Wat zijn de verschillen tussen de diverse soorten taxus?

8 juni 2019
Wat zijn de verschillen tussen de diverse soorten taxus?

Een mooie, goed onderhouden taxushaag is een lust voor het oog. Maar welke soort taxus is het meest geschikt om een haag mee aan te leggen? Het is u wellicht niet ontgaan dat er diverse soorten taxus verkrijgbaar zijn in onze webwinkel: de gewone taxus (Taxus baccata), de Taxus media ‘Hillii’ en de Taxus media ‘Hicksii’. Wat zijn precies de verschillen tussen deze soorten taxus? En welke soort past het beste bij uw tuinontwerp?

Welke taxus voor heg?
Het mooie aan de taxus is dat hij als enige haagconifeer weer uitloopt op het oude hout wanneer hij radicale verjongingssnoei ondergaat.

Welke taxus voor heg?

We vallen maar direct met de deur in huis: alle drie de soorten taxus die u in onze webshop kunt kopen zijn geschikt om een mooie taxushaag mee te creëren. Sterker nog: de diverse soorten taxus zijn bijzonder geliefd onder tuiniers in Nederland en andere streken van Europa. Met de taxus kunt u een heg aanleggen die zeer compact en zichtdicht is. Door de taxus regelmatig te snoeien stimuleert u bovendien nieuwe vertakkingen, waardoor de heg steeds compacter wordt. Ook is deze haagplant prima in strakke haagvorm te snoeien. Strak gesnoeid komt een taxushaag goed tot zijn recht in de formele tuin.

Het mooie aan de taxus is dat hij als enige haagconifeer weer uitloopt op het oude hout wanneer hij radicale verjongingssnoei ondergaat. Dit geldt voor alle typen taxus. Andere haagconiferen zijn niet tot op het kale hout terug te snoeien. Zij vormen dan geen nieuwe scheuten meer, waardoor de heg een lelijk voorkomen met kale plekken krijgt. Met de taxus heeft u hiervan geen last. Dat maakt deze haagplant ook bijzonder geschikt voor vormsnoei. Om deze reden wordt de taxus ook nog weleens aangeraden als buxusvervanger. De taxus kan ook solitair of in groepjes worden neergezet, zowel in formele als informele tuinen.

Maar wat zijn nu de verschillen tussen de diverse typen taxus?
De gewone taxus, ook wel bekend als de taxus baccata, is tweehuizig. Er zijn dus zowel mannelijke als vrouwelijke taxusplanten.

Maar wat zijn nu de verschillen tussen de diverse typen taxus?

U vraagt zich nu wellicht af wat nu precies de verschillen zijn tussen de diverse soorten taxus. De gewone taxus, ook wel bekend als de Taxus baccata, is tweehuizig. Er zijn dus zowel mannelijke als vrouwelijke taxusplanten. Een taxushaag die is aangelegd met de taxus baccata bevat dus mannelijke en vrouwelijke haagplanten. De Taxus media ‘Hillii’ is de mannelijke taxussoort en de Taxus media ‘Hicksii’ zijn vrouwelijke tegenhanger. Zowel de Taxus baccata als de Taxus media ‘Hicksii’ produceren de voor de venijnboom zo kenmerkende bessen. De mannelijke Taxus media ‘Hillii’ draagt geen bessen. Wilt u een taxushaag zonder bessen? Dan is de mannelijke taxus geschikt.

Naast het geslacht van de taxusplanten zijn er nog enkele verschillen tussen de diverse soorten taxus. Zo kan de gewone taxus een stuk hoger worden dan de Taxus media ‘Hillii’. De mannelijke taxusplanten zijn voornamelijk geschikt voor het aanleggen van heggen tot een hoogte van 1,80 meter. Hun groeivorm is nog compacter dan die van de Taxus baccata. Hierdoor kunt u een zeer strakke en blikdichte haag creëren met de Taxus media ‘Hillii’. Zo’n taxushaag ziet er dan al gauw uit als een schitterende muur van wintergroene haagplantenpracht. Wel groeit de Taxus media ‘Hillii’ iets trager dan zijn vrouwelijke tegenhanger en de gewone taxus.

Wilt u een taxushaag van 2 meter of hoger creëren? Dan zijn de gewone taxus en de Taxus media ‘Hicksii’ hiervoor uitstekend geschikt. Ook wanneer u de voorkeur geeft aan een taxushaag met mooie rode bessen in het najaar kunt u het beste voor deze soorten taxus kiezen.

Hoe verzorg ik mijn taxushaag?
De taxus staat echter niet echt bekend als een snelgroeier, waardoor 1 à 2 snoeibeurten per jaar vaak voldoende zijn.

Hoe verzorg ik mijn taxushaag?

Wanneer we het hebben over de verzorging van een taxushaag, gelden eigenlijk dezelfde regels voor alle verschillende typen taxus. Zowel de taxus baccata als de Taxus media ‘Hicksii’ en de Taxus media ‘Hillii’ varen wel bij een goede bemesting en een regelmatige snoeibeurt. De taxus staat echter niet echt bekend als een snelgroeier, waardoor 1 à 2 snoeibeurten per jaar vaak voldoende zijn. Bij vormsnoei zult u iets vaker met de snoeischaar in de weer moeten. Hetzelfde geldt wanneer u een zeer strakke haag ambieert die een uiterst formele vorm laat zien.

Daarnaast heeft de taxushaag de juiste omstandigheden, mineralen en voedingsstoffen nodig om goed te gedijen. In principe is de taxus geen heel veeleisende plant: zolang hij maar niet in te droge grond staat. Aan de andere kant worden ook te natte voeten niet gewaardeerd. Geef de taxus bij langdurige droogte regelmatig extra water. Een taxushaag in een natte grond neerzetten is goed mogelijk wanneer u zorgt voor een goede drainage. Daarnaast is het zaak om de taxushaag 1 à 2 maal per jaar te bemesten. Gebruik hiervoor bij voorkeur organische coniferenmest.

Voor alle soorten taxus geldt dat ze meer risico lopen op een tekort aan bepaalde mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium. Coniferenmest bevat deze mineralen, waardoor uw taxushaag precies krijgt wat hij nodig heeft om uw tuin optimaal te verrijken.

Koop de verschillende soorten taxus eenvoudig online
De verschillende soorten taxus zijn prima toepasbaar in nagenoeg elk tuinontwerp.

Koop de verschillende soorten taxus eenvoudig online

Welke soort taxus past het beste bij uw tuinstijl? Of u nu voor de Taxus baccata, de Taxus media ‘Hicksii’ of de taxus media ‘Hillii’ gaat: u kunt deze taxussoorten eenvoudig en veilig online kopen in onze webwinkel. De verschillende soorten taxus zijn prima toepasbaar in nagenoeg elk tuinontwerp. Zowel de beginnende als de zeer ervaren tuinier kunnen eindeloos genieten van een taxushaag of solitair geplante venijnbomen. De diverse typen taxus die u in onze webwinkel koopt hebben de uitgebalanceerde en professionele verzorging van onze ervaren kwekers ontvangen. Zo weet u zeker dat er straks sterke, gezonde en duurzame haagplanten in uw tuin prijken.

Heeft u nog vragen over de verschillende soorten taxus? Of wenst u persoonlijk tuinadvies op maat? Dan kunt u altijd terecht bij ons team van experts. Zij helpen u graag bij het vinden van de haagplant die het best bij u en uw tuin past.