Wat maakt de taxus zo bijzonder?

17 december 2018
Wat maakt de taxus zo bijzonder?

Een van de meest aangeplante haagplanten ter wereld is de taxus. Als er in een straat hagen aan de rand van de tuin staan, is de kans groot dat daar een of meer taxushagen tussen te vinden zijn. En die populariteit lijkt voorlopig nog lang niet af te nemen. Maar wat maakt de taxus zo bijzonder? Waarom wordt juist deze haagconifeer zo vaak geplant, terwijl er zoveel andere mooie coniferen en andere wintergroene haagplanten zijn? Laten we eens kijken naar de eigenschappen die de taxus zo bijzonder maken. De onverminderde populariteit van de taxus is hierdoor namelijk vrij gemakkelijk te verklaren.

De taxus groeit heel langzaam
De taxus groeit echter maar zo’n 15 tot 20 centimeter per jaar en daardoor volstaat een jaarlijkse snoeibeurt ook.

De taxus groeit heel langzaam

Coniferen groeien over het algemeen vrij snel. Dat kan een voordeel zijn, omdat er dan snel een haag staat die tot boven ooghoogte reikt en daarmee een goede privacyhaag is. Voor het onderhoud is het echter wel prettig om een wat langzamer groeiende soort te hebben. Een snelgroeiende haagplant als de leylandii moet zeker een keer of vier per jaar gesnoeid worden. De taxus groeit echter maar zo’n 15 tot 20 centimeter per jaar en daardoor volstaat een jaarlijkse snoeibeurt ook. Toch raden we aan om twee keer per jaar uw taxushaag te snoeien, zodat hij er mooi strak uit blijft zien. Zo’n strakke, compacte haag heeft namelijk een heel verzorgd voorkomen, waardoor uw tuin een stijlvolle uitstraling krijgt.

Net als bij de nóg langzamer groeiende buxus is de groeisnelheid van de taxus dus een van de belangrijkste eigenschappen waarom deze haagconifeer voor formele hagen gebruikt wordt. En net als de buxus is ook de taxus uitstekend geschikt voor de vormsnoei. De trage groei zorgt ervoor dat de vorm waarin de taxus geknipt is niet snel verloren gaat. Bovendien heeft de taxus geen grote bladeren, maar kleine naalden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de laurierhaag. Hierdoor is het veel makkelijker om een taxus heel nauwkeurig in een bepaalde vorm te snoeien.

Normaal gesproken wordt een taxushaag redelijk laag gehouden. Toch kan een taxushaag van de Taxus media zo’n 1,80 meter hoog worden. De van nature in West-Europa voorkomende Taxus baccata kan zelfs een haag van tweeënhalve meter opleveren. Het duurt alleen wel langer voor die hoogte bereikt is dan bij een ander type coniferenhaag.

De taxus kan verjongd worden
De taxus is zo’n beetje de enige conifeer die wel vanuit het oude hout kan uitlopen.

De taxus kan verjongd worden

Een snoeibeurt overslaan is bij de meeste coniferen geen optie. Zeker bij schubconiferen als de Californische cipres of de leylandii niet. Als die er onverzorgd uit gaan zien, kunt u ze niet verder terug snoeien dan de takken groen zijn. De taxus is zo’n beetje de enige conifeer die wel vanuit het oude hout kan uitlopen. Door de groeisnelheid zal hij niet snel verwilderen, maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u uw hoge taxushaag zat bent en een lagere wilt. Dat is bij de taxus ook gewoon mogelijk. U kunt hem heel sterk terugsnoeien en dan zal hij gewoon weer uitgroeien tot een mooie, compacte en groene haag.

Dit is overigens iets wat voor het volledige (lange) leven van de taxus geldt. Er is geen tijdgrens aan wanneer u de taxus radicaal terug kunt snoeien. Ook op hoge leeftijd zal hij nog nieuwe uitlopers produceren vanuit zijn oude hout. Dit maakt de taxus veelzijdiger dan hij misschien op het eerste gezicht lijkt.

De taxus wordt heel oud
Er staan levende taxussen in Turkije en Wales waarvan geschat wordt dat ze al meer dan vierduizend jaar oud zijn!

De taxus wordt heel oud

Van een taxus heeft u een leven lang plezier. Coniferen worden gemiddeld genomen sowieso ouder dan loofbomen. Maar er staan levende taxussen in Turkije en Wales waarvan geschat wordt dat ze al meer dan vierduizend jaar oud zijn! Ook in Ierland en Schotland staan exemplaren van de Taxus baccata die vermoedelijk voor het begin van onze jaartelling al begonnen zijn met groeien. Hiermee is niet alleen bewezen dat de taxus een lange levensduur heeft, maar ook dat ze wel tegen een stootje kunnen. Er zijn in de afgelopen vierduizend jaar ongetwijfeld wat barre weersomstandigheden geweest en die hebben deze oude taxussen allemaal overleefd.

Dit lange leven is ook een reden waarom er op veel Engelse begraafplaatsen taxussen geplant staan. Meestal zijn dat solitair geplante bomen en geen taxushagen, maar ze staan wel symbool voor het eeuwige leven. Dat komt ook doordat de taxus eeuwen geleden zo’n beetje de enige inheemse plant was die ook ’s winters groen bleef. Mo Jayachi