Welke beukenhaag past bij mijn tuin?

30 oktober 2019
Welke beukenhaag past bij mijn tuin?

De beuk (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica) is als haagplant bijzonder geliefd onder tuiniers. Een beukenhaag heeft immers veel te bieden en is het jaar rond interessant. Daarnaast is de beuk als haagplant eenvoudig te onderhouden. De beukenhaag is in twee varianten verkrijgbaar in onze webshop: u kunt kiezen tussen de rode beuk en de groene variant. Maar wat zijn precies de verschillen? En welke beukenhaag past het beste bij uw tuin?

De charme van de beukenhaag
Dat de beukenhaag een bijzonder charmante haagplant is weten de meeste tuiniers wel. Officieel is de beuk een bladverliezende boom.

De charme van de beukenhaag

Dat de beukenhaag een bijzonder charmante haagplant is weten de meeste tuiniers wel. Officieel is de beuk een bladverliezende boom. Toch zult u ’s winters niet snel kale takken zien in de beukenhaag: de beuk houdt zijn verdorde blad immers vast gedurende de koude maanden. In het najaar trakteert de beukenhaag ons op schitterende herfstkleuren die een sprookjesachtige sfeer creëren. Gedurende het voorjaar en de zomer draagt de haagplant fier zijn frisgroene blad en voorziet hij op deze manier van voldoende privacy in de tuin. Ook ’s winters kunt u met de beukenhaag echter genieten van wat privacy in uw tuin.

De beukenhaag is dan niet helemaal zichtdicht, maar beschermt wel enigszins tegen blikken van buren en voorbijgangers. Bent u op zoek naar een haagplant die in elk seizoen interessant is om te zien? Dan is de beukenhaag zeker het overwegen waard. In onze webwinkel vindt u twee soorten beuk: de groene en de rode beuk. We vertellen u graag wat de verschillen zijn en voor welke beukenhaag u het beste kunt kiezen.

De verschillen tussen de groene en de rode beuk
Het enige verschil is dus eigenlijk de bladkleur.

De verschillen tussen de groene en de rode beuk

Eigenlijk zijn er niet veel verschillen tussen de groene en de rode beuk. Ze gedijen beiden goed op de meeste grondsoorten maar zijn ook allebei gevoelig voor natte voeten. Ook de verzorging van beide soorten beuk komt overeen. Het enige verschil is dus eigenlijk de bladkleur. De rode beukenhaag wordt ook wel de Fagus sylvatica 'Atropurpurea' genoemd. Voor welke beuk u het beste kunt kiezen hangt dus voornamelijk af van uw smaak. In feite is het zo dat de groene beuk het vaakst aangeplant wordt in Nederlandse tuinen. Ook de rode beuk zien we steeds vaker, maar nog steeds beduidend minder terug in tuinlandschappen.

Veel tuiniers vinden de rode beuk of schitterend, of helemaal niet mooi. Een tussenweg lijkt er niet te zijn. We raden vooral aan om van uw persoonlijke voorkeur uit te gaan. Ook is het zo dat de rode beuk in sommige tuinen wat kan “vloeken”, omdat deze haagplant simpelweg niet bij alle beplanting even mooi staat. Hoewel de groene beuk zich goed laat combineren met zowel bladverliezende als wintergroene planten, is de rode beuk wat lastiger toepasbaar. Kijk dus vooral kritisch naar uw tuinontwerp en de planten die er al in staan.

Laten die zich goed combineren met de rode beuk, of zou de groene beuk in uw tuin beter tot zijn recht komen? Zowel de rode als de groene beuk zijn buitengewoon mooie haagplanten die uw tuinlandschap naar een hoger niveau tillen. Beide soorten beuk zijn in de herfst schitterend om te zien en worden op dezelfde wijze gesnoeid en verzorgd. De rode beuk heeft daarnaast een bijzonder luxueuze uitstraling die weliswaar niet in elke tuinstijl even goed tot zijn recht komt, maar daarom niet minder fraai oogt.

Een gemengde beukenhaag
Kunt u niet kiezen tussen de groene en de rode beuk? Dan kunt u altijd nog voor een gemengde beukenhaag kiezen.

Een gemengde beukenhaag

Kunt u niet kiezen tussen de groene en de rode beuk? Dan kunt u altijd nog voor een gemengde beukenhaag kiezen. In onze webshop kunt u deze voor een voordelige prijs aanschaffen. De gemengde beukenhaag biedt het beste van twee werelden en komt het beste tot zijn recht in een landelijke of andere informele tuinstijl. De gemengde beukenhaag wordt op dezelfde manier verzorgd als een klassieke groene of rode beukenhaag. Door de groene en de rode beuk te combineren ontstaat er een uniek en speels effect dat zeker de nodige aandacht naar zich toe zal trekken.

Veel tuiniers combineren tegenwoordig verschillende tuinstijlen met elkaar. De tuin is dan niet meer als formeel of informeel te classificeren. In dit soort tuinen komt de gemengde beukenhaag ook erg goed tot zijn recht. In formelere tuinen kan de groene beuk juist weer prima dienstdoen als tuinafscheiding. Een beukenhaag laat zich prima snoeien en kan het beste in een mooie, strakke haagvorm worden gesnoeid. Door de haag met regelmaat aan een snoeibeurt te onderwerpen zal hij steeds compacter worden door de nieuwe vertakkingen die dan worden gevormd.

DBeukenhaag online kopen
U koopt zowel de groene als de rode of gemengde beukenhaag snel en eenvoudig online in onze webshop.

Beukenhaag online kopen

Bent u helemaal verliefd geworden op het charmante uiterlijk van de beukenhaag? U koopt zowel de groene als de rode of gemengde beukenhaag snel en eenvoudig online in onze webshop. De beuk is als haagplant op verschillende hoogten verkrijgbaar. Kies voor een beukenhaag in pot, met kluit of met blote wortel. Die laatste soort is overigens ook direct het voordeligst. Haagplanten met blote wortel worden het beste in het najaar of de winter aangeplant. Een beukenhaag in pot of met kluit kan het hele jaar door in de grond worden gezet, behalve wanneer het vriest of wanneer er sprake is geweest van zware regenval.

Wilt u direct een volgroeide beukenhaag in uw tuin aanplanten? Dan kunt u kiezen voor een kant-en-klare beukenhaag. Deze heeft de door u gewenste hoogte al bereikt. Gaat u liever voor jonge haagplanten? Ook dat behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Heeft u nog vragen over de groene of rode beuk? Neem dan gerust contact met ons op. Wij delen onze kennis graag met u!