Welke haagconiferen zijn momenteel populair?

12 augustus 2019
Welke haagconiferen zijn momenteel populair?

Er zijn tuiniers die de laatste tuintrends op de voet volgen. Ook wat betreft haagplanten zijn er natuurlijk de nodige trends. Zo zijn haagconiferen momenteel erg populair. Maar welke haagconiferen zijn nu eigenlijk het meest geliefd om een haag mee aan te leggen? En hoe kunt u coniferen nog meer inzetten in uw tuinlandschap? We vertellen u er graag alles over.

Coniferenhaag of solitaire coniferen
Elke conifeer geeft uw tuin een andere uitstraling.

Coniferenhaag of solitaire coniferen

Momenteel is de coniferenhaag erg populair. Het leuke aan coniferen is dat er veel verschillende soorten zijn: geen haagconifeer is namelijk hetzelfde. Dat betekent dus ook dat elke coniferenhaag unieke eigenschappen heeft. Elke conifeer geeft uw tuin een andere uitstraling. Naast in haagvorm kunnen coniferen ook solitair worden aangeplant. Het hangt voornamelijk af van de grootte van uw tuin hoe u coniferen kunt inzetten in uw tuinontwerp. U kunt solitair geplante coniferen natuurlijk gemakkelijk op de gewenste hoogte houden middels snoei. Hetzelfde geldt voor een coniferenhaag. De ene tuinier geeft de voorkeur aan een hoge privacyhaag, terwijl de andere liever een lagere heg heeft.

Ook kunnen coniferen worden gebruikt voor vormsnoei. Let op: niet elke haagconifeer is hiervoor geschikt. Wanneer u coniferen in fraaie snoeivormen wilt knippen is het van belang dat de conifeer wintergroen is. Daarnaast is het belangrijk dat de conifeer niet al te snel groeit. Coniferen met een trage, compacte groeivorm zijn het meest geschikt voor vormsnoei. De Taxus baccata is hiervan een uitstekend voorbeeld. Naast de taxus wordt ook de thuja ‘Smaragd’ weleens gebruikt om in mooie vormen te snoeien. De thuja ‘Brabant’ is wat minder geschikt omdat deze iets sneller groeit. Toch kan ook deze wel in eenvoudige vormen gesnoeid worden.

Zoals u kunt lezen kunt u met coniferen werkelijk alle kanten op. Plant een mooie coniferenhaag aan: zo omlijst u uw tuin op schitterende en klassieke wijze. Snoei de coniferen in strakke, formele vorm of laat ze juist een beetje hun gang gaan: het is net wat het beste bij uw tuinontwerp past. Nu u weet op welke manieren coniferen inzetbaar zijn, gaan we graag dieper in op welke haagconiferen in dit seizoen populair zijn.

De taxus
De taxus is geliefd bij tuiniers omdat hij een zeer compacte en formele haag kan vormen.

De taxus

Een haagconifeer die eigenlijk al jarenlang ongekend populair is, is de taxus. De taxus is geliefd bij tuiniers omdat hij een zeer compacte en formele haag kan vormen. Om deze reden wordt de taxus ook nog weleens als buxusvervanger ingezet. De compacte groeivorm en de donkergroene naalden geven de taxus een natuurlijke, enigszins chique uitstraling. Zoals we eerder al lieten vallen is ook de taxus prima solitair aan te planten en bovendien geknipt voor vormsnoei. Met een mooie taxushaag legt u een solide basis voor een fraai tuinontwerp dat zeker de nodige aandacht naar zich toe zal trekken.

Daarnaast is de taxus wintergroen, waardoor hij uitermate geschikt is om een privacyhaag mee aan te leggen. Een taxushaag kan vrij hoog worden en is daarnaast mooi blikdicht, waardoor nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers geen kans krijgen. Natuurlijk is er met de taxus ook prima een lagere haag te creëren. U kunt met de taxus alle kanten op: deze haagconifeer is een echte allrounder voor uw tuin. Het is dus niet zo vreemd dat de taxus ook op dit moment tot de zeer populaire coniferen behoort. In onze webshop treft u drie verschillende soorten taxus aan.

Zo verkopen wij de gewone taxus (taxus baccata), maar ook de vrouwelijke taxus media ‘Hicksii’ en de mannelijke taxus media ‘Hillii’ zijn in ons assortiment te vinden. Kies zelf de soort taxus die het beste bij uw tuinontwerp past. Gaat de groei van de taxus u niet snel genoeg? Kies dan voor een kant-en-klare taxushaag: deze is al helemaal volgroeid en heeft reeds een respectabele hoogte bereikt.

De levensboom
De thuja is een klassieke, wintergroene haagconifeer met een mondaine uitstraling.

De levensboom

Een andere haagconifeer die momenteel erg geliefd is onder tuiniers is de levensboom, ook wel bekend als de thuja. De thuja is een klassieke, wintergroene haagconifeer met een mondaine uitstraling. Ook deze conifeer is zowel solitair als in haagvorm aan te planten. Een thujahaag heeft vaak een formele en strakke vorm die het goed doet in formele tuinontwerpen. Ook in natuurlijke tuinstijlen zien we de thuja echter terug. Er zijn verschillende soorten thuja verkrijgbaar in onze webwinkel. Zo kunt u kiezen voor de elegante, slanke thuja ‘Smaragd’, een conifeer die wordt gekenmerkt door zijn diepgroene kleur.

Daarnaast is er nog de thuja ‘Brabant’, het iets robuustere broertje van de thuja ‘Smaragd’. De thuja ‘Brabant’ groeit iets sneller dan de thuja ‘Smaragd’ en gaat ook iets breder op. Daardoor moet deze haagconifeer iets regelmatiger worden gesnoeid om zijn strakke vorm te behouden. Hetzelfde geldt voor de diverse soorten Reuzenlevensboom die u in ons assortiment vindt. Met de Reuzenlevensboom ‘Martin’, ‘Atrovirens’ of ‘Excelsa’ legt u op gemakkelijke wijze een zeer hoge en wintergroene privacyhaag aan. Ook de thuja is overigens verkrijgbaar als kant-en-klaarhaag.

Overige populaire haagconiferen
Ook de Leylandii conifeer is erg populair. Dit komt met name door zijn robuuste uiterlijk en de zeer snelle groeivorm.

Overige populaire haagconiferen

Natuurlijk zijn niet enkel de thuja en de taxus coniferen die op dit moment populair zijn. Ook de Californische cipressoorten zijn bijzonder geliefd bij tuiniers. Er is een variant met blauwe schubben en daarnaast zijn er ook twee varianten met gele schubben. Ook de Leylandii conifeer is erg populair. Dit komt met name door zijn robuuste uiterlijk en de zeer snelle groeivorm. Zo kunnen Leylandii coniferen wel een meter per jaar in hoogte toenemen. Bent u nieuwsgierig naar onze andere coniferen? Neem dan vooral een kijkje in onze webwinkel. U hebt een zeer ruime keuze uit haagconiferen die allen unieke eigenschappen hebben.

Denk bijvoorbeeld aan de Japanse lariks, de fijnspar en de watercipres: deze soorten zijn weliswaar iets minder bekend dan de thuja of de Californische cipres, maar daarom zeker niet minder mooi en waardevol voor uw tuinlandschap.