Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wat maakt de laurierkers zo bijzonder?

Wat maakt de laurierkers zo bijzonder?

Wat maakt de laurierkers zo bijzonder?

Een van de meest aangeplante haagplanten uit ons assortiment is de laurierhaag, ook wel bekend als de laurierkers of onder zijn wetenschappelijke naam Prunus laurocerasus. Zo populair wordt een haagplant natuurlijk niet als hij niets bijzonders heeft. Daarom vertellen we u graag wat meer over wat de laurierkers zo bijzonder maakt. Misschien is de laurierhaag ook wel de beste haag voor uw tuin?

wintergroene haagplanten

De laurierkers heeft een heel ander uiterlijk dan de meeste andere wintergroene haagplanten. (Laurier 'Herbergii')

Een ander uiterlijk dan andere wintergroene haagplanten

Als mensen voor wintergroene haagplanten kiezen, doen ze dat vaak om meer privacy in hun tuin te hebben. Het is dan vooral belangrijk dat de haag het hele jaar groen is en hoog genoeg wordt. De meeste wintergroene haagplanten, waaronder veel coniferen, zijn mooier dan een schutting of een tuinmuur, maar misschien ook wat weinig verrassend. De laurierkers heeft een heel ander uiterlijk dan de meeste andere wintergroene haagplanten. Met zijn grote ovale bladeren, die bovenop een prachtige glans hebben, wordt de laurierkers de stralende blikvanger van iedere tuin.

Bovendien heeft de laurierkers een heel andere groeiwijze dan de meeste bladhoudende soorten. De hogere soorten laurierhagen worden weliswaar hoog en compact genoeg om als privacyhaag in te zetten, maar een laurierhaag is aanmerkelijk minder formeel. Een laurierhaag snoeien doet u namelijk niet om hem in een mooie strakke vorm te krijgen. Dan moet u namelijk het blad beschadigen en dat blad is juist zo’n belangrijk onderdeel van zijn schoonheid. Laurierkersen leveren dus bijna altijd een vrij informele haag op die redelijk breed kan worden. Zijn bladeren hebben wat ruimte nodig, maar eisen dan ook zeker de aandacht op.

Een laurierhaag ziet er dus heel anders uit dan een taxushaag of een thujahaag. Zelfs vergeleken met wat minder strakke wintergroene soorten als de hulst en de vuurdoorn is de laurierkers relatief informeel. Alleen de Japanse broodboom heeft met zijn glanzende, gevlekte bladeren wat weg van de laurier.

Varianten laurier

De meeste tuiniers kiezen voor een grote laurierhaag, zoals de laurier 'Rotundifolia' (laurier 'Rotundifolia')

Er zijn veel varianten verkrijgbaar

Veel haagplanten zijn in slechts een paar varianten te verkrijgen. Past zo’n plant dan niet bij het formaat van uw tuin of heeft u een haag op een andere hoogte in gedachten, dan haakt u al snel noodgedwongen af. Bij de laurierhaag is de keuze echter zo gevarieerd dat er bijna voor iedere tuin wel een goede laurierkers te vinden is. De meeste tuiniers kiezen voor een grote laurierhaag, zoals de laurier 'Rotundifolia' of de laurier 'Novita'. Deze soorten worden hoog genoeg om op den duur tegen inkijk te beschermen, maar ze nemen in de breedte redelijk veel ruimte in beslag.

Dat betekent niet dat u dan maar een andere plantensoort voor uw haag moet kiezen. Wilt u wel een informeel ogende privacyhaag, maar is uw tuin wat klein? Overweeg dan eens de laurier 'Genolia'®, die door zijn opgaande groeiwijze veel smaller is dan de andere hoge soorten. Of heeft u liever een wat kleinere laurierhaag? Daar zijn de laurier 'Otto Luyken' en de laurier 'Zabeliana' speciaal voor gekweekt. Met de laurier 'Herbergii' en de iets subtielere laurier 'Caucasica' zijn er zelfs twee opvallend bloeiende varianten van de laurierkers verkrijgbaar.

Snelgroeiend gemakkelijk te onderhouden laurier

De op de laurierkers lijkende Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') en de laurier 'Tico' vragen om iets meer aandacht. (laurier 'Tico')

Snelgroeiend, maar gemakkelijk te onderhouden

Hogere soorten laurierkers groeien vrij snel; de meeste soorten worden in een jaar tijd 40 tot 60 centimeter hoger. Daardoor kan het lijken alsof laurierhagen veel snoeibeurten nodig hebben om ze een beetje in toom te houden, maar het zijn juist verrassend makkelijke haagplanten. Met een enkele snoeibeurt per jaar blijft zelfs een snelgroeiende laurierhaag mooi. Dit komt voor een deel doordat een laurierhaag niet recht en strak hoeft te zijn; het is juist goed voor zijn uiterlijk als hij een wat natuurlijker groeiwijze heeft.

De op de laurierkers lijkende Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') en de laurier 'Tico' vragen om iets meer aandacht. Maar dat heeft vooral met het planten te maken. In het eerste jaar na aanplant moet namelijk goed in de gaten gehouden worden of de grond rond de planten wel vochtig genoeg is. Zijn de planten eenmaal goed aangeslagen, dan is het onderhoud net zo makkelijk als bij de laurierkers. Gebruik in beide gevallen wel klein snoeigereedschap. Met een grote tuinschaar of heggenschaar knipt u door de bladeren heen en dat is niet bevorderlijk voor het uiterlijk van uw laurierhaag.

Laurierkers

Zowel de laurierkers als de Portugese laurier heeft totaal geen problemen met moeilijke omstandigheden. (Portugese laurier)

De laurierkers kan bijna overal tegen

Er zijn flink wat omstandigheden waar haagplanten moeite mee kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de aanhoudende droogte die we vorig jaar zomer gehad hebben of fijnstof in de lucht als u in de grote stad woont. Zowel de laurierkers als de Portugese laurier heeft totaal geen problemen met deze omstandigheden. In een droge periode kan het zeker geen kwaad om uw laurierhaag water te geven als de grond om de wortels heen uitdroogt, maar de bladeren van de laurierkers zijn sterk en zullen niet snel verkleuren. Heet u kalkhoudende grond in de tuin? Dat is ook geen probleem!

Het enige waar de laurierkers echt niet tegen kan is als zijn wortels lang onder water blijven staan, maar dat geldt voor bijna alle haagplanten. De haagbeuk en de watercipres behoren tot het hele selecte gezelschap dat hier niet moeilijk over doet. Zorg dus voor een goede afwatering voordat u uw laurierhaag planten gaat. Dat kunt u al doen door een aantal gaten in de bodem van het plantgat te prikken, zodat overtollig water weg kan lopen. De Portugese laurier is daarnaast enigszins gevoelig voor wind.

Laurier haagplanten online kopen

Bij Haagplanten.net kunt u voor een aantrekkelijke prijs een schitterende laurierhaag kopen. (Laurier 'Novita')

Deze bijzondere haagplanten online kopen

Zoals u ziet heeft de laurierkers veel bijzondere eigenschappen. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel mensen u al voorgingen met het kopen van een laurierhaag. Wilt u ook zo’n mooie, bijzondere haag in de tuin? Bij Haagplanten.net kunt u voor een aantrekkelijke prijs een schitterende laurierhaag kopen. We zullen hem dan bij u thuis afleveren.