Welke coniferen kan ik in pot houden?

17 mei 2019
Welke coniferen kan ik in pot houden?

Coniferen zijn bomen die zeer geliefd zijn om tuinafscheidingen mee te creëren. De coniferenhaag is eigenlijk niet meer weg te denken uit Nederlandse tuinen. Veel coniferen zijn wintergroen, goed winterhard en bieden door hun dichte vertakkingsvorm veel privacy in uw tuin. Ook worden coniferen regelmatig solitair aangeplant en bijvoorbeeld in vorm gesnoeid. Maar kunt u coniferen ook in pot houden? Het is een vraag waar veel tuiniers mee rondlopen. We geven u graag het verlossende antwoord.

Conifeer in pot houden
Coniferen in pot hebben namelijk wel wat meer verzorging nodig dan coniferen die in de grond zijn aangeplant.

Conifeer in pot houden

In principe kunt u haagconiferen zeker in pot of een bloembak houden. Dit kan zelfs een uitkomst zijn wanneer u slechts een kleine stadstuin of een balkon heeft, maar wel wilt genieten van al het moois dat coniferen te bieden hebben. Het is echter wel belangrijk dat deze pot aan een aantal eisen voldoet. Zo is het allereerst belangrijk dat de pot waarin de conifeer komt te staan groot genoeg is. Er moet immers wel voldoende ruimte zijn om te kunnen wortelen. Met hun wortels halen coniferen namelijk vocht, mineralen en voeding uit de grond. En dat brengt ons precies bij het volgende punt.

Coniferen in pot hebben namelijk wel wat meer verzorging nodig dan coniferen die in de grond zijn aangeplant. U moet de grond in de pot continu monitoren op kwaliteit, doorlatendheid en voedingsstoffen. In de tuin heeft u daar minder omkijken naar. U dient de idealen omstandigheden in de pot na te bootsen zodat uw coniferen hiervan optimaal profiteren. Reken er dus op dat coniferen in pot wel bemesting en bewatering nodig hebben om gezond en sterk te blijven. Heeft u dit ervoor over? Dan kunt u er zeker voor kiezen om coniferen in pot te houden.

Coniferen in pot houden: hoe begin ik?
Het is echter wel zo dat coniferen in pot niet dezelfde grootte bereiken als ze zouden doen wanneer ze in de tuin aangeplant worden.

Coniferen in pot houden: hoe begin ik?

Als u coniferen in pot wilt gaan houden, is het wel handig om te weten hoe u begint. Er komt namelijk het een en ander bij kijken. Het is belangrijk dit te weten, zodat uw coniferen in pot mooi gaan groeien en tot volle wasdom kunnen komen. Het is echter wel zo dat coniferen in pot niet dezelfde grootte bereiken als ze zouden doen wanneer ze in de tuin aangeplant worden. Tenzij u de conifeer elk jaar gaat verpotten zal deze dus altijd wat achterblijven in groei. Dit is echter geen probleem voor de vitaliteit voor de plant.

Ook is het belangrijk dat u kiest voor een pot die is voorzien van een aantal gaten. Zo krijgen de coniferen wel de nodige lucht en kan ook overtollig water worden afgevoerd via deze gaten. Ook is het van belang dat de gaten niet geblokkeerd kunnen raken, waardoor vocht niet meer afgevoerd wordt. De conifeer komt dan te nat te staan, waardoor hij wordt verstikt. Daarnaast worden de coniferen op deze manier vatbaar voor schimmels en ziekten. Maak daarom gebruik van een gaasje of een ander opvangsysteem op de bodem van de pot, waarna u deze van een laag hydrokorrels voorziet.

Welke coniferen kan ik in pot houden?
De thuja ‘Smaragd’ is bijvoorbeeld een stuk geschikter om in pot te houden dan de leylandcipres.

Welke coniferen kan ik in pot houden?

Niet elke conifeer is even geschikt om in pot te houden. In theorie kunt u alle coniferen in een pot aanplanten en houden, maar we raden aan om voor een soort te kiezen die niet al te snel groeit. Een snelgroeiende haagconifeer is namelijk stukken veeleisender dan en wat trager groeiende soort, waardoor het erg lastig kan zijn om deze op de juiste manier te verzorgen. De thuja ‘Smaragd’ is bijvoorbeeld een stuk geschikter om in pot te houden dan de leylandcipres, die wel een meter per jaar in hoogte toe kan nemen.

Daarnaast raden we aan om te kiezen voor wintergroene haagconiferen. Dit heeft geen praktische maar wel een esthetische reden: bladverliezende coniferen zien er gedurende de winter stukken minder mooi uit in een pot. Daarnaast bieden ze dan geen privacy op uw balkon of in uw tuin, terwijl dat door de meeste tuiniers wel wordt gewenst. Kies dus altijd een haagconifeer die niet al te snel groeit en zijn blad vasthoudt gedurende de wintermaanden. Dat maakt ook de taxus een haagconifeer die prima in pot of bloembak gehouden kan worden. U kunt ook kiezen voor de Californische cipres: ook deze groeit niet in een razendsnel tempo naar ongekende hoogten.

Wat doe ik met coniferen in pot?
Zoals we al even lieten vallen heeft u niet veel keuze als u bijvoorbeeld enkel een balkon heeft.

Wat doe ik met coniferen in pot?

Er kunnen diverse redenen zijn om voor coniferen in pot te kiezen. Zoals we al even lieten vallen heeft u niet veel keuze als u bijvoorbeeld enkel een balkon heeft. Door coniferen in bloembakken te houden kunt u zelfs een kleine haag creëren waardoor u van veel privacy geniet wanneer u tijd doorbrengt op uw balkon. Ook schept u op deze manier een groene leefomgeving, ondanks het feit dat u in een appartement woont. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat u coniferen in potten of bloembakken gewoon mooi vindt staan, bijvoorbeeld op uw terras.

U kunt bepaalde haagconiferen in pot ook in creatieve snoeivormen knippen. Dit geeft uw balkon of tuin een mondaine en ietwat formele uitstraling. De taxus, Thuja 'Smaragd' en Thuja 'Brabant' lenen zich hiervoor uitstekend. Zorg na een snoeibeurt altijd dat u wat extra organische coniferenmest toevoegt aan de pot. Dit bevordert het herstel van de conifeer na de snoei. Snoeit u de conifeer niet? Zorg er ook dan voor dat de coniferen voldoende voedingsstoffen ter beschikking hebben. Zo blijven de haagconiferen in pot gezond en sterk, en kunt u er nog langdurig van genieten.

Geïnspireerd geraakt? Kijk snel rond in onze webshop en kies de ideale haagconiferen uit om in pot te houden. Ook kunt u natuurlijk bij ons terecht voor andere haagplanten.