Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wat maakt de Portugese laurier anders dan andere laurierhagen?

Portugese laurier

Wat maakt de Portugese laurier anders dan andere laurierhagen?

Wie op zoek is naar de elegante glans van de laurierhaag komt vaak uit bij de laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Novita' of andere soorten laurierkers (Prunus laurocerasus). De laatste jaren is de Portugese laurier (Prunus lusitanica) echter aan een opmars bezig. Steeds meer mensen vallen voor de luxueuze uitstraling en de bescheiden, maar charmante bloei van de Portugese laurier. Maar wat maakt de Portugese laurier anders dan andere laurierhagen? We zetten de overeenkomsten en verschillen tussen de laurierkers en de Portugese laurier voor u op een rij.

Overeenkomsten tussen de Portugese laurier en de laurierkers
Het spreekt voor zich dat de laurierkers en de Portugese laurier overeenkomsten hebben.

Overeenkomsten tussen de Portugese laurier en de laurierkers

Het spreekt voor zich dat de laurierkers en de Portugese laurier overeenkomsten hebben. Ze vallen bij ons immers allebei onder de categorie “laurierhaag”. Die naam kan wat misleidend zijn, omdat beide soorten geen echte laurieren van het geslacht Laurus zijn. In plaats daarvan behoren beide soorten tot het Prunus-geslacht, net als de sleedoorn (Prunus spinosa). De laurierkers en de Portugese laurier zijn echter wintergroene haagplanten. Een ander belangrijk verschil met de “echte” laurier is dat u het blad van deze laurierhagen onder geen beding mag eten. Alle onderdelen van de Portugese laurier en de laurierkers zijn namelijk giftig voor mensen.

Verder hebben de laurierkers en de Portugese laurier een aantal opvallende uiterlijke kenmerken gemeen. Dan gaat het vooral om het blad. Dat blad is lang en ovaal, maar misschien nog wel belangrijker is de glans die het blad aan de bovenkant heeft. Hierdoor krijgt een laurierhaag een wat frisser, vrolijker uiterlijk dan de meeste andere wintergroene haagplanten. En omdat deze bladeren zo bepalend zijn voor het uiterlijk van een laurierhaag is het aan te raden om te snoeien met kleiner snoeigereedschap, zoals een tuinschaar. Met groter gereedschap vergroot u namelijk de kans dat u bij het snoeien door de bladeren heen knipt en daar wordt uw laurierhaag niet mooier van.

De Portugese laurier groeit langzamer
Niet iedere laurierkers groeit zo snel als de laurier 'Rotundifolia'

De Portugese laurier groeit langzamer

Goed, niet iedere laurierkers groeit zo snel als de laurier 'Rotundifolia' of de laurier 'Genolia'®. Er zijn langzamer groeiende soorten als de laurier 'Otto Luyken' of de laurier 'Zabeliana', maar meestal kiezen mensen voor de laurierkers vanwege zijn behoorlijke groeisnelheid. De Portugese laurier groeit een stuk langzamer. Ieder jaar zal de Portugese laurier zo’n 15 tot 30 centimeter groeien. In tegenstelling tot de langzaam groeiende soorten laurierkers kan de Portugese laurier echter wel vrij hoog worden. Zijn maximale hoogte bedraagt ongeveer 5 meter. Met een beetje geduld kunt u de Portugese laurier dus ook als privacyhaag inzetten.

Door zijn trage groei heeft de Portugese laurier niet veel onderhoud nodig. Dat is bij laurierhagen in het algemeen het geval, omdat ze een wat minder strak uiterlijk hebben dan bijvoorbeeld een coniferenhaag. Een Portugese laurierhaag hoeft u niet meer dan eens per jaar te snoeien. Het beste moment daarvoor is het einde van de zomer of het begin van de herfst.

De Portugese laurier heeft na aanplant meer aandacht nodig
De Portugese laurier heeft na aanplant wat meer aandacht nodig. Als u de aarde in de plantgeul of plantgaten met humusrijke tuinaarde mengt, is de kans van slagen groter.

De Portugese laurier heeft na aanplant meer aandacht nodig

Een haag van laurierkers is makkelijk aan te planten. Geef zo’n haag een plekje op goed gedraineerde grond en de kans dat hij tot de blikvanger van uw tuin uitgroeit is groot. De Portugese laurier heeft na aanplant wat meer aandacht nodig. Als u de aarde in de plantgeul of plantgaten met humusrijke tuinaarde mengt, is de kans van slagen groter. Dat is uiteraard ook het geval als de grond in uw tuin van zichzelf al humusrijk is.

Bovendien is het belangrijk dat de grond waar u uw Portugese laurier op plant goed vochtig blijft. Hij mag geen natte voeten krijgen, maar de aarde aan de oppervlakte mag niet te droog worden. Eventueel kunt u de Portugese laurier in het eerste jaar bemesten met organische tuinmest. Als de Portugese laurier eenmaal aangeslagen is, kunt u hem wat meer zijn gang laten gaan. De verzorging in het eerste jaar is echter van groot belang voor zijn gezondheid en of hij aanslaat in uw tuin.

De Portugese laurier is makkelijk qua grond en standplaats
Laurierhagen staan over het algemeen niet bekend als moeilijke haagplanten, maar op kalkrijke en alkalische grond gedijt de laurierkers niet.

De Portugese laurier is makkelijk qua grond en standplaats

Laurierhagen staan over het algemeen niet bekend als moeilijke haagplanten, maar op kalkrijke en alkalische grond gedijt de laurierkers niet. De Portugese laurier doet dat wel. Sterker nog, de Portugese laurier houdt wel van een beetje kalk in de grond. Bovendien kunt u uw Portugese laurierhaag zowel in de zon als in de schaduw planten. Een zonnige standplaats bevordert de bloei en is dus aan te raden als u een insectvriendelijke haag nastreeft, maar ook op een schaduwrijke plek voelt de Portugese laurier zich op zijn gemak.

Misschien verrassend door zijn Portugese oorsprong: de Portugese laurier kan ook nog eens beter tegen vorst dan de laurierkers. Het enige waar de Portugese laurier niet tegen kan is als hij te veel wind vangt. Een winderige standplaats kan ervoor zorgen dat deze laurierhaag kaler wordt dan u wilt. Zorg er dus voor dat uw Portugese laurierhaag altijd enigszins beschut staat.

De Portugese laurier heeft een luxueuzer uiterlijk
Vraag eigenaars van de Portugese laurier wat hem zo mooi maakt en ze vertellen u ongetwijfeld over het luxueuze uiterlijk van de plant.

De Portugese laurier heeft een luxueuzer uiterlijk

Vraag eigenaars van de Portugese laurier wat hem zo mooi maakt en ze vertellen u ongetwijfeld over het luxueuze uiterlijk van de plant. En dat is terecht. De glanzende bladeren van de laurierkers zijn al zeer de moeite waard, maar de iets subtielere glans en de wat donkerdere kleur maken de Portugese laurier tot de elegantere broer van de laurierkers.

Het blad is overigens niet het enige wat het uiterlijk van de Portugese laurier te bieden heeft. De takken van deze Prunus-soort hebben een unieke dieproze kleur. Daarnaast is de bloei weliswaar niet zo uitbundig als die van de laurier 'Herbergii', maar wel heel stijlvol en een verrijking van uw tuin in mei en juni.