Welke coniferensoort past bij welke haag?

31 december 2018
Welke coniferensoort past bij welke haag?

Coniferen worden vaak gebruikt in formele hagen. Dat klinkt misschien alsof er niet veel mogelijk is als u voor een coniferenhaag kiest, maar niets is minder waar. Alle coniferensoorten hebben hun eigen kenmerken die ze geschikt maken voor verschillende doeleinden. Om voor u duidelijk te maken welke coniferensoort bij welke haag past staan we stil bij de eigenschappen van verschillende coniferensoorten. Zo wordt het voor u makkelijk om de juiste coniferen te kiezen bij de haag die u in gedachten heeft.

Privacyhaag met coniferen
Voor wie op zoek is naar een haag die snel hoog genoeg is om als privacyhaag te gebruiken lijkt de leylandii daarom een voor de hand liggende keuze.

Privacyhaag met coniferen

Voor een privacyhaag zijn coniferen de ideale haagplanten. De meeste coniferen zijn wintergroen en vrij dicht vertakt. Bovendien groeit het grootste deel van de haagconiferen behoorlijk snel. Dat is niet alleen een voordeel omdat u dan snel resultaat heeft, maar ook omdat u uw haag dan vaak moet snoeien. In eerste instantie lijkt dat misschien veel werk, maar veel snoeien heeft ook een gunstige uitwerking op de vertakking van een plant. Die vertakt namelijk op de plekken waar u hem snoeit. Een haag die regelmatig aan een snoeibeurt onderworpen wordt, zal dus vrij snel zichtdicht zijn.

Voor wie op zoek is naar een haag die snel hoog genoeg is om als privacyhaag te gebruiken lijkt de leylandii daarom een voor de hand liggende keuze. Onder ideale omstandigheden kan deze coniferensoort in een jaar tijd wel een meter hoger worden. En zelfs de langzaamst groeiende soorten zullen minimaal een halve meter per jaar groeien. Een haag van twee meter staat er dus al na een paar jaar. In eerste instantie zal een leylandiihaag echter wel wat opener van structuur zijn dan bijvoorbeeld de Californische cipres of de levensboom, ook wel bekend onder zijn botanische naam Thuja. Met een jaarlijks groeitempo van zo’n 30 centimeter zullen deze coniferen ook vrij snel op hoogte zijn.

Omdat de taxus aanzienlijk langzamer groeit dan gebruikelijk is bij coniferen, is dat meestal niet de eerste plant waar mensen aan denken voor een privacyhaag. Maar het is zeker mogelijk. Een taxus is namelijk uiterst compact. Een taxushaag die uw privacy kan beschermen is dus een kwestie van geduld hebben. Als er spoed bij komt kijken, is een kant-en-klaarhaag van 1,80 meter of hoger een hele goede oplossing.

Een formele, lage haag in de voortuin
Voor de vormsnoei is het natuurlijk ook een goede zaak dat de taxus zijn vorm lang behoudt.

Een formele, lage haag in de voortuin

Die langzame groei is ook precies de reden waarom de taxus zo vaak gebruikt wordt voor een lage, uiterst formele haag in de voortuin. Sneller groeiende coniferensoorten raken snel hun vorm kwijt. Voor een strakke haag op halve hoogte is daar niet tegenop te snoeien. Een taxushaag in de voortuin blijft met twee snoeibeurten per jaar mooi strak en formeel. Zo’n soort haag is ideaal voor in de voortuin: u houdt het zonlicht niet uit uw huis en het is een prachtige manier om uw erf af te scheiden van de andere tuinen in uw buurt. Bovendien voldoet u zo ook aan de wettelijke eisen met betrekking tot de hoogte van een haag. In de voortuin mag die namelijk niet hoger dan een meter zijn.

Voor de vormsnoei is het natuurlijk ook een goede zaak dat de taxus zijn vorm lang behoudt. In feite heeft de taxus heel veel goede eigenschappen voor het vormsnoeien gemeen met de buxus en de Japanse hulst. Hij groeit traag – hooguit 20 centimeter per jaar – en heeft kleine bladeren, waarmee de vorm van de planten goed te definiëren is. Een taxus is dus een prima alternatief voor de buxus als de buxusmot in uw buurt actief is.

Een coniferenhaag op natte grond
Het enige wat als een nadeel aan de watercipres ervaren kan worden is dat het een van de weinige haagconiferen is die niet wintergroen is.

Een coniferenhaag op natte grond

Als coniferen ergens een hekel aan hebben, is het natte grond. Staan de wortels van uw coniferenhaag onder water, dan krijgt u vroeg of laat met onherstelbare schade in uw haag te maken. Hierop is maar één uitzondering en dat is – hoe kan het ook anders met die naam – de watercipres. Van origine groeit deze conifeer zelfs op drassige moerasgrond, dus een tuin waar wat water in de bodem blijft staan is voor deze sterke conifeer geen enkel probleem. Vorst overigens ook niet: de watercipres is winterhard tot zo’n 30 graden onder nul.

Het enige wat als een nadeel aan de watercipres ervaren kan worden is dat het een van de weinige haagconiferen is die niet wintergroen is. Hij verliest dus zijn naalden als het kouder wordt. Qua uiterlijk is het echter ook een groot voordeel dat de watercipres een bladverliezende conifeer is. In het najaar verkleurt het lichtgroene blad van deze naaldboom namelijk naar een prachtige gouden bladkleur. Dat is op zichzelf al bijzonder, want er zijn bijna geen coniferen waarvan het uiterlijk met de seizoenen mee verandert. Bovendien is de wintercipres heel eenvoudig te onderhouden. Een jaarlijkse snoeibeurt is voldoende om hem gezond verder te laten groeien.

De perfecte coniferenhaag gevonden? Bestel hem online!
Bij Haagplanten.net werken we met de beste kwekers van Europa en worden uw bestelde haagplanten ook nog eens goed gecontroleerd voordat we ze bij u thuis afleveren.

De perfecte coniferenhaag gevonden? Bestel hem online!

Bent u eruit welke coniferenhaag het meest aan uw tuinwensen voldoet? Dan kunt u die het beste online bestellen. In dat geval wordt u niet teleurgesteld door een beperkt aanbod of het feit dat de beste planten al weg zijn. Bij Haagplanten.net werken we met de beste kwekers van Europa en worden uw bestelde haagplanten ook nog eens goed gecontroleerd voordat we ze bij u thuis afleveren. U kunt zich dus verheugen op een mooie, gezonde coniferenhaag, hoe u uw coniferenhaag ook wilt gebruiken.

Heeft u toch liever een ander soort haag? Ook dan kunt u op ons online aanbod rekenen. We hebben de mooiste bloeiende en wintergroene haagplanten in de aanbieding, bijvoorbeeld prachtige laurierhagen, beukenhagen, ligusterhagen en haagbeuken.