Welke coniferen zijn er allemaal?

8 januari 2020
Welke coniferen zijn er allemaal?

Wilt u een nieuwe haag aanplanten of uw tuinontwerp aanpassen? Dan kunt u zich afvragen welke coniferen er allemaal zijn. Elke conifeer heeft immers zijn eigen uitstraling en kenmerken: ze variëren in kleur, grootte en groeivorm. Ook groeit de ene conifeer sneller dan de andere. Maar welke eigenschappen hebben de diverse conifeersoorten? En welke soort past het beste bij uw tuinontwerp?

Thuja (levensboom)
Een populaire conifeersoort is de levensboom, ook wel bekend als de thuja.

Thuja (levensboom)

Een populaire conifeersoort is de levensboom, ook wel bekend als de thuja. Dit geslacht bestaat uit meerdere coniferen die zeer geschikt zijn als haagplanten. Ook kunnen de coniferen solitair of in groepen aangeplant worden. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de Thuja occidentalis 'Brabant' of de Thuja occidentalis 'Smaragd'. Ook kunt u kiezen voor de Reuzenlevensboom, ook wel Thuja plicata genoemd. De Thuja plicata 'Martin', 'Atrovirens' en 'Excelsa' zijn erg geliefd onder tuiniers. Wanneer u op zoek bent naar een geschikte conifeer om een zeer hoge, diepgroene haag mee te creëren is de Reuzenlevensboom een goede keuze.

De Thuja plicata is wintergroene conifeer die erg hoog kan worden. Wil u een coniferenhaag van 5 meter aanleggen? Dit zou voor de Reuzenlevensboom geen probleem moeten zijn. Vergeleken met andere thujasoorten zijn deze coniferen diep en donker van kleur. Ze zijn goed bestand tegen een winterse kou en vergen geen ingewikkeld onderhoud. Wel dienen ze 1 à 2 keer per jaar te worden gesnoeid. In het voorjaar kunt u de coniferen bemesten en eventueel van wat kalk voorzien. De Reuzenlevensboom is voor zowel formele als natuurlijke tuinontwerpen geschikt. Deze conifeer is vooral geschikt voor middelgrote tot grote tuinen.

De Thuja occidentalis is voor grote, maar ook voor kleine(re) tuinen geschikt. In onze online speciaalzaak kunt u twee soorten Thuja occidentalis vinden: de Westerse levensboom 'Smaragd' en de Westerse levensboom 'Brabant'. Beide thujasoorten zijn bladhoudend. De thuja 'Smaragd' wordt gekenmerkt door een slanke groeivorm en een diep smaragdgroen loof. De conifeer heeft een sierlijk voorkomen, maar kan prima gebruikt worden om een zichtdichte privacyhaag mee aan te leggen. Hij groeit maximaal 20 centimeter per jaar. De thuja 'Brabant' is een wat robuustere conifeer dan de thuja 'Smaragd'. Ook groeit hij iets sneller: gemiddeld 20 tot 30 centimeter per jaar.

U kunt alle soorten thuja in onze online winkel vinden. Daar kunt u ze op uw gemak bekijken en direct het gewenste aantal coniferen bestellen.

Californische cipres
De Californische cipres (wetenschappelijke naam: Chamaecyparis lawsoniana) is een geslacht dat uit enkele bijzonder mooie coniferen bestaat.

Californische cipres

De Californische cipres (wetenschappelijke naam: Chamaecyparis lawsoniana) is een geslacht dat uit enkele bijzonder mooie coniferen bestaat. Ook deze coniferen zijn uitstekend geschikt als haagplant. De diverse soorten Californische cipres zijn wintergroen. Ook kunt u de coniferen solitair aanplanten of in groepen neerzetten. De Californische cipres is passend bij formele tuinontwerpen waar een strakke haag het mooist staat. Toch kan de conifeer ook prima aangeplant worden in natuurlijke, meer informele tuinen. Ze hoeven dan niet heel strak te worden gesnoeid. Wanneer deze coniferen een beetje hun gang kunnen gaan en bijvoorbeeld eens per jaar aan snoei worden onderworpen, zijn ze immers ook prachtig.

In onze webshop treft u 3 soorten Californische cipres aan. Allereerst is er de blauwe Californische cipres. Deze conifeer blijft relatief smal. Hij kan worden herkend aan zijn schitterende, blauwachtige loof. De conifeer groeit gemiddeld 30 centimeter per jaar. De haagplant is goed winterhard en groeit vrij snel dicht, waardoor er een mooie privacyhaag ontstaat. Dan is er ook nog de gele Californische cipres. Deze conifeer heeft een geelgroen blad en groeit even snel als de blauwe variant. Daarnaast is er de gele Californische cipres 'Stardust'. Deze groeit ietwat bossig: daarin verschilt hij dus van de andere soorten Californische cipres.

Californische cipres coniferen zijn vrij eenvoudig te onderhouden. Ze kunnen in zowel grote als kleine(re) tuinen worden aangeplant. In kleine tuinen kunt u ze het beste 2 maal per jaar snoeien om ze compact en op de gewenste hoogte te houden.

Taxusn
Ook de taxus is een populaire conifeer.

Taxus

Ook de taxus is een populaire conifeer. Hij verschilt op verschillende fronten van andere coniferen. Zo is hij in een zeer strakke, formele vorm te snoeien. Ook heeft hij naalden in plaats van loof. Bent u op zoek naar een haagconifeer die u goed strak kunt scheren en waar niet doorheen te kijken valt? Dan is de taxus zeker iets voor u. Kies voor de gewone taxus (Taxus baccata), de vrouwelijke taxus (Taxus media 'Hicksii') of de mannelijke variant (Taxus media 'Hillii'). Door mannelijke en vrouwelijke taxusplanten gemengd aan te planten zullen er in het najaar bessen aan de haag groeien.

Ook de Taxus baccata vormt bessen in het najaar: deze soort is namelijk tweehuizig. Wilt u liever een taxushaag zonder bessen? Kies er dan voor om enkel mannelijk taxusplanten neer te zetten. De taxus kan zowel in grote als kleine tuinen worden aangeplant. Hij komt in formele tuinen schitterend tot zijn recht, maar ook in een natuurlijke tuin staat de taxus mooi.

Leylandii coniferen
Bent u op zoek naar coniferen die zeer snel groeien? Dan zijn Leylandii coniferen zeker iets voor u.

Leylandii coniferen

Bent u op zoek naar coniferen die zeer snel groeien? Dan zijn Leylandii coniferen zeker iets voor u. Deze haagconiferen kunnen wel een meter per jaar in hoogte toenemen. Deze robuuste groeier is met name geschikt voor middelgrote en grote tuinen. De Leylandcipres is onderhoudsvriendelijk, maar dient wel op tijd te worden gesnoeid. Reken op minimaal 2 snoeibeurten per jaar om de haag mooi compact te houden. Zeker in kleinere tuinen kan de Leylandii conifeer u al snel figuurlijk boven het hoofd groeien. U kunt kiezen tussen de klassieke Leylandii conifeer en de gele Leylandii conifeer. Deze coniferen hebben een schitterende gele gloed.

Leylandii coniferen zijn wintergroen. U geniet dus het hele jaar van uw privacy in de tuin. Bent u op zoek naar bladverliezende coniferen die uw tuin een schitterende, natuurlijke uitstraling geven? Dan zijn de Japanse lariks en de watercipres misschien iets voor u. Die laatste is vooral geschikt voor tuinen met een zeer natte grond.

Heeft u nog vragen over de diverse coniferen? Neem dan gerust contact met ons op. Op onze website kunt u ook veel informatie vinden over het planten, snoeien en verzorgen van de verschillende coniferen.