Wat onderscheidt de thuja van andere haagconiferen?

22 maart 2019
Wat onderscheidt de thuja van andere haagconiferen?

Voor het aanleggen van een tuinafscheiding zijn wintergroene haagconiferen al sinds jaar en dag ongekend populair. Vooral coniferen als de taxus en de levensboom (wetenschappelijke naam: thuja) zijn erg geliefd onder tuinliefhebbers. Daarom willen we graag wat dieper ingaan op wat de thuja nu precies onderscheidt van andere haagconiferen. Het is namelijk niet voor niets dat deze bijzondere boom zo veelvuldig wordt aangeplant als heg. Een thujahaag biedt vele voordelen. We vertellen je graag welke dit zijn.

De thuja is eenvoudig te onderhouden
1 à 2 snoeibeurten per jaar zijn genoeg om een thujahaag in zijn mooie, strakke vorm te houden.

De thuja is eenvoudig te onderhouden

De thuja is, in tegenstelling tot sommige andere haagconiferen, vrij eenvoudig te onderhouden. De levensboom groeit behoorlijk rap, maar niet zo snel als bijvoorbeeld de leylandcipres die door zijn snelle groei veel snoei en extra verzorging eist. 1 à 2 snoeibeurten per jaar zijn genoeg om een thujahaag in zijn mooie, strakke vorm te houden. De thuja laat zich prima snoeien, maar pas wel op dat u de haag niet te diep terugsnoeit: deze haagconifeer loopt niet uit op het kale hout. Gebruik bij het snoeien van de thuja altijd scherp snoeigereedschap: zo voorkomt u schade aan de haag.

Het is raadzaam om de thuja na elke snoeibeurt te bemesten. Dit kunt u doen met organische tuinmest of coniferenmest. Coniferen zijn vaak iets vatbaarder voor een tekort aan magnesium dan andere haagplanten. Een meststof die is verrijkt met magnesium is dus geen overbodige luxe om uw levensboomhaag mee te bemesten. Nagenoeg alle haagplanten vereisen snoei en bemesting. De thuja is een haagconifeer die met minimale verzorging mooi en gezond blijft. Dat maakt deze conifeer bijzonder geliefd bij tuinliefhebbers die de voorkeur geven aan een gemakkelijk tuinontwerp.

De thuja groeit overal goed
Zorg er verder voor dat het bodemleven in uw tuin optimaal is: breng jaarlijks, bij voorkeur ’s winters, een fijne laag compost op het gazon aan.

De thuja groeit overal goed

Een ander voordeel van de thuja ten opzichte van andere haagconiferen is dat hij bijna alle grondsoorten goed verdraagt. Een voedingsrijke en licht vochtige bodem heeft echter de voorkeur. Tegen droogte moet uw thujahaag beschermd worden: geef de heg tijdens perioden van langdurige droogte altijd extra water. Heeft u een voedingsarme of droge tuingrond? Ook dan kan de thuja prima worden aangeplant. Het is dan wel zaak dat de levensboomhaag voldoende wordt bemest. Geef de heg twee maal per jaar wat meststof: de eerste keer in het voorjaar en een tweede keer aan het einde van de zomer.

Zorg er verder voor dat het bodemleven in uw tuin optimaal is: breng jaarlijks, bij voorkeur ’s winters, een fijne laag compost op het gazon aan. Hier profiteert niet alleen uw thujahaag van: de rest van de beplanting in uw tuin vaart er ook wel bij. Is de grondsoort in uw tuin erg rijk aan voeding? Dan is dit niet altijd nodig om de thuja gezond en sterk te houden. Toch is het aanbrengen van compost een goede manier om uw tuin, heesters en bomen in topconditie te houden. We raden het dus wel altijd aan, ongeacht welke haag u in de tuin heeft staan.

De thuja is verkrijgbaar in diverse soorten
Er zijn drie typen reuzenlevensboom: de thuja plicata ‘Martin’, ‘Excelsa’ en ‘Atrovirens’.

De thuja is verkrijgbaar in diverse soorten

In onze webwinkel zijn diverse soorten thuja verkrijgbaar en ze zijn allemaal even mooi en geschikt als haagconifeer. Zo is de thuja ‘Brabant’ en robuuste levensboom waarmee u zeer snel een volle, zichtdichte haag creëert. De thuja ‘Smaragd’ wordt geroemd om zijn charmante, smaragdgroene kleur. Hij groeit iets minder snel dan de thuja ‘Brabant’ en oogt elegant, misschien zelfs ietwat delicaat. Toch is ook de thuja ‘Smaragd’ prima geschikt om een compacte en dichte haag mee aan te leggen. Naast deze twee soorten thuja zijn er ook nog verschillende soorten reuzenlevensboom verkrijgbaar.

Zoals zijn naam al doet vermoeden is de reuzenlevensboom uitermate geschikt om een haag van flinke hoogte mee te creëren. Er zijn drie typen reuzenlevensboom: de thuja plicata ‘Martin’, ‘Excelsa’ en ‘Atrovirens’. De verscheidene soorten reuzenlevensboom leveren een dichte privacyhaag op die een respectabele hoogte kan bereiken. Door middel van snoei houdt u een haag van reuzenlevensboom echter eenvoudig op de door u gewenste hoogte.

De thuja is verkrijgbaar als kant-en-klaarhaag
Zo kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor een taxushaag of een haag van watercipres of Japanse lariks.

De thuja is verkrijgbaar als kant-en-klaarhaag

Hoewel de thuja een haagplant is die snel groeit, kan het natuurlijk toch zijn dat u niet wilt wachten tot een jonge thujahaag is uitgegroeid tot een volwassen haag. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe woning betrekt en uw tuin nog helemaal kaal is. Of wanneer u een saaie schutting of oude haag wilt vervangen voor een fris, nieuw exemplaar. In deze gevallen biedt een kant-en-klaarhaag uitkomst. In onze webwinkel vindt u diverse haagplanten die in kant-en-klare variant te koop zijn. De levensboom is daar een van. Een kant-en-klare thujahaag bestaat uit volgroeide haagelementen die samen een sterke, gezonde en frisse haag op de gewenste hoogte vormen.

U vindt ook andere haagconiferen in kant-en-klare vorm in onze webwinkel. Zo kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor een taxushaag of een haag van watercipres of Japanse lariks. Het voordeel van haagconiferen als de taxus en levensboom is dat deze wintergroen zijn. Ze bieden u dus het hele jaar rond een hoge mate van privacy.

De thuja past bij verschillende tuinontwerpen
Onze haagconiferen zijn altijd goed vertakt en verkeren in topconditie.

De thuja past bij verschillende tuinontwerpen

Een thujahaag doet het goed in verschillende tuinontwerpen. Zo zien we de levensboom terug in formele tuinstijlen, maar ook in landelijke en andere informele tuinen komt deze conifeer prima tot z’n recht. Wilt u de thuja liever niet als haag aanplanten? Dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om hem solitair of in een groepje neer te zetten. Bovendien leent de thuja zich goed voor vormsnoei. Een spiraal, bolvorm of kegelvorm liggen met de levensboom zeker binnen handbereik. U kunt de thuja ook prima in zijn natuurlijke vorm houden en door middel van snoei op de door u gewenste hoogte houden.

Wilt u de thuja online kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U koopt de levensboom zowel met kluit als in pot en in diverse maten. Onze haagconiferen zijn altijd goed vertakt en verkeren in topconditie. Liever een andere haagplant kopen? Neem eens een kijkje in onze webwinkel en laat u inspireren door onze schitterende wintergroene en bladhoudende bomen en heesters!