belangrijke overeenkomst en dat is het grote, ovaalvormige blad dat aan de bovenzijde glanst. Dat zorgt ook voor het kenmerkende uiterlijk van de laurierhaag: speels, weinig formeel en altijd groen. De laurierkers en de Portugese laurier zijn namelijk allebei wintergroene haagplanten. Laurierhagen die hoog genoeg worden zijn dus prima privacyhagen die er wat minder stijfjes uitzien dan een taxushaag of andere coniferenhagen.

Tussen de soorten laurierhagen zit best nog wel wat verschil. Sommige soorten bloeien onopvallend, bij andere soorten is de bloei een stuk duidelijker zichtbaar. Sommige soorten blijven klein, andere worden groter en ook behoorlijk breed. Niet iedere laurierhaag past dus zomaar in iedere tuin. Na het lezen van deze pagina heeft u een goed beeld van welke laurierhaag in welke tuin past.

Laurierhagen voor de grotere tuin
Het bekendste beeld van de laurierhaag is een grote haag die het hele jaar zijn glanzende bladeren laat zien.

Laurierhagen voor de grotere tuin

Het bekendste beeld van de laurierhaag is een grote haag die het hele jaar zijn glanzende bladeren laat zien. Is zo’n laurierhaag boven de 1,80 meter hoog, dan is hij ook een uitstekende privacyhaag, maar wel met een wat losser karakter dan een coniferenhaag. Veel mensen zullen daarbij de populaire laurier 'Rotundifolia' in gedachten hebben, maar er zijn genoeg andere lauriersoorten die zich voor zo’n haag lenen. De laurier 'Novita' bijvoorbeeld, die veel positieve eigenschappen deelt met de 'Rotundifolia', maar ook beter tegen plantenziektes kan. De laurier 'Genolia'®, de laurier 'Caucasica' en de laurier 'Elly' kunnen ook zo hoog worden.

Bij de meeste van deze lauriersoorten kan het een nadeel zijn dat ze erg breed worden. Heeft u genoeg ruimte daarvoor in de tuin, dan is er niets aan de hand, maar in een wat kleinere tuin is het moeilijk om ruimte voor zo’n soort te vinden. Alleen de laurier 'Genolia'® blijft door zijn recht opgaande takken wat smaller. Daarnaast is er relatief veel onderhoud aan deze lauriersoorten nodig, omdat ze afhankelijk van de soort tussen de 30 en de 60 centimeter per jaar groeien. Snoeien is dus noodzakelijk.

Laurierhagen voor de kleine tuin
Heeft u een kleinere tuin, dan kunt u voor een kleinere soort kiezen.

Laurierhagen voor de kleine tuin

Veel populaire soorten laurierhagen zijn groot en breed, maar dat zijn niet de enige soorten die er zijn. Heeft u een kleinere tuin, dan kunt u voor een kleinere soort kiezen. De laurier 'Otto Luyken' staat hierom bekend, omdat de kweker aan wie deze cultivar zijn naam ontleent specifiek op zoek ging naar een laurierhaag die wat lager bleef. Ook de zeer winterharde laurier 'Zabeliana' blijft laag, maar die eist in de breedte wel vrij veel ruimte op.

Verder zijn er soorten laurierkers die wel een hoogte van 2 meter kunnen bereiken, maar er over het algemeen beter uitzien als u ze wat lager houdt. De laurier 'Etna', die opvalt door de roodachtige kleur van zijn jonge uitlopers, is hier een voorbeeld van, maar de uiterst vorstbestendige laurier 'Mano' ziet er ook beter uit als u hem onder de 1,50 meter houdt. Laatstgenoemde soort wordt normaal gesproken ook breder dan de veel hogere laurier 'Genolia'®, wat normaal gesproken de beste keuze is voor een privacyhaag van laurierkers in een kleine tuin.

Kweekvormen van de Portugese laurier blijven normaal gesproken kleiner dan die van de laurierkers. Die worden dan ook meestal gebruikt voor een lagere laurierhaag. Alleen de uitstekend winterharde laurier 'Tico' is hier een uitzondering op; die kan met 40 tot 50 centimeter per jaar tot een hoge, brede haag uitgroeien en past dus beter in een grotere tuin. Houd er wel rekening mee dat de Portugese laurier direct na aanplant veel verzorging nodig heeft om in uw tuin tot zijn recht te komen.

Bloeiende laurierhagen
Voor een opvallend bloeiende laurierhaag is er eigenlijk maar één lauriersoort de beste keuze en dat is de laurier 'Herbergii'.

Bloeiende laurierhagen

Voor een opvallend bloeiende laurierhaag is er eigenlijk maar één lauriersoort de beste keuze en dat is de laurier 'Herbergii'. Deze laurier bloeit aan het einde van het voorjaar opvallend rijkelijk met witte bloemen waar bijen en andere insecten graag hun nectar uit halen. Als de laurier 'Herbergii' in bloei staat vallen zijn bloemen nog eens extra op, omdat zijn bladeren donkerder groen zijn dan die van andere lauriersoorten. De bloemen springen er dus echt uit tegen deze donkergroene achtergrond. De laurier 'Herbergii' kan overigens zeer goed tegen vorst. Een relatief koude standplaats is dus geen enkel probleem voor deze laurierhaag.

De laurier 'Caucasica' heeft lichtere bladeren en een iets minder opvallende bloei, maar vergeleken met andere laurierhagen vallen zijn witte bloemen toch nog wel op. Bovendien groeit de 'Caucasica' sneller en hoger dan de 'Herbergii', waarmee het een betere keuze is voor als u een privacyhaag zoekt waar ook mooie bloemen aan te vinden zijn. U kunt de laurier 'Caucasica' ook in een kleinere tuin planten, maar dan moet u hem wel regelmatig snoeien. Begin daar wel na juni pas mee als u optimaal van de bloei wilt genieten.